Hyppää pääsisältöön

Sinfoniat alle vartissa!

Juhlavuoden kunniaksi moni iso orkesteri ja iso levy-yhtiö on julkaissut hulppean kokonaislevytyksen Beethovenin kaikista sinfonioista, etenkin ne jotka ennättivät tarttua toimeen ennen pandemiaa. Esimerkiksi Marek Janowskin johtama Kölnin radio-orkesteri ja Christoph Königin johtama Luxembourgin eurooppalaiset solistit edustavat tyypillisen varmaa keskieurooppalaista laatua. Tarjolla on myös uudelleenjulkaisuja, joista raikkautensa on säilyttänyt parhaiten Giovanni Antoninin johtaman Baselin kamariorkesterin sinfoniapaketti. Malmön sinfoniaorkesterin ja Robert Trevinon kokonaislevytyksen arvioin tässä ohjelmassa jo kesällä, ja nyt kun tarkistin, se kestää edelleen vertailun.

A very quick guide to Beethoven: The Symphonies in under 15 minutes
A very quick guide to Beethoven: The Symphonies in under 15 minutes Uudet levyt

Mutta kuka kaipaa yhden tekijän kokonaislevytystä Beethovenin sinfonioista? Kokeneelle kuuntelijalle on mielekkäämpää hakea vaihtelua eri tulkinnoista, koska tarjontaa on jo nyt loputtomasti joka makuun. Ja kokematon kuuntelija ei millään jaksa istua kuuden tunnin kokonaislevytystä läpi, että saisi käsityksen tästä kulttuuriperintömme aarteesta.

Mutta kas, heitä varten kunnianarvoisa Deutsche Grammophon on kuratoinut oivallisen levysarjan "A very quick guide to Beethoven", jossa sinfoniat mahtuvat alle varttiin. DG:n katalogissa on tietysti kaikki Beethoven, ja lisäksi heidän toimistossaan on henkilö, joka tuntee paitsi Beethovenin myös nykyihmisen keskittymiskyvyn. Hän on julmasti mutta pätevästi leikannut jokaisen sinfonian tunnetuimmasta kohdasta reilun minuutin pätkän. Tuloksena on riemastuttava kavalkadi vihellettäviä melodioita ilman joutokäyntiä.

Sarjassa on tietysti omat levynsä tai oikeastaan soittolistansa myös pianokonsertoille, pianosonaateille, viuluteoksille, jousikvartetoille ja ynnä muille. Tietenkään minuutin pätkät eivät kerro Beethovenista kaikkea, koska kokonaismuoto oli hänen tuotantonsa keskiössä. Mutta kenelle tahansa on tarpeellista palauttaa mieleen, mikä isosta määrästä musiikkia jää oikeasti mieleen.

"A very quick guide to Beethoven: The Symphonies in under 15 minutes". - Eri esittäjiä. (DG, 4839576)

Kuuntele Uudet levyt 15.12.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua