Hyppää pääsisältöön

“Nappasin mukaani ensimmäisen pehmolelun, joka kohdalle sattui” – Myyrmannin räjähdyspaikalta löytyneen mystisen pantterin tarina on viimein selvinnyt

Pehmopantteri lisätty mustavalkoisen räjähdyspaikkakuvan päälle.
Pehmopantteri lisätty mustavalkoisen räjähdyspaikkakuvan päälle. Kuva: Antti Ollikainen / Yle pehmolelut,Myyrmannin räjähdys,kulttuuricocktail

Myyrmannin kauppakeskuksessa vuonna 2002 tapahtunut pommi-isku jätti jälkeensä paljon kysymyksiä. Yhteen niistä saadaan viimein vastaus: kaupan kassojen luota löytyneen orvon pehmopantterin tarina selvisi, kun lukija otti yhteyttä. Pantteri oli vuosia Vantaan poliisilaitoksella muistona tragediasta, kunnes se päätyi lopulta Rikosmuseoon.

Kulttuuricocktailin Ihme esineitä Suomesta -sarjassa esiteltiin Myyrmannin räjähdyksestä selvinnyt isokokoinen pehmolelu, jonka kohtalo on ollut epäselvä tähän asti. Sen omistajaa ei koskaan löytynyt, vaikka sitä yritettiin selvittää.

Räjähdyshetkellä Citymarketissa ollut Heini Syyrilä kertoo, miten pehmopantteri päätyi kaupan kassojen läheisyyteen.

Heini Syyrilä ja hänen silloinen puolisonsa olivat epätavallisen myöhään ostoksilla Myyrmannin kauppakeskuksessa perjantaina 11. lokakuuta vuonna 2002. Heidän tuttavapariskuntansa oli tullut ensi kertaa vierailulle, ja siksi kaupasta lähdettiin hakemaan vielä iltasella ruokatarvikkeita.

Kävellessään kohti Citymarketia Syyrilä ja hänen miesystävänsä ohittivat pellen, joka jakoi ilmapalloja. Syyrilän mielessä kävi, pitäisikö heidänkin hakea pallot, mutta hän päätyi kuitenkin kävelemään ohi. Se osoittautui myöhemmin heidän pelastuksekseen.

Pariskunta jatkoi matkaansa kaupan sisälle kohti hedelmäosastoa, ja silloin räjähti.

– Kuului valtava räjähdysääni, jota seurasi paineaalto. Tajusin heti, että nyt ei käy hyvin, Syyrilä kertoo.

Meteli oli korviahuumaava ja kauppakeskuksen keskiosa pimeni. Paikalle muodostui pölypilvi ja tavaraa tippui alas katosta. Syyrilä ja hänen puolisonsa olivat turvassa betoniseinän takana.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että nyt sen pellen kaasupullo räjähti. En tietysti voinut heti arvata, millaisesta pommista oli kyse.

Syyrilä meni tilanteessa ikään kuin automaattiohjaukselle. Selkärangasta alkoi tulla komentoja, jotka olivat peruja hänen muutamaa vuotta aiemmin saamastaan varusmieskoulutuksesta. Varmista, ettei syttynyt tulipaloja. Tarkista, voiko joku romahtaa. Onko vaarana räjähtää uudelleen.

Mielessä oli se, että paikalla oli paljon ihmisiä. Heitä pitää auttaa.

Syyrilä muistelee arvioineensa tilannetta paikallaan ehkä pari minuuttia. Hän ei sännännyt puolisonsa kanssa ensimmäisenä tapahtumapaikalle.

Koska räjähdys oli suuri, he kuitenkin tajusivat, että tuhoa on syntynyt. Syyrilä arvioi, että armeijakoulutus auttoi häntä pysymään tilanteessa rauhallisena.

– Osa pakeni ulos Citymarketin takaosan kautta. Minulle ei tullut ensimmäisenä pakoreaktiota, vaan mielessä oli se, että paikalla oli paljon ihmisiä. Heitä pitää auttaa, jos vain pystyy.

Kun Syyrilä ja hänen puolisonsa lähtivät kaupan porteista takaisin kauppakeskuksen puolelle, tapahtuneen koko vakavuus kävi ilmi jo ostoskärryjen kohdalla. Maassa makasi ihminen, jonka raaja oli leikkautunut irti.

– Se näytti, mitä on odotettavissa, että nyt ei ole käynyt hyvin.

Syyrilä halusi auttaa sen, minkä osasi. Siksi hän ei pysähtynyt ja hän ohitti myös räjähdyspaikan, jossa uhreille oli käynyt vielä huonommin. Heitä ei voinut enää auttaa.

Citymarketin kassarivin alkupäässä hän näki miehen, jonka jalasta valui runsaasti verta. Koska ympärillä oli paljon pahemmin loukkaantuneita, Syyrilä tajusi, että kestäisi kauan, ennen kuin tämä mies saisi ammattipelastajilta apua.

Verta vuoti niin paljon, että jalkaan piti saada kiristysside.

– Pyysin kassahenkilöltä avainnauhaa kiristyssidettä varten, kun ei lähellä ollut muutakaan sopivaa narua. Räjähdyksestä järkyttynyt kassahenkilö ei oikein ymmärtänyt ensin kummaa pyyntöä. Sain kuitenkin lopulta häneltä kaulanauhan.

Lähellä ollut vartija huusi perääni, koska luuli minun varastavan tavaraa.

Autettava mies oli shokissa ja pyrki nousemaan ylös Syyrilän rauhoitteluyrityksistä huolimatta. Potilas oli saatava pysymään makuuasennossa raaja ylhäällä, jotta hän ei menettäisi liikaa verta. Syyrilä mietti, että ehkä kovalla lattialla olisi helpompi maata, jos alla olisi jotain pehmikettä.

– Juoksin kohti läheistä leluosastoa ja nappasin mukaani ensimmäisen pehmolelun, joka kohdalle sattui. Lähellä ollut vartija huusi perääni, koska luuli minun varastavan tavaraa. Huusin takaisin jotain sen suuntaista, että ympärillä kuolee ihmisiä ja minä tarvitsen tätä loukkaantuneen auttamiseksi.

Syyrilä vei pehmolelun loukkaantuneen miehen pään alle ja tyynnytteli häntä vielä hetken. Ja siihen kassojen viereen pehmopantteri jäi.

Musta pehmolelupantteri kaupan lattialla Myyrmannin räjähdyksen jälkeen vuonna 2002..
Musta pehmolelupantteri kaupan lattialla Myyrmannin räjähdyksen jälkeen vuonna 2002.. Kuva: Keskusrikospoliisi KulttuuriCocktail,Myyrmannin räjähdys,pehmolelut

Syyrilä on vuosien varrella törmännyt pari kertaa uutisointiin mystisestä pehmolelusta, joka oli löytynyt Citymarketista räjähdyksen jälkeen. Ensimmäisellä kerralla hän ei osannut yhdistää tuota lelua omaan historiaansa. Toisella kertaa hän oli asiasta melko varma, mutta poliisin Facebook-päivityksessä luki, että museoon päätyvä pehmopantteri olisi löytynyt kassahihnalta.

– Kun näin nyt viimeisimmässä jutussa kuvan tapahtumapaikalta, jossa tuo pehmopantteri oli alkupään kassojen kohdalla maassa verilammikon ympäröimänä, tajusin, että sen täytyy olla juuri se minun hakemani pehmolelu.

Syyrilästä tuntuu hieman hassulta, että hänen ensiapuun käyttämästään pehmopantterista on tullut Myyrmannin tragedian symboli, joka myöhemmin päätyi museoon. Toisaalta hän ajattelee, että jonkinlainen pehmeä elementti ehkä tarvitaan muistuttamaan inhimillisyydestä kaiken kauhun keskellä.

Syyrilälle ei jäänyt Myyrmannin pommi-iskusta traumoja, vaikka se tulee aina olemaan ikävä osa hänen henkilöhistoriaansa. Hän käsitteli asiaa yhdessä silloisen puolisonsa kanssa, aluksi enemmän ja myöhemmin aina, kun asia tuli mieleen. Oli helpointa puhua aiheesta ihmiselle, joka oli paikalla ja jakoi kokemuksen.

Syyrilän omaa toipumista tragediasta helpotti myös se, että hän yritti auttaa ihmisiä parhaansa mukaan. Hän haluaa korostaa, kuinka tärkeitä ensiaputaidot ovat. Niitä voi tarvita vaikka ihan tavallisella kauppareissulla.

Kommentit