Hyppää pääsisältöön

Uudenlainen Linnan juhlat keräsi miljoonayleisön – kotisohvilta osallistuttiin lähetykseen ahkerasti

Susani Mahadura, Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kannien ja Daniel Olin kilistelevät kuohuviinilaseja.
Jussi-Pekka Rantanen ja Ella Kanninen juonsivat Linnan juhlat. Katsojien viestejä ja tunnelmia lähetykseen välittivät Susani Mahadura ja Daniel Olin. Susani Mahadura, Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kannien ja Daniel Olin kilistelevät kuohuviinilaseja. Kuva: Jyrki Valkama Linnan juhlat,Jussi-Pekka Rantanen,Susani Mahadura,Ella Kanninen,Daniel Olin

Ylen itsenäisyyspäivän tv-lähetykset 6.12.2020 tavoittivat yhteensä 2,76 miljoonaa ihmistä.

Ylen uudenlaista Linnan juhlat -lähetystä seurasi tänä vuonna keskimäärin 1,53 miljoonaa ihmistä. Katsotuin ajankohta oli kahdeksan jälkeen illalla, jolloin lähetystä seurasi yli 1,65 miljoonaa ihmistä.

Perinteisen juhlavastaanoton sijaan Linnan juhlissa seurattiin tänä vuonna presidenttipari Sauli Niinistön ja Jenni Haukion juhlaa Presidentinlinnassa, tavattiin vieraita ympäri Suomen ja nautittiin kulttuuriesityksistä. Kaksikielinen Linnan juhlat -lähetys tulkattiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa molemmilla kotimaisilla viittomakielillä, eli suomalaisella ja suomenruotsalaisella viittomakielellä. Viitotut lähetykset olivat seurattavissa Yle Areenassa.

Koska Linnan juhliin oli tänä vuonna kutsuttu kaikki suomalaiset, myös yleisö pääsi entistä isommin osallistumaan lähetykseen. Suomen- ja ruotsinkielisiin chatteihin osallistui illan aikana 58 000 ihmistä, ja niihin lähetettiin yli 16 000 viestiä. Lähetyksessä ihailtiin myös katsojien lähettämiä maisemakuvia ja valokuvia itsenäisyyspäivän vietosta, joita kertyi yli 11 000.

“Itsenäisyyspäivän sisältökokonaisuus Kohti Linnan juhlia, Linnan juhlat ja Linnan jatkot onnistuivat tuomaan suomalaiset kotisohvilta mukaan juhlintaan uudella tavalla. Näin poikkeuksellisena vuonna tuntuu hienolta, että onnistuimme yhdessä suomalaisten kanssa luomaan juhlahetken, jota vietimme kuitenkin koronaturvallisesti erikseen. Katsojien halu osallistua yhteiseen juhlaan näkyi aktiivisuutena osallistua lähetykseen niin omin kuvin, viestein kuin myös chatissa keskustellen”, Ylen tapahtumapäällikkö Asta Kujala sanoo.

Viime vuonna Linnan juhlia seurasi keskimäärin 2,28 miljoonaa katsojaa.

Kokonaisuudessaan Ylen itsenäisyyspäivän tv-lähetykset tavoittivat 2,76 miljoonaa ihmistä. Kokonaistavoittavuuteen on Linnan juhlien lisäksi laskettu mukaan Kohti Linnan juhlia- ja Linnan jatkot -ohjelmat. Erityisesti yleisöä kiinnosti Kohti Linnan juhlia -lähetys, jota seurasi illan aikana keskimäärin 1,13 miljoonaa ihmistä ja parhaimmillaan 1,3 miljoonaa ihmistä. Viime vuonna itsenäisyyspäivän ohjelmisto tavoitti yli 3 miljoonaa suomalaista, tuolloin mukana oli myös itsenäisyyspäivän paraati.

Lähteet: Finnpanel-tv-mittaritutkimus, AdEdge