Hyppää pääsisältöön

Täydellisyyden maassa – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 7.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 7. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Seitsemännessä luukussa sopraano Taru Valjakka vierailee onnellisten ihmemaassa, ole hyvä!

Säveltäjä Joonas Kokkonen tunnetaan parhaiten oopperastaan Viimeiset kiusaukset, joka on noussut toiseksi esitetyimmäksi suomalaiseksi oopperaksi. Teoksen suosio oli yllätys aiheensa puolesta ja myös sen takia, että säveltäjällä oli verraten vähäinen kokemus laulumusiikin parissa.

Orkesterilaulujen säveltäjäksi Kokkonen oli päätynyt hieman erikoisella tavalla. Syksyllä 1958 hänelle ilmoitettiin Wihurin rahaston stipendistä ja kerrottiin toive jakotilaisuudessa esitettävästä orkesterilaulusta.

Kun sellaista ei ollut olemassa eikä säveltäjä kehdannut sitä kertoa, hän ryhtyi tuumasta toimeen ja sävelsi P. Mustapään runon Lintujen tuonela.

Jo tuolloin syntyi ajatus säveltää kaksi muutakin saman runoilijan runoa. Näin sai alkunsa suomalaisen orkesterilaulukirjallisuuden parhaimmistoon kuuluva sarja Lintujen tuonela.

Sopraano Taru Valjakka 1980-luvulla.
Sopraano Taru Valjakka 1980-luvulla. Sopraano Taru Valjakka 1980-luvulla. Kuva: Yle / Antero Tenhunen Taru Valjakka

Ensimmäinen osa on nimeltään Täydellisyyden maassa. Siinä runon päähenkilö kertoo vierailustaan onnellisten ihmemaassa, jossa hän pani yllättäen merkille myös salaperäisiä kummallisuuksia.

Sopraano Taru Valjakka laulaa Radion sinfoniaorkesterin solistina vuoden 1972 äänitteellä. Orkesteria johtaa Okko Kamu.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.