Hyppää pääsisältöön

Nautiskelijan laulu – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 9.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 9. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Yhdeksännessä luukussa laulaa oopperatenori Jorma Silvasti, jonka laulajan ura alkoi jo 15-vuotiaana Savonlinnan oopperajuhlakuorossa, ole hyvä!

Tenori Jorma Silvastin tie laulajana on vienyt oopperamaailman huipulle aina Metropolitania, Covent Gardenia ja Bayreuthia myöten. Kun Wagnerin Reininkulta kuultiin aikanaan radiolähetyksenä Bayreuthista, kuulosti siltä, että Logen osan esittänyt Silvasti oli yleisön suurin suosikki.

Myös Leos Janácekin oopperoiden tenoriosia Silvasti on laulanut menestyksellisesti huipputaloissa, vastanäyttelijänään usein tähtisopraanomme Karita Mattila.

Tenori Jorma Silvasti 1980-luvulla.
Tenori Jorma Silvasti kuvattuna 1980-luvulla. Tenori Jorma Silvasti 1980-luvulla. Jorma Silvasti

Silvastilla on helposti tunnistettava ja ilmaisuvoimainen tenoriääni. Vahva eläytyminen roolitehtäviin on hänen vahvuuksiaan ja tuloksena on aina kuulijaa koskettavia ja parhaimmillaan syvästi riipaisevia tulkintoja.

Savolaissyntyisellä laulajalla on myös taito esittää humoristisia lauluja, esimerkkinä Erkki Melartinin mainio kansanlaulusovitus Ieva Ylen äänityksenä vuodelta 1983. Pianistina on Pentti Kotiranta.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.