Hyppää pääsisältöön

Prisma: Kiehtovat koirat – Mikä selittää ihmisen ja rakkaan lemmikin kestävän ystävyyden?

Dokumentti ihmisen ja koiran ainutlaatuisesta suhteesta.
Callie Truelove ja hänen palveluskoiransa Doodle Dandy. Dokumentti ihmisen ja koiran ainutlaatuisesta suhteesta. Yle TV1,Prisma: Kiehtovat koirat

TV1 keskiviikkona 9.12.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 12.12. klo 7.05 ja maanantaina 14.12. klo 23.00, Areenassa

Evoluutiohistorian voimakaksikko, ihminen ja koira, ovat taittaneet matkaa yhdessä jo 15 000 vuotta. Koirien ansiosta ihminen metsästää ja kasvattaa karjaa paremmin. Koirat suojelevat ihmisiä vaaroilta ja voivat pelastaa ihmiset jopa itseltään.

Koiran kokoon tai rotuun katsomatta niillä näyttää olevan yksi yhteinen piirre – ne kaikki pitävät ihmisestä.

Koira auttaa elämässä eteenpäin

Koiran kiintymys lääkitsee ihmisen murtunutta itsetuntoa. Jopa kovapintaiset rikolliset pystyvät muuttamaan elämäänsä koirien avulla.

Yli puolet Yhdysvaltain vangeista uusii rikoksen vapauduttuaan. Kaliforniassa Stocktonin kaupungin vankilassa on kehitetty menetelmä, jossa koirat avustavat vankien kuntoutumisessa. Gerry Castillo ulkoiluttaa, ruokkii ja kouluttaa Max-koiraa päivittäin. ”Max on ystäväni, joka pelastaa päivän”, Castillo kiittää.

Dokumentti ihmisen ja koiran ainutlaatuisesta suhteesta.
Max-koira ja kouluttajansa Gerry Castillo. Dokumentti ihmisen ja koiran ainutlaatuisesta suhteesta. Yle TV1,Prisma: Kiehtovat koirat

Vangeissa tapahtuva muutos on kokeneiden vartijoiden mielestä kaikkein hienointa. ”Se on aivan ihmeellistä, tämä on muuttanut todella monia. On upeaa nähdä vankien hoivaavan koiraa ja osoittavan koiralle hellyyttä”, kertoo Kalifornian vankeinhoitolaitoksen edustaja Tina Morones.

”Kokeen alkamisen jälkeen minulla on ollut kuusi ehdolliseen päässyttä, jotka eivät ole tulleet takaisin. He pystyvät elämään vankilan ulkopuolella.”

Onko kesyyntymisen arvoitus ratkaistu?

16-vuotias Callie Truelove säteilee lämpöä ympärilleen. Nuorella naisella on harvinainen Williamsin oireyhtymä. Oireyhtymään kuuluva hypesosiaalisuus liittyy muutokseen kolmessa geenissä, joista yksi hallitsee oksitosiinitasoja.

Geenitutkijat ovat saaneet selville, että Callien kaltaiset sosiaalistavat geenimutaatiot ovat myös koiran perimässä, mutta eivät suden. Koirat ovat saaneet harvinaiset geenimuunnokset kesyyntymisen vaiheessa.

Uuden tutkimuksen perusteella Calliella ja hänen palveluskoirallaan Doodle Dandyllä on siis paljon yhteistä. Koirien sosiaalisuus johtuu kolmesta samasta geenistä kuin Williamsin oireyhtymässä.

Dokumentti ihmisen ja koiran ainutlaatuisesta suhteesta.
Neurotieteilijä Gregory Berns tutkii koirien tunne-elämää. Dokumentti ihmisen ja koiran ainutlaatuisesta suhteesta. Yle TV1,Prisma: Kiehtovat koirat

Rakastaako koira kiitosta – vai ruokaa?

Geenien lisäksi tutkijoita kiinnostavat koirien aivot. Yhdysvaltain Atlantassa on meneillään ainutlaatuinen koe, jossa koirien käyttäytymisen sijaan tutkijat keskittyvät eläinten tunne-elämään aivoja kuvantamalla.

Emoryn yliopistolla neurotieteilijä Gregory Bernsiä askarruttaa kysymys, elävätkö koirat kanssamme koska ruokimme niitä vai siksi, että ne oikeasti pitävät ihmisestä. Onko ihmisen kiitos yhtä mieluista kuin ruoka?

Aivokuvista saatujen tulosten mukaan side ihmiseen on koiralle vähintään yhtä vahva houkute kuin ruoka.

Brittiläinen Kiehtovat koirat -dokumentti tutkii ihmisen ja koiran kiihtymyssuhdetta. Mikä tekee koirista niin erityisiä? Miten sudesta muovautui ihmisen lauhkea lemmikki ja miten eri koirarodut ovat syntyneet?

Dog Tales. Tuotanto: Blink Films/WGBH/BBC, Iso-Britannia, 2019.

Ihmisen ja kissojen ainutlaatuisesta suhteesta kertoo Prisma-dokumentti Kiehtovat kissat, TV1 keskiviikkona 16.12.2020 klo 19.00

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.