Hyppää pääsisältöön

Bassojätin kirppulaulu – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 11.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 11. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Yhdennessätoista luukussa esittäytyvät suuri basso sekä viihdemusiikin taituri, ole hyvä!

Modest Musorgski oli Martti Talvelalle erityisen läheinen säveltäjä. Yksi laulajan tärkeimmistä oopperarooleista oli Boris Godunov.

Martti Talvela Boris Godunovin roolissa vuonna 1975.
Martti Talvela Boris Godunovina Savonlinnassa 1975. Martti Talvela Boris Godunovin roolissa vuonna 1975. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Leif Öster boris godunov

Talvelan (1935–1989) vavahduttavaa roolitulkintaa pääsi suomalainen yleisö todistamaan Savonlinnan oopperajuhlilla 1970-luvun puolivälissä. Tätä loistorooliaan hän esitti suurella menestyksellä muun muassa Metropolitanissa nelisenkymmentä kertaa.

Myös Musorgskin Hovanshtshina-oopperan Dosifeita hän lauloi Metropolitanissa lukuisia kertoja.

Talvelan konserttiohjelmien keskeisiä teoksia oli saman säveltäjän sarja Kuoleman lauluja ja tansseja. Sitä hän lauloi sekä pianon säestyksellä että Kalevi Aholta itselleen tilaamana orkesterisovituksena.

Oopperalaulaja Martti Talvela.
Martti Talvela maaliskuussa 1972. Oopperalaulaja Martti Talvela. Kuva: YLE Kuvapalvelu/Håkan Sandblom basso

Talvela liitti ohjelmistoonsa myös Musorgskin humoristisen Kirppulaulun. Se on sarkastinen tarina kirpusta, jolle kuningas määrää räätälinsä ompelemaan vaatteet. Kirppu päätyy lopulta ministeriksi ja sen sukulaisista tulee todellinen riesa kuninkaanhovissa.

Äänite on vuodelta 1972. Radion sinfoniaorkesteria johtaa Jussi Jalas.

Hymyilevä maestro

Suomessa toimineista viihdemuusikoista yksi on ylitse muiden, George de Godzinsky.

Puolalaista syntyperää oleva Godzinsky (1914–1999) tuli Suomeen viisivuotiaana. Monipuolisten musiikkiopintojen ohessa hän aloitti viihdemuusikon uran 1930-luvun alussa.

Godzinskyn valmiuksista myös klassisen musiikin alalla kertoo, että legendaarinen basso Fjodor Shaljapin pyysi hänet säestäjäkseen suurelle Kaukoidän kiertueelle.

Robert de Godzinsky äitinsä Elisabeth Urbanoviczin ja isänsä George de Godzinskyn kanssa
George de Godzinsky ensimmäisen puolisonsa Elisabeth Urbanoviczin ja poikansa Robert de Godzinskyn kanssa. Robert de Godzinsky äitinsä Elisabeth Urbanoviczin ja isänsä George de Godzinskyn kanssa robert de godzinsky

Godzinskyn poikkeuksellisen mittavaan elämäntyöhön mahtui laaja sävellystuotanto sekä toiminta pianistina, kapellimestarina ja sovittajana.

Yleisradion historiaan hän jäi Radion viihdeorkesterin pitkäaikaisena kapellimestarina.

Radion viihdeorkesteri johtajanaan kapellimestari George de Godzinsky soittamassa suomalaisella kauppakorkeakoululla Helsingissä 19.8.1954.
Radion viihdeorkesteri johtajanaan kapellimestari George de Godzinsky soittamassa suomalaisella kauppakorkeakoululla Helsingissä 19.8.1954. Radion viihdeorkesteri johtajanaan kapellimestari George de Godzinsky soittamassa suomalaisella kauppakorkeakoululla Helsingissä 19.8.1954. Kuva: Yle / Ruth Träskman George de Godzinsky,Radion viihdeorkesteri

Tämä soittajisto esitti usein johtajansa omia sävellyksiä, jollainen on alun perin elokuvaan Kaksi Vihtoria liittynyt laulu Hymyillen.

Se kuvastaa mainiosti Godzinskyn aina yhtä iloisesta hymyilevää ulkoista olemusta. Äänite on vuodelta 1962.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.