Hyppää pääsisältöön

Miksi koronalisää ei haluta maksaa sairaanhoitajille? – “Hoitajat eivät ole joulukoristeita, jotka voi nostaa tarvittaessa esiin varastosta”

Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n pesupaikalla.
Oulun sairaanhoitopiirissä on otettu käyttöön vapaaehtoisuuteen perustuva koronarinki, jossa maksetaan korvaus tehdystä työstä. Myös Terveystalo maksaa tuhansille henkilöstönsä jäsenille korvauksen koronavuodesta. Kuvituskuva. Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n pesupaikalla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri,Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaala,Jorvin sairaala,Espoo,Kuvituskuvat käyttövapaat,heinäkuu,2020,Helsinki,sairaalat,Wuhanin koronavirus,koronavirus,COVID-19,terveys,sosiaali- ja terveyspalvelut,virustaudit,tartuntataudit,karanteeni,Flunssa,influenssa,tehohoito,teho-osastot,sairaanhoito,Leikkaus,leikkaussalit,sairaanhoitajat,koronaviruspandemia,terveydenhuolto,epidemiat,pandemiat,hengityssuojaimet,lastensairaalat,Uusi lastensairaala,terveydenhoito,hoitohenkilöstö,lääketiede,lääkärit,potilastietojärjestelmät,sairauskertomukset,potilaat,hoitotyöt,terveydenhoitoala,sote-uudistus,SOTE-ICT,Sote-palvelujen valinnanvapaus,potilashuoneet,kuvituskuvat,Desinfiointi,käsihuuhteet,desinfiointiaineet,suojanaamarit,käsienpesu,käsihygienia,kirurginen suu-nenäsuojus,sote

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ei ole huolissaan siitä, etteikö koronaa selätettäisi. Koronaa enemmän häntä huolettaa, millainen kriisi siitä seuraa hoitoalalla. – On vaikea sanoittaa sitä ahdinkoa, joka hoitajien viesteistä kumpuaa, Rytkönen sanoo.

Koronakriisi on kuormittanut kovin ottein terveydenhuollon resursseja maaliskuusta asti. Moni “tulilinjassa” työskentelevä sairaanhoitaja toivoisi työnsä tulevan vihdoin huomioiduksi päättäjien keskuudessa

Aiemmin tällä viikolla Yle uutisoi koronakriisin uuvuttamasta tehohoitajasta Tiina Vilénistä, joka ilmaisi pettymyksensä puoluejohtajien haluttomuuteen antaa tukensa sairaanhoitajien koronalisälle. Puoluejohtajat olivat tentattavina MTV:n puheenjohtajatentissä tiistaina 8.12.

Ymmärrettävästi samaa pettymystä ja turhautumista tunnetaan myös järjestötasolla. Yrityksiä tuetaan, mutta hoitajia ei.

Ruben Stiller keskusteli aiheesta sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen kanssa perjantaisessa lähetyksessään Yle Puheella.

Mitä ajattelit, kun kuulit puoluejohtajien haluttomuudesta sairaanhoitajien koronalisälle, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen?

– Olin erittäin tyytymätön siihen, että poliitikot eivät ymmärrä, missä tilanteessa tällä hetkellä olemme. Laiva on rysähtämässä kohti jäävuorta, eikä kukaan tunnu tajuavan sitä. On erikoista, ettei edes Sanna Marin, joka todella tietää Suomen tilanteen, nostanut kättään kysyttäessä kannatusta koronatuelle.

Lähestyvä joulu huolestuttaa

Millariikka Rytkönen kertoo kysyneensä pääministeriltä taannoin sähköpostilla, onko valtion johdolla yhteinen sopimus siitä, ettei koronalisää makseta.

– Vastaus tuli nopeasti ja siinä sanottiin, että tällaista sopimusta ei ole. Eihän minun auta kuin uskoa siihen.

Toimittaja poistaa suojavarustusta testien oton jälkeen Kuopiossa
Koronaa vastaan suojautuminen vatii normaalia tarkemmat – ja monen mielestä myös hiostavammat – työvaatteet. Toimittaja poistaa suojavarustusta testien oton jälkeen Kuopiossa Kuva: Sami Takkinen / Yle koronaviruspandemia Suomessa 2020,Koronatestaus,COVID-19,COVID-19 -testaus,sairaanhoitajat,koronavirus,2020,Wuhanin koronavirus,koronaviruspandemia Euroopassa 2020,koronapandemia,pandemiat,tartuntataudit,epidemiat,näytteenotto,koronavirussairaus,suojavarusteet,hengityssuojaimet,visiiri,suojavaatteet,Kuopio,korona

Rytkönen muistuttaa, että hoitoalalla on ollut jo ennen koronaa “globaali hoitajapula”. Valmiuslajin nojalla hoitajia on voitu pakottaa takaisin töihin, vaikka he olisivat esimerkiksi ehtineet vaihtaa alaa.

– Hoitajat eivät ole mikään ehtymätön luonnonvara, joita nostetaan tarvittaessa varastosta kuin joulukoristeita. Palkat ovat Pohjoismaiden pienimmät, on pulaa henkilöstöstä ja on pakkotyötä. Alanvaihto on yleistä ja ihmisoikeuksiin puututaan. Mutta alan ongelmiin ei uskalleta puuttua.

Millariikka Rytkönen
Millariikka Rytkönen vieraili myös Ylen Aamussa marraskuun lopulla. Millariikka Rytkönen Kuva: Henrietta Hassinen / Yle Millariikka Rytkönen,Millariikka Rytkönen Tehy

Myös lähestyvä joulu huolestuttaa Rytköstä. Hän on pannut merkille Suomen toiseksi suurimman työnantajan, HUSin, mielenkiinnon valmiuslakia kohtaan. Jos valmiuslaki otetaan käyttöön ennen sitä, joulusta saattaa tulla työntäyteinen paitsi poliitikoille, myös hoitohenkilökunnalle. Lomat unohtuvat, kun käy kutsu työhön.

Rytkönen uskoo, että hoitajien mitätöinnillä on tulevaisuudessa suuret seuraukset.

– Hoitajia ei kohta enää ole.

Onko enää lottovoitto syntyä Suomeen?

Sairaalamaailmasta järjestömaailmaan lähtenyt Rytkönen kertoo saaneensa lähiaikoina paljon ihmetteleviä viestejä alaa vaihtaneilta entisiltä sairaanhoitajilta. He haluavat Rytkösen mukaan tietää, miten vanhasta alasta pääsee “eroon”.

– On melkoista, että ihminen ei pääse alastaan eroon, vaikka lähtisi sieltä. Minunkin koulutustiedot löytyvät JulkiTerhikki-rekisteristä, jonka työministeri on koonnut. Rekisterin tietojen nojalla kuka tahansa alalta lähtenyt voidaan pakottaa reserviin, jos valmiuslaki on käytössä.

Rytkönen kertoo saaneensa hoitoalan henkilöstöltä myös itkuista, pelokasta ja tyrmistynyttä jäsenpalautetta.

Entiset sairaanhoitajat kysyvät, miten vanhasta alasta pääsee "eroon".

– Viha ja raivo kääntyvät epätoivoksi ja epäuskoksi siitä, voiko tämä olla totta. Alalla on viime vuosina ollut paljon erilaisia kriisejä, kuten esimerkiksi vanhustyön kriisi viime vuonna. Sosiaali- ja terveyshuollon kriisejä ei ole haluttu nähdä. On vaikea sanoittaa sitä ahdistusta ja hätää, jota työntekijät kokevat.

Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n pesupaikalla.
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo saavansa hoitajilta paljon yhteydenottoja, joiden "ahdinkoa on vaikea sanoittaa". Kuvituskuva. Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n pesupaikalla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri,Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaala,Jorvin sairaala,Espoo,Kuvituskuvat käyttövapaat,heinäkuu,2020,Helsinki,sairaalat,Wuhanin koronavirus,koronavirus,COVID-19,terveys,sosiaali- ja terveyspalvelut,virustaudit,tartuntataudit,karanteeni,Flunssa,influenssa,tehohoito,teho-osastot,sairaanhoito,Leikkaus,leikkaussalit,sairaanhoitajat,koronapandemia,terveydenhuolto,epidemiat,pandemiat,hengityssuojaimet,lastensairaalat,Uusi lastensairaala,terveydenhoito,hoitohenkilöstö,lääketiede,lääkärit,potilastietojärjestelmät,sairauskertomukset,potilaat,hoitotyöt,terveydenhoitoala,sote-uudistus,SOTE-ICT,Sote-palvelujen valinnanvapaus,potilashuoneet,kuvituskuvat,Desinfiointi,käsihuuhteet,desinfiointiaineet,suojanaamarit,käsienpesu,käsihygienia,kirurginen suu-nenäsuojus,sote

Rytkönen ei ole huolestunut siitä, etteikö koronaa selätettäisi. Häntä huolestuttaa enemmän kasvava hoitovelka, joka jää koronan jalkoihin. Esimerkiksi lasten määräaikaistarkastuksia on jäänyt tekemättä neuvolassa, kun hoitohenkilökuntaa on värvätty koronan hoitoon.

– Kohta ei ole enää lottovoitto syntyä Suomeen. Kriisissä ihmisillä on yleensä valtava taistelutahto, mutta sen seuraamukset tulevat vasta myöhemmin. Kehottaisin päättäjiä miettimään, kuka heitä hoitaa tulevaisuudessa.

Millariikka Rytkönen vierailee Ruben Stillerin vieraana Yle Puheella perjantaina 11.12. Jaksossa keskustellaan myös Veijo Baltzarin tapauksesta. Kuuntele lähetys Yle Areenasta!

11.12.2020: Vaihdettu ingressistä sana "sairaanhoitajien" laajempaan muotoon "hoitajien".

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.