Hyppää pääsisältöön

Olitko tekemässä vallankumousta Senaatintorilla lokakuussa 1979? Warren Beattyn suurelokuvassa Punaiset oli mukana tuhansia suomalaisia avustajia

Warren Beatty, Diane Keaton ja joukko uteliaita ihmisiä Punaiset-elokuvan kuvauksissa Senaatintorilla.
Warren Beatty, Diane Keaton ja uteliaita helsinkiläisiä Senaatintorilla 28.10.1979. Warren Beatty, Diane Keaton ja joukko uteliaita ihmisiä Punaiset-elokuvan kuvauksissa Senaatintorilla. Kuva: Pentti Koskinen / HS / Lehtikuva Warren Beatty,Diane Keaton,Senaatintori,kuvaukset,Punaiset,Teemalauantai,Helsinki,1979

Helsinki oli Pietari ja Warren Beatty oli John Reed, mutta keitä muita oli mukana Punaisten kuvauksissa lokakuussa 1979?

Olitko mukana, kun Helsingin keskustassa tehtiin vallankumousta?

Warren Beatty ja Diane Keaton kuvasivat Suomessa Venäjän vallankumouksen pyörteistä kertovaa suurelokuvaa Punaiset syksyllä 1979. Helsinki näytteli elokuvassa sekä Pietaria että Moskovaa.

Elokuvaa kuvattiin monessa paikassa, Helsingissä muun muassa Katajanokalla, Esplanadilla ja Pasilan konepajalla. Senaatintorin suurissa joukkokohtauksissa lokakuun lopussa paikalla oli jopa tuhansia avustajia.

Warren Beatty, Diane Keaton ja avustajia Punaiset-elokuvan kuvauksissa Senaatintorilla.
Louise Bryant ja John Reed eli Diane Keaton ja Warren Beatty Senaatintorilla, Warren Beatty, Diane Keaton ja avustajia Punaiset-elokuvan kuvauksissa Senaatintorilla. Kuva: Vesa Klemetti / Lehtikuva Punaiset,Diane Keaton,Warren Beatty,Senaatintori,kuvaukset,Teemalauantai

Warren Beatty näytteli elokuvan pääosaa, Venäjän vallankumousta paikan päällä vuonna 1917 todistanutta amerikkalaista lehtimiestä John Reediä. Diane Keaton oli Louise Bryant, amerikkalainen toimittaja ja Reedin puoliso.

Muissa tärkeissä rooleissa elokuvassa olivat Jack Nicholson, joka esittää näytelmäkirjailija Eugene O'Neilliä, ja Maureen Stapleton anarkisti-feministi Emma Goldmanina. Suomeen asti saapuivat vain päätähdet Beatty ja Keaton.

Beatty oli paitsi elokuvan pääosan esittäjä myös sen ohjaaja, tuottaja ja toinen käsikirjoittaja.

Ylen tv-uutisten kuvituskuvaa 28.10.1979 kuvauksista Senaatintorilla (ei ääntä):

Punaiset-elokuvan pääkuvaaja oli Vittorio Storaro, elokuvat Ilmestyskirja.Nyt., Fasisti, Viimeinen tango Pariisissa ja 1900 silloin jo kuvannut valon ja valohämyn mestari.

Storaro sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että vaikka Punaisissa kuvataan Venäjän vallankumousta, elokuva ei kerro siitä vaan John Reedin ja Louise Bryantin rakkaudesta.

Helsingin keskustassa kuvatuissa vallankumouskohtauksissa näytti olevan hurjasti matalaa valoa ja usvaa ja savua aivan mahdottomasti.― Helena Ylänen, Helsingin Sanomat 3.5.1980
Warren Beatty Senaatintorilla, torilla satoja avustajia.
Warren Beatty ohjaa joukkoja. Warren Beatty Senaatintorilla, torilla satoja avustajia. Kuva: Pentti Koskinen / HS / Lehtikuva Warren Beatty,Senaatintori,kuvaukset,Punaiset,Teemalauantai

Avustajia houkuteltiin Senaatintorilla 28.10. kuvattuun suureen joukkokohtaukseen ohjelmallisella arpajaisjuhlalla: paikalla esiintyivät Jukka Virtanen ja Eemeli, ja avustajat pääsivät osallistumaan ylellisen Amerikan-matkan arvontaan.

Hollywood-eepoksen pitkät kuvaukset Suomessa ja keskellä Helsinkiä olivat iso tapaus, mutta uutiskynnyksen ne ylittivät kunnolla vasta, kun Senaatintorilla sattui vakava onnettomuus 28.10.

Rekvisiittana käytetty panssariauto syöksyi kuljettajan sairauskohtauksen vuoksi väkijoukkoon ja kahdeksan ihmistä loukkaantui.

Warren Beattya haastateltiin onnettomuuden takia Ylen tv-uutisiin 28.10. (englanniksi):

Punaisten avustajajoukossa oli myös tunnettuja suomalaisia kuten Teija Sopanen, Pirjo Honkasalo ja Ralf Långbacka, kertoo Outi Heiskanen kirjassaan Tehtävä Suomessa. Kotimaamme ulkomaisissa elokuvissa.

Senaatintorilla mukana oli oikeakin aikalaistodistaja: Pietarissa vuonna 1918 leipäjonossa ollut Urho Maaranen vaimonsa kanssa.

Suomalaisia oli myös kameran toisella puolella: Åke Lindman toimi Beattyn avustajana, ja Carl Mesterton oli apulaisohjaaja Suomessa.

Åke Lindman ja Warren Beatty Senaatintorilla, taustalla avustajia.
Åke Lindman ja Warren Beatty. Åke Lindman ja Warren Beatty Senaatintorilla, taustalla avustajia. Kuva: Vesa Klemetti / Lehtikuva Åke Lindman,Warren Beatty,Punaiset,kuvaukset,Senaatintori,Teemalauantai

Elokuvaa kuvattiin myös muualla Suomessa, Lappia myöten. Sen budjetti paisui väitteiden mukaan viisinkertaiseksi, ja Beattyn tuotantoyhtiö oli suurissa vaikeuksissa, mutta riskinotto onnistui.

Punaiset sai erinomaisen vastaanoton ja keräsi peräti 12 Oscar-ehdokkuutta. Oscar-palkinnon saivat Beatty ohjauksesta, Storaro kuvauksesta ja Maureen Stapleton naissivuosasta.

Suomen-ensi-ilta oli huhtikuussa 1982.

"Beatty ei tullut Suomeen turhaan", Helena Ylänen kirjoitti Helsingin Sanomien ensi-iltakritiikissä. ”Täällä kuvatut vallankumouksen kiihkeät hetket ovat välttämätön osa hänen eepostaan."

Taitaa olla ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kerta, kun Oscar-gaalassa on kehotettu "työn orjia nousemaan sorron yöstä" Kansainvälisen kiihkein tahdein. Kiitospuheessaan Beatty muisti suomalaisia, erityisesti Åke Lindmania.― Outi Heiskanen: Tehtävä Suomessa, 2008

Olitko sinä, joku perheenjäsenesi tai tuttusi paikalla? Olitko avustaja, vai seuraisitko sivusta tapahtumia?
Tunnistatko itsesi näistä kuvista, tai onko sinulla omia kuvia Punaisten kuvauksista? Kerro meille muistosi tämän jutun kommenttikentässä!

Väkijoukkoja Senaatintorilla, edessä Warren Beatty ja Diane Keaton, Punaiset-elokuva 1979
Punaiset: kuva valmiista elokuvasta. Väkijoukkoja Senaatintorilla, edessä Warren Beatty ja Diane Keaton, Punaiset-elokuva 1979 Punaiset,Warren Beatty,Diane Keaton,Teemalauantai,Senaatintori
Väkijoukko kuuntelee puhujaa. Kuva elokuvasta Punaiset (1979).
Joukkokohtaus Pasilan konepajalla. Väkijoukko kuuntelee puhujaa. Kuva elokuvasta Punaiset (1979). Punaiset,Pasilan konepaja,Teemalauantai
Väkijoukkoja Senaatintorilla, Punaiset-elokuva 1979
Punaliput liehuvat Senaatintorilla. Väkijoukkoja Senaatintorilla, Punaiset-elokuva 1979 Punaiset,Senaatintori,Teemalauantai
Juna asemalla, ulkona sotilaita. Kuva elokuvasta Punaiset (1981).
Rajanylitys on kuvattu Vihdin Otalammen asemalla. Juna asemalla, ulkona sotilaita. Kuva elokuvasta Punaiset (1981). Punaiset,Teemalauantai,Warren Beatty,Otalammen rautatieasema

Teemalauantai: Punaiset

Kolme Oscaria voittanut eeppinen elokuva kertoo lokakuun vallankumouksesta 1917 ja sitä Venäjällä todistaneesta amerikkalaisesta toimittajasta John Reedistä. Reed kirjoitti kokemuksistaan teoksen Kymmenen päivää, jotka järisyttivät maailmaa. Historiallisen tapahtumavyöryn keskellä Punaiset on kuitenkin ennen kaikkea suuri rakkaustarina, jota sitovat todellisuuteen elokuvassa nähtävät oikeat aikalaistodistajat.
Pääosissa Warren Beatty ja Diane Keaton, tärkeissä sivuosissa Jack Nicholson ja Maureen Stapleton. Pietaria elokuvassa näyttelee Helsinki. Kuvaus Vittorio Storaro. Ohjaus Warren Beatty. (Reds, USA 1981)
Teemalauantai 5.12.2020 klo 20.00
Areenassa 14 vuorokautta

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri