Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Oikeutta Japanissa – ankara kuri ja järjestys säätelevät vankien elämää

Japanilainen yhteiskunta perustuu tiukkoihin sääntöihin, joita noudatetaan kuuliaisesti.
Japanilainen yhteiskunta perustuu tiukkoihin sääntöihin, joita noudatetaan kuuliaisesti. Japanilainen yhteiskunta perustuu tiukkoihin sääntöihin, joita noudatetaan kuuliaisesti. Kuva: Nova Production Yle TV1,Ulkolinja: Oikeutta Japanissa

TV1 torstaina 17.12.2020 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 20.12. klo 22.35, Areenassa

Japanin vuoristoisella Naganon seudulla sijaitsee vankila, jossa tuomiotaan istuu 900 vankia, pikkurikollisista murhan tehneisiin.

Hiljaisessa vankilassa kaikki on moitteettomassa järjestyksessä sellien edustalle ripustettuja sandaaleja myöten. Vartijan aamuherätys kajahtaa ilmoille klassisen musiikin siivittämänä.

Rakennus on uudenaikainen ja siisti, mutta vankien elämää säädellään pikkutarkasti.

Vankien jokainen liike kellotetaan

Joissakin selleissä on peräti kuusi vankia, mutta parhaiten käyttäytyvät vangit pääsevät yksityisselliin. Japanin vankilat eivät ole Euroopan tapaan ylikansoitettuja – eikä hygieniaongelmia ole.

Joka liikettä mitataan kellolla. Aamiaiseen, hampaiden harjaukseen ja parranajoon on aikaa tasan tunti. Sen jälkeen selli on siivottava perusteellisesti. Vartijat valvovat järjestystä.

Sääntöjen rikkomisesta saa varoituksen. Mikäli se ei tehoa, seuraa rangaistus. Vanki voidaan eristää jopa 60 päiväksi ilman mitään virikkeitä ja ajanvietettä. Vartijoiden mielestä se ei ole vankien kiusaamista, vaan sääntöjen noudattamista.

Ranskalainen dokumenttiryhmä sai kuvausluvan kahteen vankilaan pitkien neuvottelujen jälkeen. Dokumentin tekijät seuraavat elämää japanilaisvankiloissa, joiden kuri näyttäytyy länsimaiselle julmana.

Eläkeläisten määrä vankiloissa nelinkertaistunut

Dokumentti Oikeutta Japanissa selvittää, miten toimii oikeusjärjestelmä, jota japanilaiset itse pitävät vain tiukkana, mutta monet pidätetyksi joutuneet ulkomaalaiset epäinhimillisenä. Japani on Yhdysvaltain ohella ainoa G7-maa, missä on käytössä kuolemanrangaistus.

Maan rikosluvut ovat maailman alhaisimpia. Väkilukuun suhteutettuna vankeja on neljä kertaa vähemmän kuin esimerkiksi Ranskassa. Vankilat tyhjenevät ja vangit ovat yhä iäkkäämpiä. Eläkeläisten tekemien rikosten määrä on Japanissa nelinkertaistunut 20 vuoden aikana.

Japanissa rikostutkinta nojaa pitkälti epäiltyjen tunnustuksiin, ja se voi johtaa vääriin tuomioihin. Järjestys ja sääntöjen noudattaminen istuvat syvällä maan kulttuurissa.

Prison Life: Justice In Japan. Ohjaus: Marie Linton. Tuotanto: Java Films, Ranska, 2020.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.