Hyppää pääsisältöön

Nautiskelijan laulu – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 9.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 9. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Yhdeksännessä luukussa laulaa oopperatenori Jorma Silvasti, jonka laulajan ura alkoi jo 15-vuotiaana Savonlinnan oopperajuhlakuorossa, ole hyvä!

Tenori Jorma Silvastin tie laulajana on vienyt oopperamaailman huipulle aina Metropolitania, Covent Gardenia ja Bayreuthia myöten. Kun Wagnerin Reininkulta kuultiin aikanaan radiolähetyksenä Bayreuthista, kuulosti siltä, että Logen osan esittänyt Silvasti oli yleisön suurin suosikki.

Myös Leos Janácekin oopperoiden tenoriosia Silvasti on laulanut menestyksellisesti huipputaloissa, vastanäyttelijänään usein tähtisopraanomme Karita Mattila.

Tenori Jorma Silvasti 1980-luvulla.
Tenori Jorma Silvasti kuvattuna 1980-luvulla. Tenori Jorma Silvasti 1980-luvulla. Jorma Silvasti

Silvastilla on helposti tunnistettava ja ilmaisuvoimainen tenoriääni. Vahva eläytyminen roolitehtäviin on hänen vahvuuksiaan ja tuloksena on aina kuulijaa koskettavia ja parhaimmillaan syvästi riipaisevia tulkintoja.

Savolaissyntyisellä laulajalla on myös taito esittää humoristisia lauluja, esimerkkinä Erkki Melartinin mainio kansanlaulusovitus Ieva Ylen äänityksenä vuodelta 1983. Pianistina on Pentti Kotiranta.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.