Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Biokon apinat – eksoottiset drillit hallitsevat Länsi-Afrikan salaperäistä saarta

Guineanlahdella Länsi-Afrikassa sijaitsee arvoituksellinen saari.

Tuliperäisen ja vuoristoisen saaren salaisuudet pysyivät kätkössä tuhansien vuosien ajan. Tarun mukaan tiheä viidakko vartioi kadonnutta valtakuntaa, joka löytyy vain jos uskaltautuu syvälle sademetsään.

Biokon saaren luonto on ainutlaatuista. Tässä unohdetussa maailmassa elää lukuisia lajeja, jotka sinnittelevät luonnonvoimien armoilla hauraassa ekosysteemissä.

Päiväntasaajan Guinealle kuuluva Bioko on drillien valtakuntaa. Ikivanhat sademetsät ovat säilyneet Afrikan uhanalaisimman apinalajin asuinsijana.

Drillinpoikanen oppii vähitellen lauman käytöstavoille.

Drillejä on arviolta jäljellä koko maailmassa enää vain 3000.

Lajin kanta on romahtanut bushmeat-metsästyksen takia. Monien villieläinten kuten drillien lihaa käytetään ravinnoksi. Laittomalla metsästyksellä ja lihan kansainvälisellä kaupalla on ollut dramaattiset seuraukset kädellisiin ja varsinkin ihmisapinoihin.

Drilli on mandrillien sukuun kuuluva, vähän tunnettu apinalaji. Drillit kuuluvat suurimpiin apinoihin – eikä yksikään saalistaja Biokon saarella vedä niille vertoja kooltaan ja voimiltaan.

Alfauroksen hallitsemaan Biokon drillilaumaan kuuluu kymmenen naarasta ja niiden poikaset. Nuoret urokset elävät lauman lähettyvillä. Lauma on saanut hiljattain uuden jäsenen, vain muutaman viikon ikäisen drillin.

Kookospähkinä halkeaa helposti drillin pitkillä kulmahampailla.

Lauman kokeneimman naaraan poikanen liikkuu paikasta toiseen emon turkkiin tarrautuneena. Emo saa satunnaisesti apua poikasen kasvattamiseen muilta naarailta ja alfaurokselta.

Parin seuraavan vuoden aikana poikanen oppii lauman käytössäännöt. Jos onni on myötä, se saattaa joskus hallita metsän tiettyä kolkkaa isänsä tavoin.

Useita palkintoja maailmalla saanut luontodokumentti Biokon apinat kuvaa ensimmäistä kertaa läheltä drillien elämää ja niiden monimutkaisia yhteisöjä syvällä sademetsässä. Ohjelmassa nähdään ainutlaatuista kuvaa usean lauman yhteisestä kokoontumisesta.

Drillien elämä ei rajoitu vain omaan laumaan, uroksia perheineen kerääntyy yhteen kuivan kauden aikana. Paikalla saattaa olla kymmeniä eläimiä.

Biokon saaren sademetsät tarjoavat turvaa uhanalaisille lajeille.

Biokon saaren eteläosassa kohoaa muinaisen tulivuoren muodostama rosoinen kraatteri Caldera. Syrjäisen Calderan ulkoreuna kohoaa yli kahteen kilometriin. Romahtanut tulivuori kätkee sisäänsä runsaasti elämää.

Calderassa asuu kädellisiä tiheämmässä kuin missään muualla Afrikassa. Paikalla asustaa apinoita, jotka ovat drillejäkin arempia. Biokon mustagueretsa liikkuu pitkien, käyrien sormien ja varpaiden avulla taitavasti latvustossa.

Ihmistä karttavat ja äärimmäisen uhanalaiset mustagueretsat elävät vain hyvin syrjäisissä paikoissa. Ne eivät selviä hakkuiden jälkeen uudelleenkasvaneissa metsissä. Calderan kraatterialue saattaa olla lajin viimeinen turvapaikka.

Drillien kanta on romahtanut salametsästyksen takia.

Biokon drilleistä kertova luontodokumentti tutustuu muihinkin saaren lajeihin kuten korallihaikaraan, afrikankarkoon, palmukorppikotkaan, kierteissarvipuikkijaan ja maailman suurimpaan kilpikonnalajiin, merinahkakilpikonnaan.

Miljoonien vuosien aikana Biokon saaren lajit ovat kehittäneet mitä erikoisimpia selviytymiskeinoja – oli sitten kyse saaliin väijymisestä tai saalistajilta suojautumisessa. Keskinäisen kilpailun rinnalla lajit myös turvautuvat toisiinsa ja muodostavat näin yhden monimuotoisimmista ekosysteemeistä maailmassa.

Lost Kings of Bioko. Ohjaus: Oliver Goetzl, Justin Jay ja Ivo Nörenberg. Tuotanto: Doclights / NDR Naturfilm, Saksa 2019. Lukijana on Valtteri Tuominen.

Avara luonto: Biokon apinat, TV1 lauantaina 12.12.2020 klo 18.45, uusinta sunnuntaina 13.12. klo 8.05, Areenassa