Hyppää pääsisältöön

Historia: Kivikauden keksinnöt – käsikirves ja tuli mullistivat ihmisen kehityksen

Dokumentti kivikauden keksinnöistä, jotka mullistivat ihmiskunnan kehityksen.
Çatal Hüyük oli kivikautinen asutuskeskus Turkin Anatoliassa Konyan tasangolla. Paikka on nyt Unescon maailmanperintökohde. Dokumentti kivikauden keksinnöistä, jotka mullistivat ihmiskunnan kehityksen. Kuva: ZDF Yle TV1,Historia: Kivikauden keksinnöt

TV1 maanantaina 14.12.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 19.12. klo 8.05, Areenassa

Itä-Afrikassa, nykyisen Tansanian valtion alueella sai alkunsa ihmisen kiehtova historia noin kaksi miljoonaa vuotta sitten.

Varhainen ihminen oppi muovaamaan kiveä ja kehitti käsikirveen, joka merkitsi valtavaa hyppyä eteenpäin ihmislajin kehityksessä. Kirveellä pystyi käsittelemään lihaa, mikä monipuolisti ravitsemusta. Lihasten lisäksi ihmisen aivot suurenivat merkittävästi.

Käännekohta ihmiskunnan historiassa tapahtui, kun ihminen kesytti salaman, meteoriitin ja vulkaanisen purkauksen levittämän tulen.

Saksalainen dokumentti Kivikauden keksinnöt perehtyy ihmisen ratkaiseviin saavutuksiin, jotka edesauttoivat siviilisaation syntyä.

Lähellä Ngorongoron kraatteria sijaitsevasta Olduvain rotkosta on löytynyt vanhimpia merkkejä ihmisen kehityksestä. Löydöt ovat tehneet 50 kilometriä pitkästä laaksosta yhden merkittävimmistä esihistoriallisista kaivauskohteista.

Olduvain rotko tarjoaa katkeamatonta tietoa ihmisen evoluutiosta kahden miljoonan vuoden ajalta sekä pisimmän arkeologisen tiedon kivityökalujen käytön historiasta.

Brittiläinen tutkimusryhmä toivoo saavansa lisää tietoa esihistoriallisten ihmisten maailmasta. Miten ihminen otti haltuun luonnonympäristön ja ryhtyi muokkaamaan sitä?

Magic Moments Of The Stone Age. Ohjaus: Alexander Hogh ja Martin Papirowski. Tuotanto: Stein/ZDF, Saksa, 2018. Lukijana on Jukka Pitkänen.

  • Jouluisen gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.