Hyppää pääsisältöön

Sopraano läpimurtoroolissaan – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 5.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 5. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Viidennessä luukussa laulaa sopraano läpimurtoroolissaan, Helena Juntunen, ole hyvä!

Helena Juntunen on vakiinnuttanut asemansa valovoimaisena suomalaissopraanona. Kansainvälinen ura on vauhdissa ja kotimaassa on riittänyt kysyntää moniin vaativiin rooleihin niin perinteisessä kuin uudessakin ohjelmistossa.

Sopraano Helena Juntunen.
Sopraano Helena Juntunen. Sopraano Helena Juntunen. Kuva: Yle / Seppo Sarkkinen Helena Juntunen

Erityistä kiitosta laulajatar on saanut kaunissointisesta ja taipuisasta sopraanoäänestään sekä ilmeikkäistä tulkinnoistaan. Suomessa uraa ovat vauhdittaneet monet kilpailuvoitot, tärkeimpänä ensipalkinto Lappeenrannan laulukilpailussa 2002. Juntusen ammatillinen läpimurto tapahtui samana vuonna Savonlinnan oopperajuhlilla Gounod’n Faust-oopperan Margaretana.

Vuonna 2007 tehdyllä äänitteellä Radion sinfoniaorkesteria johtaa Pietro Rizzo.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.