Hyppää pääsisältöön

Prisma: Kiehtovat koirat – Mikä selittää ihmisen ja rakkaan lemmikin kestävän ystävyyden?

Dokumentti ihmisen ja koiran ainutlaatuisesta suhteesta.
Callie Truelove ja hänen palveluskoiransa Doodle Dandy. Dokumentti ihmisen ja koiran ainutlaatuisesta suhteesta. Yle TV1,Prisma: Kiehtovat koirat

TV1 keskiviikkona 9.12.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 12.12. klo 7.05 ja maanantaina 14.12. klo 23.00, Areenassa

Evoluutiohistorian voimakaksikko, ihminen ja koira, ovat taittaneet matkaa yhdessä jo 15 000 vuotta. Koirien ansiosta ihminen metsästää ja kasvattaa karjaa paremmin. Koirat suojelevat ihmisiä vaaroilta ja voivat pelastaa ihmiset jopa itseltään.

Koiran kokoon tai rotuun katsomatta niillä näyttää olevan yksi yhteinen piirre – ne kaikki pitävät ihmisestä.

Koira auttaa elämässä eteenpäin

Koiran kiintymys lääkitsee ihmisen murtunutta itsetuntoa. Jopa kovapintaiset rikolliset pystyvät muuttamaan elämäänsä koirien avulla.

Yli puolet Yhdysvaltain vangeista uusii rikoksen vapauduttuaan. Kaliforniassa Stocktonin kaupungin vankilassa on kehitetty menetelmä, jossa koirat avustavat vankien kuntoutumisessa. Gerry Castillo ulkoiluttaa, ruokkii ja kouluttaa Max-koiraa päivittäin. ”Max on ystäväni, joka pelastaa päivän”, Castillo kiittää.

Dokumentti ihmisen ja koiran ainutlaatuisesta suhteesta.
Max-koira ja kouluttajansa Gerry Castillo. Dokumentti ihmisen ja koiran ainutlaatuisesta suhteesta. Yle TV1,Prisma: Kiehtovat koirat

Vangeissa tapahtuva muutos on kokeneiden vartijoiden mielestä kaikkein hienointa. ”Se on aivan ihmeellistä, tämä on muuttanut todella monia. On upeaa nähdä vankien hoivaavan koiraa ja osoittavan koiralle hellyyttä”, kertoo Kalifornian vankeinhoitolaitoksen edustaja Tina Morones.

”Kokeen alkamisen jälkeen minulla on ollut kuusi ehdolliseen päässyttä, jotka eivät ole tulleet takaisin. He pystyvät elämään vankilan ulkopuolella.”

Onko kesyyntymisen arvoitus ratkaistu?

16-vuotias Callie Truelove säteilee lämpöä ympärilleen. Nuorella naisella on harvinainen Williamsin oireyhtymä. Oireyhtymään kuuluva hypesosiaalisuus liittyy muutokseen kolmessa geenissä, joista yksi hallitsee oksitosiinitasoja.

Geenitutkijat ovat saaneet selville, että Callien kaltaiset sosiaalistavat geenimutaatiot ovat myös koiran perimässä, mutta eivät suden. Koirat ovat saaneet harvinaiset geenimuunnokset kesyyntymisen vaiheessa.

Uuden tutkimuksen perusteella Calliella ja hänen palveluskoirallaan Doodle Dandyllä on siis paljon yhteistä. Koirien sosiaalisuus johtuu kolmesta samasta geenistä kuin Williamsin oireyhtymässä.

Dokumentti ihmisen ja koiran ainutlaatuisesta suhteesta.
Neurotieteilijä Gregory Berns tutkii koirien tunne-elämää. Dokumentti ihmisen ja koiran ainutlaatuisesta suhteesta. Yle TV1,Prisma: Kiehtovat koirat

Rakastaako koira kiitosta – vai ruokaa?

Geenien lisäksi tutkijoita kiinnostavat koirien aivot. Yhdysvaltain Atlantassa on meneillään ainutlaatuinen koe, jossa koirien käyttäytymisen sijaan tutkijat keskittyvät eläinten tunne-elämään aivoja kuvantamalla.

Emoryn yliopistolla neurotieteilijä Gregory Bernsiä askarruttaa kysymys, elävätkö koirat kanssamme koska ruokimme niitä vai siksi, että ne oikeasti pitävät ihmisestä. Onko ihmisen kiitos yhtä mieluista kuin ruoka?

Aivokuvista saatujen tulosten mukaan side ihmiseen on koiralle vähintään yhtä vahva houkute kuin ruoka.

Brittiläinen Kiehtovat koirat -dokumentti tutkii ihmisen ja koiran kiihtymyssuhdetta. Mikä tekee koirista niin erityisiä? Miten sudesta muovautui ihmisen lauhkea lemmikki ja miten eri koirarodut ovat syntyneet?

Dog Tales. Tuotanto: Blink Films/WGBH/BBC, Iso-Britannia, 2019.

Ihmisen ja kissojen ainutlaatuisesta suhteesta kertoo Prisma-dokumentti Kiehtovat kissat, TV1 keskiviikkona 16.12.2020 klo 19.00

  • Jouluisen gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.