Hyppää pääsisältöön

Kaikkien aikojen puvut, katsojien juhlintakuvat ja koskettavat kohtaamiset – Tässä Ylen vinkit Linnan juhlien seuraamiseen

Susani Mahadura, Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kannien ja Daniel Olin kilistelevät kuohuviinilaseja.
Tänä vuonna Linnassa voi chatata ja saada oman kuvansa suoraan tv-lähetykseen. Susani Mahadura, Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kannien ja Daniel Olin kilistelevät kuohuviinilaseja. Kuva: Jyrki Valkama Linnan juhlat,Jussi-Pekka Rantanen,Susani Mahadura,Ella Kanninen,Daniel Olin

Chattaa, lähetä kuvasi, äänestä, ihastele ja syvenny. Tänä vuonna jokainen suomalainen on saanut kutsun Linnan juhliin ja juhlatunnelmaan pääsee television, radion, verkon kuin somenkin parissa.

Voit välittää kysymyksesi presidenttiparille ja keskustella chatissa, äänestää kaikkien aikojen upeinta pukua tai lähettää meille kuvan omasta juhlinnastasi, nautiskella tunnelmallisista esityksistä sekä uppoutua Linnan juhlien historiaan.

Nämä vinkit auttavat saamaan kaiken irti juhlapäivästä Ylellä.

Milloin aloitetaan?

Yle TV1:ssä kello 17.10 suorassa Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä.

Etkoilla viihdyttävät BEHM ja blueskuningatar Erja Lyytinen. Vieraina nähdään Tove-elokuvan tähti Alma Pöysti sekä Instagram-sensaatio Joalin Loukamaa. Itsenäisyyspäivän haastattelussa on myös pääministeri Sanna Marin puolisoineen.

Kohti Linnan juhlia -lähetyksen juontavat Rosa Kettumäki ja Tommy Fränti.

Entä miten juhlin ilman tv:tä?

Eipä huolta!

Linnan juhlien chat alkaa kello 17.00 ja on kuumana seuraavat kuusi tuntia. Chatissa voit keskustella osoitteessa chat.yle.fi. Chatia juontavat Gogi Mavromichalis, Aleksi Rantamaa ja Inkeri Alatalo, Linnan juhlien lähetykseen katsojien viestejä ja tunnelmia välittävät Susani Mahadura ja Daniel Olin.

Toivomme, että jaat oman juhlasi kanssamme. Näytä meille, miltä juhlinta eri puolilla Suomea näyttää! Lähetä kuva juhla-asustasi, päivän herkkuruoista tai kotikatsomon juhlaseurueesta. Nostamme kuvia osaksi suoraa Linnan juhlien lähetystä. Kuvan voi lähettää lomakkeella tai Whatsapp-sovelluksessa numeroon 044 421 6600.

Instagramissa Yle Uutiset seuraa, millaista itsenäisyyspäivän vietto näyttää siellä, missä edellisinä vuosina olemme tottuneet väenpaljouteen – miltä näyttää pääkaupunki ilman mielenosoituksia tai ylioppilaiden soihtukulkuetta?

Voit myös kokeilla Ylen Linnan juhlien filtterillä Instagramissa tai Facebookissa, miltä frakki tai iltapuku näyttäisi päälläsi Presidentinlinnassa!

Seuraamme itsenäisyyspäivän tapahtumia tiiviisti myös verkossa. Kiinnostavimmat huomiot, tunteikkaimmat kohtaamiset ja hetki hetkeltä päivittyvän seurannan löydät osoitteesta yle.fi ja Yle.fi-sovelluksesta.

Kaikki lähetykset löydät tietysti myös Areenasta.

Mitä rouva Jenni Haukio on valinnut ylleen?

Se selviää Linnan juhlien suorassa lähetyksessä, joka alkaa TV1:ssä kello 19.30. Juhlaa juontavat Presidentinlinnassa vankalla kokemuksella Ella Kanninen ja Jukka-Pekka Rantanen.

Poikkeuksellisissa juhlissa ei nähdä tänä vuonna kättelyitä, mutta kokosimme pahimpaan kättelynnälkään Linnan parhaimpia paloja. Niitä voit katsella tästä.

Illan mittaan nautitaan ainakin presidenttiparin toivomista esityksistä. Yhtenä illan esiintyjistä ovat Kansallisbaletin tanssijat.

Muistatko, miten aiempina vuosina on juhlittu?

Linnan juhlissa vierailee vuosittain reilusti yli 1 500 vierasta, viime vuonna peräti 1 800. Siinä joukossa välillä sattuu ja tapahtuu.

Voit testata tietosi boomereiden superbileiden kommelluksista Linnan juhlien visassa.

Itsenäisyyspäivän visa
Tiedätkö, millaisissa asuissa Alma, Elastinen ja Sirpa Selänne ovat Linnassa juhlineet? Itsenäisyyspäivän visa Kuva: Kuvankäsittely: Stina Tuominen / Yle Itsenäisyyspäivä,visa

Nyt on glamouria ja säihkettä!

Penkaisimme arkistoja oikein olan takaa ja kaivoimme kymmeniä upeimpia asuja Linnan juhlien historiasta aina 1930-luvulta lähtien.

Voit ihastella pukuja ja äänestää omaa suosikkiasi. Äänestystulosta voi seurata reaaliaikaisesti äänestysartikkelista ja lopputulos selviää Linnan juhlien jatkoilla illan viime metreillä!

Kai luvassa on musiikkiakin?

No mutta tottahan toki!

Presidentinlinnassa lavalle astelevat muiden muassa Diandra, Ida Elina, Aarne Pelkonen ja Ylioppilaskunnan laulajat.

Jo kolmatta kertaa Linnassa musiikista on vastaamassa Marzi Nyman.

Linnan jatkoilla jammaillaan Mikko Kekäläisen seurassa Ismo Alangon, ABREUn, Maija Vilkkumaan ja Kalle Torniaisen Juhlaorkesterin sävelin.

Näkeekö veteraaneja lainkaan tänä vuonna?

Kyllä näkee. Riihimäellä asuvan 97-vuotiaan veteraanin Veikko Hakakosken kokemuksista voi lukea täältä.

– Se ampui niin vietävästi. Veturin kattilan kyljet olivat valkeita, kun ammusta tuli niin paljon. Pudotti se pommitkin, mutta ne putosivat kauemmaksi penkkaan. Menimme niin kovaa kuin uskalsimme, kertoi Hakakoski kokemuksistaan jatkosodassa.

Veikko Hakakoski, Riihimäki, 24.11.2020
Veikko Hakakoski ei unohda koskaan sodan kokemuksia. Veikko Hakakoski, Riihimäki, 24.11.2020 Kuva: Antti Haanpää / Yle sotaveteraanit,Suomen itsenäisyyspäivä,toinen maailmansota,jatkosota,Veikko Hakakoski

Vuoden lotaksi valittu Aira Samulin, 93, kertoi, kuinka pelastui talvisodan jaloista viime hetkellä. Sotilas näki metsässä vilauksen Raja-Karjalassa asuneesta 12-vuotiaasta Airasta ja vannotti lähtemään pakoon.

– Hän oli järkyttynyt, että olimme vielä siellä. Hän sanoi, että nyt äkkiä. Viimeinen juna on lähdössä asemalta, Samulin kertoi.

Också på svenska?

No men absolut! Ruotsinkielisen Yle Femin puolella etkoillaan Sonja Kailassaaren ja Mårten Svartströmin luotsaamina kello 18.30 alkaen.

Yle Svenskan Linnan juhlien sisältöihin pääset tästä. Tuttuun tapaan juhlia, ja tänä vuonna myös chatia, voi seurata ruotsinkielisenä.

Viitottuna Linnan tunnelmaan pääsee tästä.

Kuuleeko tätä radiostakin?

Kyllä radiossakin on virittäydytty juhlamielelle. Yle Radio 1:n itsenäisyyspäivän juhlalähetyksessä kello 17.10 alkaen presidentti Tarja Halonen ja muusikko, säveltäjä Iiro Rantala käyvät läpi Suomen itsenäisyyden kannalta tärkeitä tapahtumia ja muistoja sekä soittavat niihin läheisesti sidoksissa olevia musiikkeja.

Linnan juhlista Yle Radio Suomessa kello 19 ensi käden tunnelmia välittävät Maija Salminen ja Matti Ylönen.

Vieläkö haluaisit lukea lisää?

Kurkkaa siinä tapauksessa ainakin nämä:

Mitä Cheek räppäsi, mitä Tarja Halonen sanoi tennarimiehelle ja miten ilmastoteema on näkynyt Linnan juhlissa? Testaa, mitä muistat boomereiden superbileistä

Aira Samulin pelastui talvisodassa viime hetkillä – "Sotilas oli järkyttynyt, että olimme siellä vielä"