Hyppää pääsisältöön

Laulun vankka ammattilainen – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 10.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 10. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Kymmenennessä luukussa laulaa ikinuori sopraano Ritva Auvinen, ole hyvä!

Harva laulaja voi ylpeillä yhtä pitkästä ja ansiokkaasta laulu-urasta kuin sopraano Ritva Auvinen. Yhdeksättäkymmenettä ikävuottaan lähestyvä laulajatar on esiintynyt vielä viime vuosina yleisön ihailemana taiteilijana.

Hyvän laulukunnon salaisuus saattaa piillä siinä, että hän valmistui alun perin voimistelunopettajaksi ja sai samalla itselleen hyvän fyysisen peruskunnon.

Oopperalaulaja Ritva Auvinen 1982.
Oopperalaulaja Ritva Auvinen 1982. Oopperalaulaja Ritva Auvinen 1982. Ritva Auvinen

Neljän vuosikymmenen aikana Auvinen on ollut tuttu vierailija Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan oopperajuhlilla ja lukuisissa kotimaisissa alueoopperoissa.

Jos yksi hänen rooleistaan pitäisi nostaa esiin, se on Viimeisten kiusausten Riitta. Joonas Kokkonen kirjoitti sen nimenomaan häntä ajatellen.

Marjan roolin Madetojan oopperassa Juha hän lauloi RSO:n konserttiesityksessä syksyllä 1977. Kapellimestarina on Jussi Jalas.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.