Hyppää pääsisältöön

Pehmeä puuteri ja aurinko vaihtuivat kilometrien rankkaan hiihtoon ja muhkeaa myräkkään – Peltsin vapaalaskureissu Norjassa ei mennyt suunnitelmien mukaan

Peltsi viimeisen laskun jälkeen, Fagerfjället.
Yksi hienoimmista reissuista takana. Peltsi viimeisen laskun jälkeen, Fagerfjället. Kuva: Yle Vapaalasku,Peltsin toinen luonto

Uudessa sarjassa Peltsin toinen luonto pääsin toteuttamaan haaveita, joista osa on seurannut lapsuudesta asti. Ensimmäiseksi suuntasimme kohti kolmen valtakunnan rajapyykkiä ja koskemattomia rinteitä. Opettelin myös ohjastamaan koiravaljakkoa ja kävin kalassa karhuja vilisevällä Venäjän Kamtsatkalla. Katso kaikki jaksot Areenassa!

Ketäpä ei kiinnostaisi vapaus tai edes hetkellinen tunne siitä. Merkattujen rinteiden ulkopuolella tapahtuvassa vapaalaskussa se on kaiken ytimessä. Raskaan nousun jälkeen lasku ja sen mukanaan tuoma vapauden tunne on lyhyt mutta hurmiollinen. Tätä tunnetta lähdimme metsästämään Suomen, Ruotsin ja Norjan tuntureiden koskemattomilta rinteillä.

Otin yhteyttä Ape Majavaan ja Sami Sarsamaan, vapaalaskijoihin jotka olivat entuudestaan tuttuja ja joihin tiesin voivani luottaa kuin luonnossa syntyneen vaelluskalan nousuviettiin.

Olen kokeillut vapaalaskua aiemminkin, liki samalla porukalla, mutta aika pienessä mittakaavassa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

Nyt oli aika tehdä asiat isommin. Päätimme lähteä Norjaan laskemaan ja samalla kuvaamaan uutta tv-ohjelmaa. Reissun kiihkeä suunnittelu alkoi.

Matka toteutettiin onneksi jo ennen koronatalvea, maaliskuun lopulla vuosi sitten. Valmistautuminen koitokseen oli ollut huolellista. Varusteita oli opeteltu käyttämään ja peruskuntoa oli hiottu hiihtolenkeillä siten, etteivät vapaalaskut ainakaan fyysisestä kunnosta jäisi kiinni.

Matkan suunnittelua varjosti alkutalvesta Norjassa sattunut onnettomuus, jossa useita suomalaisia oli jäänyt lumivyöryyn ja menehtynyt. Onnettomuus sattui samoihin aikoihin, kun vaimon kanssa katsoimme kotona perhekalentereista sopivaa ajankohtaa matkalle. Kotona kuitenkin tiedettiin, että olisimme hyvissä käsissä ja menisimme turvallisuudesta tinkimättä.

Majoituimme idyllisessä omakotitalossa Norjassa lähellä Lyngeniä, jonka halki meidän oli tarkoitus hiihtää ja samalla zuppailla vuorille ja laskea niiltä alas.

Etukäteen olimme spekuloineet useita reittivaihtoehtoja, joiden toteuttamiskelpoisuus riippui lumen määrästä, laadusta, vallitsevista tuulista ja ties mistä sääoloista. Mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja oli siis tarjolla ja paikan päällä oli tehtävä päätös, mitä lähdettäisiin toteuttamaan.

Vapaalasku paljastui reissun aikana lajiksi, jossa sääoloilla on aivan oleellinen merkitys. Norjassa oli talven aikana satanut paljon lunta kovien tuulten saattelemana, joten lunta oli kasautunut vuorten huipuille suuriksi lipoiksi.

Olosuhteet olivat siis erinomaisen arveluttavat. Lumivyöryjen jälkiä näkyi useissa paikoissa ja sää oli tuulista ja pilvistä.

Kun olimme katsoneet tilannetta muutaman päivän paikan päällä, nauttineet Apen hyvistä ruuista ja saunoneet, tulimme siihen tulokseen, ettei mikään reittivaihtoehto alkuperäisen suunnitelmaamme kuuluvan Lyngenin halki olisi turvallinen. Lumitilanne ei sallisi turvallista kulkua reitillä, joka kiemurtelee syvissä solissa ja on jyrkkien rinteiden ympäröimä.

Oli siis kaivettava esiin suunnitelma C, joka sisälsi alavampaa reitistöä ja turvallisempia mäkiä. Päätimme lähteä sisämaahan Suomen puolelle ja valloittaa tunturien ja vuorten huiput kolmessa maassa.

Olimme tästä Apen ja Samin ehdotuksesta yksimielisiä. Ja pakkohan meidän oli ollakin, sillä vaihtoehdot alkoivat käydä vähiin. Sääoloja vastaan olisi ollut turha taistella, lisäksi kotoa anottu reissuvapaa alkoi hiipua, oli siis ryhdyttävä toimeen.

Itselleni tämän kaltaisilla kuvausmatkoilla on tietenkin tärkeää, että saamme hyvän ohjelman tehtyä. Tiesin myös, että tämä luontoseikkailu tulisi olemaan ikimuistoinen ja hieno, vaikka suunnitelmista pitikin vähän tinkiä.

Mikko Peltola, Sami Sarsama ja Ape Majava matkaavat suksilla kohti Pikku-Mallaa.
Peltsi, Sami Sarsama ja Ape Majava matkaavat kohti ensimmäistä vapaalaskupistettä Pikku-Mallaa. Mikko Peltola, Sami Sarsama ja Ape Majava matkaavat suksilla kohti Pikku-Mallaa. Kuva: Mika Niva / Yle Vapaalasku,Peltsin toinen luonto

Kun sää vihdoin Kilpisjärvellä aukeni, pääsimme matkaan. Ensimmäisenä lähdimme kiipeämään Kilpisjäven luoteisrannalla kohoavalle kuvankauniille Pikku-Mallalle. Täällä lumi oli hyvää ja reitti turvallinen, mutta sopivan haastava porukkamme ensimmäiselle huiputukselle.

Huipulla poistimme nousukarvat suksista ja lähdimme laskemaan alas. Tunsin vapaalaskun todellista riemua. Lasku ei montaa minuuttia kestänyt, mutta se oli sitäkin kiehtovampi. Pehmeä lumi ensin avotunturissa, sitten koivikossa, oli jotain maksimaalisen hienoa. Nyt tiesin viimein, mistä tässä on kysymys.

Tunturissa sää vaihtuu kuitenkin nopeasti. Juuri nyt sää oli jylhä, aurinko paistoi – mutta näimme, että muhkea myräkkä oli lähestymässä Ruotsista.

Ehkäpä tällaisten lajien yksi vetovoima ovatkin erilaiset tunnetilat matkan aikana.

Kilpisjärveltä matka jatkui kohti Kolmen valtakunnan rajapyykkiä, josta edelleen kohti Norjan Bárás eli Paras-vuorta ja sen läheisyydessä sijaitsevaa Gappohyttaa eli paikallista autiotupaa.

Sitä ennen oli kuitenkin tehtävä pikku hyppy Ruotsiin, jossa kiipesimme Baikasvárrin huipulle.

Näin ne mäet kasvavat pikku hiljaa, mietin itsekseni laskiessani auringonpaisteessa jumalaisen pehmeää hankea alas kohti tunturikoivikkoa. Alhaalla Apen ja Samin kanssa nyrkit yhteen lyötyämme tunsin vahvaa onnellisuuden tunnetta.

Onnellisuuden tunne tosin rapisi aika äkkiä päivän aikana, sillä matka yöpaikkaan olikin odotettua pidempi. Laskettelusuksilla liki viidentoista kilometrin matka raskaassa kelissä ahkiot mukana tuntui kaikelta muulta kuin onnelta.

Ape Majava, Mikko Peltola ja Sami Sarsama vaeltavat ahkioiden kanssa Kolmen valtakunnan rajapyykin tienoilla.
Ape, Peltsi ja Sami vaeltavat ahkioiden kanssa 15 km Kolmen valtakunnan rajapyykin tienoilla. Ape Majava, Mikko Peltola ja Sami Sarsama vaeltavat ahkioiden kanssa Kolmen valtakunnan rajapyykin tienoilla. Kuva: Yle Vapaalasku,Peltsin toinen luonto

Lukuisia tunteja kestäneen uurastuksen jälkeen pääsimme perille Gappohytalle, ja olo oli kuin lottovoittajalla. Ehkäpä tällaisten lajien yksi vetovoima ovatkin erilaiset tunnetilat matkan aikana.

Jos aamulla jännitti kiivetä ja laskea jyrkkää rinnettä ja siinä välissä päivällä ja illalla vähän tuskastuttaa loppumattomalta tuntuva matka, niin kyllä kruununa ollut ruoka ja sänky määränpäässä olivat sen arvoisia.

Gappohytalta heräsimme aamulla hivenen paikat jäykkänä. Edellisen päivän tarpominen muistutti itsestään, mutta se ei mieltä haitannut. Ulkona odotti taivaallisen kaunis, mutta samalla lohduton maisema.

Mikko Peltola ja Ape Majava Gabbohyttan edustalla.
Peltsi ja Ape Majava matkalla kohti Bárásta. Mikko Peltola ja Ape Majava Gabbohyttan edustalla. Kuva: Yle Vapaalasku,Peltsin toinen luonto

Ruotsiin päin katsoessa taivas oli kirkas ja sää selkeä, mutta Bárás, jonka huipulle meidän oli tarkoitus kiivetä, oli paksun pilviverhon peittämä. Vuorta hädin tuskin näkyi lonkeron seasta.

Suunnitelmiin oli siis jälleen tehtävä muutoksia. Meillä oli reissupäiviä vielä hyvin jäljellä, joten hätiköinnille ei ollut tarvetta. Päätimme lähteä hiihtämään kohti Lyngeniä ja miettiä uusia kuvioita, sillä Bárásta emme tämän päivän aikana näkisi.

Seuraavana päivänä sää oli kirkas myös Norjassa. Sää- ja lumiolot huomioiden meillä oli joitain vaihtoehtoja, joista Fagerfjället osoittautui parhaaksi vaihtoehdoksi.

Pitkän skinnauksen jälkeen pääsimme vihdoin huipulle ja tehtävä – kolme huippua, kolme valtioita – alkoi olla valmis.

Huipulla tuuli kovaa ja näkymä oli aivan tajuton.

Mikko Peltola, Fagerfjället:n huipulla.
Peltsi Fagerfjället-vuoren päällä ennen alastuloa. Mikko Peltola, Fagerfjället:n huipulla. Kuva: Yle Vapaalasku,Peltsin toinen luonto

Lasku oli unelma siihen saakka, kunnes saavuimme alarinteeseen puiden sekaan. Kun lumi ylhäällä oli tuoretta, hyvää ja pehmeää, puiden seassa oleva lumi oli raskasta nuoskaa ja suksia oli lähes mahdoton saada omalla huteralla laskukokemuksella kääntymään edes siedettävästi.

Kiirettä ei tietenkään ollut ja alastulo venyikin kohtuullisen pitkäksi varovaisen etenemisen takia. Alhaalla laskun loputtua tunnelma oli kuitenkin mainio.

Onnistunut reissu hyvässä porukassa, hienot laskut tehty ja kaikilla huulilla paikallinen hodari isolla Pølsella eli makkaralla.

Tämä reissu oli mitä hienoin esimerkki periksiantamattomuudesta ja muuntautumiskyvystä. Ja siitä, että sellaisista asioista, joita ei voi muuttaa niin kuin ikä tai sää, on turha valittaa. Sinnikkäällä yrittämisellä saatiin aikaan jotain todella hienoa ja ikimuistoista. Yksi hienoimmista reissuista!

Muokkaus 21.12.2020: poistettu viittaus Yle chattiin.