Hyppää pääsisältöön

Laulun vankka ammattilainen – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 10.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 10. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Kymmenennessä luukussa laulaa ikinuori sopraano Ritva Auvinen, ole hyvä!

Harva laulaja voi ylpeillä yhtä pitkästä ja ansiokkaasta laulu-urasta kuin sopraano Ritva Auvinen. Yhdeksättäkymmenettä ikävuottaan lähestyvä laulajatar on esiintynyt vielä viime vuosina yleisön ihailemana taiteilijana.

Hyvän laulukunnon salaisuus saattaa piillä siinä, että hän valmistui alun perin voimistelunopettajaksi ja sai samalla itselleen hyvän fyysisen peruskunnon.

Oopperalaulaja Ritva Auvinen 1982.
Oopperalaulaja Ritva Auvinen 1982. Oopperalaulaja Ritva Auvinen 1982. Ritva Auvinen

Neljän vuosikymmenen aikana Auvinen on ollut tuttu vierailija Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan oopperajuhlilla ja lukuisissa kotimaisissa alueoopperoissa.

Jos yksi hänen rooleistaan pitäisi nostaa esiin, se on Viimeisten kiusausten Riitta. Joonas Kokkonen kirjoitti sen nimenomaan häntä ajatellen.

Marjan roolin Madetojan oopperassa Juha hän lauloi RSO:n konserttiesityksessä syksyllä 1977. Kapellimestarina on Jussi Jalas.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.