Hyppää pääsisältöön

Suomalainen lauluklassikko – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 14.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 14. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Neljännessätoista luukussa laulaa baritoni Sauli Tiilikainen, ole hyvä!

Karl Collan on harvoja 1800-luvun suomalaisia säveltäjiä, joiden musiikki on jäänyt elämään. Säveltäjänä hän oli oikeastaan itseoppinut.

Elämänsä päätyön Collan teki kirjallisuusmiehenä. Hän toimi muun muassa Helsingin yliopiston kirjastonhoitajana ja käänsi Kalevalan ruotsinkielelle.

Sävellystyössä Collan keskittyi yksinlauluihin, joita syntyi puolensataa. Radion toivekonserteissa pyydetään toistuvasti soittamaan laulua Roineen rannalla ja esittäjätoive on useimmiten baritoni Sauli Tiilikainen.

Baritoni Sauli Tiilikainen vuonna 1983.
Baritoni Sauli Tiilikainen vuoden 1983 kuvassa. Baritoni Sauli Tiilikainen vuonna 1983. Kuva: Yle / Kalevi Rytkölä Sauli Tiilikainen

Hänen tulkintansa perisuomalaisen haikeasta laulusta on osunut suoraan kuulijoiden sydämiin. Pianistina äänitteellä on Pentti Kotiranta. Äänitysvuosi on 1988.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.