Hyppää pääsisältöön

RSO:n kevät alkaa Conrad Taon ja Christian Gerhaherin erikoisvierailuilla

kuvassa pianisti Conrad Tao
kuvassa pianisti Conrad Tao Kuva: Branteley Gutierrez Conrad Tao

Kaikki kevään konsertit televisioidaan suorana Yle Teemalla

Amerikkalaispianisti Conrad Tao konsertoi RSO:n vieraana tammikuussa kaksi kertaa. Ohjelmassa on Beethovenin ja Andrew Normanin pianokonsertot. Toinen erikoisvieras on maailman arvostetuimpien liedlaulajien joukkoon kuuluva baritoni Christian Gerhaher, joka esittää Schubertin Schwanengesangin pianisti Gerold Huberin kanssa.

Koronapandemiasta johtuen konsertteihin ei myydä keväälläkään kausilippuja. Kertalippujen myynti alkaa heti, kun yleisötilaisuudet jälleen sallitaan. Kaikki kevään konsertit lähetetään suorina lähetyksinä Yle Teemalla, Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä.

Conrad Tao – pianisti, säveltäjä ja yhteiskunnallinen ajattelija

Talouslehti Forbes nosti Conrad Taon 30 kirkkaimman nuoren klassisen musiikin vaikuttajan listalle vain 17-vuotiaana.
”Taon nimi on usein liitetty niiden nuorten taiteilijoiden joukkoon, joiden toivotaan vievän muusikkouden käsitettä kohti uusia ulottuvuuksia. Hän on paitsi kiinnostava ja teknisesti häkellyttävä pianisti, myös tunnustettu säveltäjä ja yhteiskunnallinen ajattelija”, sanoo ylikapellimestari Hannu Lintu.

Taon ja RSO:n muutaman vuoden takaisen ensikohtaamisen jälkeen heräsi halu esitellä tämän monipuolisen taiteilijan persoonaa laajemmin. Nyt toteutuvalla miniresidenssi-vierailullaan Tao esittää Beethovenin neljännen pianokonserton Hannu Linnun johdolla, Andrew Normanin pianokonserton Sakari Oramon johdolla sekä Poulencin ja Ravelin kamarimusiikkia RSO:n muusikoiden kanssa.

Christian Gerhaher laulaa Schubertin Schwanengesangin

Christian Gerhaherin ja Gerold Huberin on sanottu nostaneen lied-laulun kokonaan uudelle tasolle yli 30-vuotisen yhteistyönsä aikana. RSO:n resitaalivieraina he esittävät Schubertin kuolinvuonnaan säveltämistä lauluista kootun Schwanengesang -kokoelman 15.1. Konsertti lähetetään suorana Yle Teemalla.

Roope Mäenpään orkesteriteos kantaesitetään Musica novassa

10.2. RSO esiintyy Musica nova Helsinki -nykymusiikkifestivaalin päätöskonsertissa Anna-Maria Helsingin johdolla. Festivaalin teemana ovat arkkitehtuuri ja monitahoiset geometriset muodot. Ohjelmassa on mm. Roope Mäenpään Jamais vu -orkesteriteoksen kantaesitys sekä Maija Hynnisen vain viikkoa aiemmin kantaesitetty oboekonsertto Incandescence.

5.2. RSO:n kolmas konserttimestari Paula Sundqvist soittaa Suomen ensiesityksen Rautavaaran Kahdesta serenadista, jonka on osittain orkestroinut Kalevi Aho. Konsertin johtaa RSO:n kapellimestarina debytoiva Constantinos Carydis.

Helmikuun viimeisen orkesterikonsertin johtaa Sakari Oramo ja Julian Andersonin sellokonserton solistina esiintyy Alban Gerhardt. Loppukevään konserteista tiedotetaan myöhemmin.

Tutustu konsertteihin

 • Oona Koivukangas, sello

  Oonan konserttikappale on Dvořákin Rondo.

  Oona Koivukangas (s. 2003) aloitti sellonsoiton opiskelun 6-vuotiaana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa ensin Marion Göbelin ja myöehmmin Tuomas Lehdon johdolla. Vuonna 2018 Oona jatkoi Lehdon ohjauksessa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Oona on myös Selloakatemian oppilas. Oona on osallistunut mm.

 • Venla Lahti, kontrabasso

  Venla esittää RSO:n kanssa Bottesinin kappaleen.

  Venla Lahti aloitti kontrabasson soiton vuonna 2009 Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Siellä hän opiskeli pääosin Tarja Nybergin johdolla. Syksyllä 2017 Venla jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa, jossa hänen opettajanaan toimii Lasse Lagercrantz. Venla on esiintynyt paljon sekä solistina että kamarimusiikkikokoonpanoissa. Orkesterikokemusta Venlalle on kertynyt mm.

 • Ilona Turriago, trumpetti

  Ilona esittää Goedicken Konserttietydin.

  Ilona puhalsi trumpettiin ensi kerran 3-vuotiaana Lieksan Vaskiviikon lastenkonsertin soitinkokeilussa. Punaisen taskutrumpetin sointi viehätti, joten Ilona aloitti soittamisen 5-vuotiaana Aki Välimäen johdolla. 6-vuotiaana Ilona jatkoi opiskelua Tampereen konservatoriossa, jossa häntä ovat opettaneet Tapio Kilpinen ja Juha Untala, sekä viimeiset kaksi vuotta Aki Välimäki.

 • Lilja Haatainen, viulu

  Lilja esittää Christian Sindingin kappaleen.

  Kempeleläinen Lilja Haatainen (s. 2011) aloitti viulunsoiton 3-vuotiaana Suzukikoulu Oktaaviassa Oulussa. Vuodesta 2017 hän on opiskellut Oulun konservatoriossa Mervi Kyrkin johdolla. Lisäksi Lilja opiskelee Viuluakatemiassa Elina Vähälän ja Janne Malmivaaran ohjauksessa. Lilja on ehtinyt esiintyä jo monissa tapahtumissa ja keväällä 2019 hänet valittiin mm.