Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Jorma Panula – maestrojen maestro täytti 90 vuotta, ja opettaa yhä

Pitkän linjan musiikkivaikuttaja Jorma Panula kertoo elämästään ja urastaan.
Pitkän linjan musiikkivaikuttaja Jorma Panula kertoo elämästään ja urastaan. Pitkän linjan musiikkivaikuttaja Jorma Panula kertoo elämästään ja urastaan. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Jorma Panula,Yle TV1,Itse asiassa kuultuna: Jorma Panula

TV1 perjantaina 18.12.2020 klo klo 21.05 - 22.00, uusinta sunnuntaina 20.12. klo 14.10, Areenassa

Kapellimestari, professori, säveltäjä ja akateemikko – maestrojen maestro Jorma Panula on täyttänyt 90 vuotta, mutta opettaa ja johtaa edelleen. Millainen on ollut mestaripelimannin pojan tie Kauhajoelta klassisen musiikin huipulle?

Musiikki on kuulunut Jorma Panulan elämään pienestä pitäen, sillä hänen isänsä Elis Panula oli viulisti ja äiti Elsa Panula soitti pianoa.

Ensimmäisen oman viulunsa Panula sai neljävuotiaana ja pian alkoi myös pianonsoitto. Panuloiden perheorkesteri tunnettiin Kauhajoen seudulla hyvin. Tutuksi tulivat niin pelimannisävelet kuin myöhemmin tanssimusiikkikin.

Koulunkäynti jäi, kun Jorma Panula 1940-luvun lopulla aloitti opinnot Helsingissä Kirkkomusiikkiopistossa, josta hän siirtyi Sibelius-Akatemiaan. Kapellimestariopinnot hän aloitti Leo Funtekin johdolla 50-luvun alussa.

Panula toimi alkuun pääasiassa teatterikapellimestarina Lahdessa, Tampereella ja Helsingissä, jossa hän 60-luvun alussa työskenteli hetken myös Kansallisoopperassa. Turun kaupunginorkesteria Panula johti vuona 1963-1965, jonka jälkeen hänet valittiin Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi.

Kapellimestari Jorma Panula soittaa pianoa 1960.
Kapellimestari Jorma Panula soittaa pianoa 1960. Jorma Panula

Noihin aikoihin alkoi myös Panulan opetustyö Sibelius-Akatemiassa. Orkesterinjohdon professoriksi hänet nimitettiin vuonna 1973 ja tätä tehtävää hän hoiti eläkkeelle jäämiseensä saakka.

Panulan opetustyö on saanut maailmanlaajuista arvostusta. Hän on opettanut vuosien saatossa eri puolilla maailmaa – ja opetustyö jatkuu yhä. Panulan opettamisen ytimessä on lause: Älä häiritse – auta. Panula oli ensimmäinen, joka alkoi hyödyntää videoita kapellimestariopetuksessa.

Jorma Panula tunnetaan monista sävellyksistään. Ilmajoen musiikkijuhlilla on nähty niin Jaakko Ilkka -ooppera kuin Joki-ooppera. Vaasan kaupungin 400-vuotisjuhliin syntyi ooppera Toivo Kuulasta. Panula on säveltänyt lukuisia musikaaleja ja myös kevyttä musiikkia – onpa hänen kappaleensa ollut mukana euroviisukarsinnoissakin. Myös kansanmusiikki on Panulan sydäntä lähellä ja hän toimi pitkään eteläpohjalaisten Spelien johtajana.

Panula on palkittu Kritiikin Kannuksilla jo vuonna 1962 ja 20 vuotta myöhemmin Pro Finlandialla. Akateemikon arvon hän sai vuonna 2006.

Kapellimestari Jorma Panulaa Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala. Ohjelmassa Panula kertoo muun muassa, miten Suomesta on tullut niin suuri joukko kansainvälisesti menestyneitä kapellimestareita. Entä mikä tekee hyvän kapellimestarin?

Tuotanto: Yle, 2020.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.