Jos Ylen lastenohjelmien draamatuotanto Lasten tasavalta olisi suunniteltu kuvattavan vuonna 2020, sen valmistuminen olisi siirtynyt todennäköisesti pitkälle tulevaisuuteen.
– Sanoisin, että sarjan tekeminen olisi ollut lähes mahdotonta, sillä kuvasimme Helsingissä, Pirkanmaalla, Turussa ja Ahvenanmaalla. Kuvaustilanteessa ihmisiä oli aina yli 20 henkilöä ja näyttelijät päälle. Turvavälien noudattaminen ei olisi toteutunut eikä maskien kanssa olisi voitu kuvata. Aikataulut eivät olisi riittäneet välineiden desinfioimiseen, sarjan apulaisohjaaja Marika Äijälä listaa. Sarja muistuttaa katsojaansa ajasta, jolloin kasvomaskeja ei näkynyt katukuvassa eikä turvaväleistä ollut tietoakaan.
Sarjassa esiintyi aikuisten esiintyjien ja työryhmän lisäksi kaiken kaikkiaan 200 lasta.
– Ensimmäistä kertaa työskentelin myös puolivuotiaan näyttelijän kanssa, joten mietin muutamaan otteeseen, kuinka kemiamme pelaavat. Ja pelasihan ne, Äijälä muistelee.

Nyt jo 13-vuotias Ella Korpinen näytteli sarjassa 11-vuotiasta presidentti Sofiaa. Lasten tasavallan keskeisimmät tapahtumapaikat kuvattiin eri kaupungeissa. Esimerkiksi Sofian kodin piha oli Helsingissä, mutta sen sisätilat kuvattiin Tampereen keskustassa sijaitsevassa kerrostalossa.
– Sofian koti oli hieno! Olisin voinut muuttaa sinne ite. Mä pyysin että voitteko te pitää tän vapaana kunnes täytän 18 vuotta, niin mä muutan tähän sitten. Sieltä parvekkeelta näkyi koko Tampere, Korpinen muistelee.
Korpisen mielestä Lasten tasavallan maailmasta voitaisiin ottaa oppia reiluudesta ja siitä, että kuunneltaisiin myös lapsia.
– Lapsillakin voi olla hyviä ideoita, joilla voi pelastaa maailmaa. Vaikka ollaan pieniä ja ei tiedetä vielä kaikkea.
Presidentti Lennin roolissa näytteli nyt jo 14-vuotias Osku Perkiö.
– Lenni on aika paljon samanlainen kuin minä. Ainakin rentouden puolesta. Lenniä oli mukava näytellä, Perkiö kertoo.
Sarjan viimeisessä jaksossa vietetään Lasten tasavallan vuosipäivää. Juhlavastaanotto on kaavaltaan verrattavissa Linnan juhliin eli tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän kutsuvierastilaisuuteen. Lasten tasavallassa kutsuttavien valinnassa on käytetty reiluuspisteytystä. Vaikka itsenäisyyspäivää vietettiin tänä vuonna perinteistä poiketen koronavirustilanteen vuoksi, nähdään Lasten tasavallassa kättelyt, tanssit ja herkut.
– Sarjan vika jakso oli kivaa tehdä. Linnan juhlissa oli rentoa, ei ollut paljoa reploja, tanssittiin ja oli kivaa, Perkiö luettelee.
Myös Perkiön mielestä Lasten tasavallan maailmasta pitäisi ottaa oppia oikeaan maailmaan siitä, että lapsia voitaisiin kuunnella enemmän.
– Etenkin lapsia koskevissa asioissa, kuten kouluun liittyvissä asioissa, koska lapsillakin voi olla hyviä ideoita.

Lasten tasavallan tuottaja Jyrki Laaksonen kertoo sarjan lähtökohtien olleen uniikkeja. Sarjassa on yhdistetty todellinen maailma ja fantasia poikkeuksellisella tavalla. Lavastettujen kuvauspaikkojen lisäksi sarjassa nähdään myös todellisia lokaatioita. Yhtenä aidoista tapahtumapaikoista toimi eduskuntatalon istuntosali. Eduskuntatalon kuvauspäivä oli Laaksosen mielestä mieleenpainuvimpia kokemuksia sarjan kuvauksista. On harvinaista, että kuvausryhmä pääsee istuntosaliin.
– Saimme luvan viedä saliin 200 lasta. Eduskuntatalon kuvaukset olivat kaikkiaan käsittämättömän hienot ja se kuinka hienosti meidät otettiin vastaan, Laaksonen kehuu.

Jyrki Laaksonen toteaa olevansa tyytyväinen lopputulokseen ja kertoo sarjan saaneen hyvin näkyvyyttä osakseen. Laaksonen siteeraa Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen esimiehen Aino Miikkulaisen suositusta:
– Kun tosielämän politiikka saa välillä menettämään uskon demokratian tulevaisuuteen, tällaiset sarjat saavat huokaamaan loputtomia kiitoksia Ylelle, Laaksonen lukee.
– Tämä viimeinen lause kiteyttää syyn sarjan tekemiselle. Mä yleläisenä olen ylpeä, että Lasten tasavalta on tehty, Laaksonen lisää.
Koko sarja katsottavissa Areenassa: