Hyppää pääsisältöön

“Onko tämä todellista?” sanoi Mihail Gorbatšov Mobira Cityman -kännykkä kädessään – Neuvostoliiton viimeisen johtajan 80-luvulla soittama puhelu paljasti tulevaisuuden, jota matkapuhelin hallitsee

Mihail Gorbatshov puhuu Mobira Cityman -kännykällä.
Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov soitti Helsingistä Moskovaan 26.10.1989. Mihail Gorbatshov puhuu Mobira Cityman -kännykällä. Kuva: Pekka Lassila / Kauppalehti / Alma Talent, Kuvankäsittely: Antti Ollikainen / Yle KulttuuriCocktail,Mihail Gorbatšov,Nokia Oyj,Mobira Cityman 450,Mobira Cityman 900

Aikansa tunnetuin poliitikko Mihail Gorbatšov oli valtiovierailulla Suomessa vuonna 1989. Hänelle esiteltiin Helsingissä suomalaista teollisuutta. Nokian johtaja Stefan Widomski ojensi Gorbatšovin käteen Mobira Cityman -kännykän, jossa oli valmiiksi linja auki Moskovaan. Gorbatšov hämmästyi. Tuo hetki osoittaa, kuinka mullistavalta tulevaisuuden mobiiliviestintä silloin vielä tuntui. Lisäksi puhelu esti erästä ministeriä pääsemästä eläkkeelle.

Nokialaiset olivat aiemminkin esitelleet kännyköitään samalla tavalla eri maiden päämiehille, mutta nyt panokset olivat kovemmat. Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov oli 1980-luvulla politiikan supertähti, joka tunnistettiin kautta maailman.

Nokian idänkaupasta vastaava johtaja Stefan Widomski ehdotti esimiehelleen, että tehdään taas se esittelytemppu ja niin sovittiin. Widomski laittoi oman Mobira Citymaninsa valmiiksi, ja Hotelli Kalastajatorpan pihalle rakennettiin erillinen tukiasema, jotta puhelu varmasti onnistuisi.

Kun Gorbatšov sai käteensä pienen kulmikkaan puhelimen, josta kuului venäjänkielistä puhetta, silmänräpäyksen ajan hän oli hämmentynyt.

– Hän kysyi, onko tämä todellista, Widomski kertoo.

Taitavana esiintyjänä Gorbatšov kuitenkin nappasi pian näyttämön haltuunsa ja alkoi vitsailla.


Ihme esineitä Suomesta -minidokumenttisarjan kolmas jakso esittelee Mobira Cityman -kännykän, jolla Mihail Gorbatšov soitti vuonna 1989.

Stefan Widomski oli sopinut, että soittaa puhelun varaviestiministeri Vladimir Glinkalle, koska uuden teknologian käyttöönotto oli hänen vastuullaan ja nokialaiset tunsivat hänet hyvin.

Glinkalle vajaan puolen minuutin keskustelu suuren johtajan kanssa oli varmasti mieleenpainuva, mutta se myös vaikutti hänen elämäänsä. Widomski kertoo kuulleensa myöhemmin, että puhelu pidensi varaviestiministerin työuraa monella kuukaudella. Glinkan oli pitänyt jäädä eläkkeelle kuukauden päästä, mutta toisin kävi.

– Kun Gorba sanoi puhelun lopuksi, että tavataan Moskovassa, Glinkaa ei voitu päästää eläkkeelle. Hän roikkui ministeriössä vielä puoli vuotta, mutta eihän Gorba tietenkään ottanut enää yhteyttä häneen.

Gorbatšovin puhelu oli etiäinen tulevaisuudesta. Vaikka Pohjoismaissa puhuttiin jo 1980-luvulla kiivaasti yhteisessä matkapuhelinverkossa, kännyköiden maailmanvalloitus oli vasta alkamassa.

Nokian ja Saloran yhteisyritys Mobira oli perustettu vuonna 1979. Jo alkuvaiheessa tavoitteena oli ollut kehittää puhelin, joka sekä mahtuisi että myös päätyisi mahdollisimman monen ihmisen taskuun. Ajatus oli pitkään täyttä utopiaa.

Ensimmäinen kuvaukseen sopiva suomalainen kännykkä eli käsimatkapuhelin syntyi 80-luvun puolivälissä. Se oli juuri Mobira Cityman. Sitä alettiin vuoden 1989 lokakuun jälkeen yleisesti kutsua Gorbaksi.

Mihail Gorbatšovin repliikit puhelun aikana (suomentanut Liisa Viitanen):

– Haloo. Kenen kanssa minä puhun?
– Entä missä te olette?
– Tervehdys.
– Onko tämä todellinen puhelu?
– Hyvä on. Tapaamisiin Moskovassa.

P.S. Joidenkin lähteiden mukaan Gorbatšov olisi puhunut puhelunsa Mobira Cityman 900:lla, joka oli tullut markkinoille vuonna 1987. Stefan Widomski muistaa, että hänellä on kaksi eri Citymania, joista toista hän ei ole enää viime aikoina löytänyt. Tallessa oleva on harvinaisempi Mobira Cityman 450, jonka Nokian johto sai käyttöönsä ensimmäisten joukossa. Niinpä voidaan päätellä melkoisella varmuudella, että kuuluisa puhelu soitettiin juuri tuolla pari vuotta vanhemmalla mallilla.

Muokattu 4.2.2021: vaihdettu pääkuva ja muokattu otsikkoa.

Kommentit