Hyppää pääsisältöön

Syöpäpotilas, jonka järjestelmä kadotti: käsikirjoitus

Anja Lehtisen mieheltä löydettiin syöpä. Tieto sairaudesta kuitenkin katosi potilastietojärjestelmään lähes kahdeksi vuodeksi.

Anja Lehtinen: Kun me ei oikeastaan olla saatu mitään selitystä. Että mun mielestäni se että on jäänyt huomaamatta, ni mun mielestäni se ei oikeen riitä. Mun mielestäni se ei oikeen riitä. Et jos ihmiseltä lähtee henki.

Lehtisen tapaus ei ole ainoa laatuaan.

Jukka Heinijoki: Tämmöisiä erilaisia tutkimustuloksien huomaamattomuuksia, niitä tapahtuu ihan julkisella sekä yksityisellä puolella.

Suomessa on satoja terveydenhuoltoon liittyviä tietojärjestelmiä. Joskus ne hukkaavat tietoa.

MOT-LOGO

Lehtiset matkalla sairaalaan. Anja rauhoittelee miestään puhelimessa.

Tampere, helmikuu 2020

Lehtisen perheen elämä mullistui kaksi vuotta sitten. Tuolloin perheen isä Antti sai kuulla sairastavansa syöpää. Alkuvuodesta vaimo Anja ja tytär Sanni Lehtinen käyvät tapaamassa häntä päivittäin.

Anja ja lapset menevät potilashuoneeseen ja halaavat Anttia.

Anja Lehtinen: Älä itke Antti, me ollaan tässä nyt.
Antti Lehtinen: Missä kaikki on ollu?
Anja: Kun oli yö ja me oltiin kotona. Kun ei me saada tännekään jäädä.
Anja: Ei oo mikään kiire minnekään. Odotellaan ihan rauhassa.

Lehtisen syöpä löytyi ultraäänitutkimuksissa jo alkuvuodesta 2017. Lääkäri ei kuitenkaan lukenut syövästä kertovaa lausuntoa lähes kahteen vuoteen.

Antti: Mähän kerkeen kuolla tässä.
Anja: Niin siinä näyttää käyvän.

Kun lääkäri vihdoin huomasi lausunnon, syöpä oli jo edennyt pitkälle.

Lähde: Apotti-markkinointivideo, Youtube

Suomalaisten terveystieto on tallennettu erilaisiin sähköisiin järjestelmiin. Niihin tehdään merkintä, kun käymme optikolla, terapiassa tai vaikka sairaalan päivystyksessä. Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Apotti on tällaisten tietojärjestelmien julkkis. Suurhankkeen piti mahdollistaa terveystiedon kulkeminen paikasta toiseen vaivattomasti. Käyttäjät eivät kuitenkaan ole olleet Apottiin tyytyväisiä. Se koetaan hankalaksi käyttää.

Ongelmia on kuitenkin myös muualla.

Juontaja sanoo Apotti-videolla: Uudenmaan kuntien käytössä on tällä hetkellä satoja järjestelmiä, jotka eivät kommunikoi keskenään, eivätkä tue tarpeeksi ammattilaisten päivittäistä työtä.

Hetkinen: Pelkästään Uudellamaalla satoja järjestelmiä, jotka eivät kommunikoi keskenään. Miksi näin on ja minkälaisia vaikutuksia tällä palapelillä on ihmisten hoitoon?

Terveydenhuollon tietojärjestelmät jaetaan kahteen osaan. A-luokan järjestelmät ovat suuria. Niitä käytetään esimerkiksi julkisessa terveydenhuollossa. Ne voivat hakea potilastietoa Kanta-arkistosta ja siksi niiltä vaaditaan tiukempaa tietoturvaa.

Entäs B-kori sitten? Näitä järjestelmiä on paljon enemmän kuin A-luokan järjestelmiä. Valviran listoilla oli lokakuussa 260 B-luokan järjestelmää ja järjestelmän osaa. Niillä ei ole yhteyttä Kanta-arkistoon.

Valviran pääkonttori sijaitsee Helsingin Pasilassa. Täällä tietojärjestelmistä pidetään rekisteriä ja valvotaan, että ne täyttävät lain vaatimukset. Kysyn B-luokan järjestelmistä.

MOT: Minkälainen porukka se on?
Antti Härkönen, yli-insinööri, Valvira: Siellä on hyvin erikokoisia, eri tyyppisiä toimijoita. Eli vaikka tämä Vastaamon tapaus, että oli hyvin suuri potilasjoukko, hyvin arkaluontoista potilasasiakirjamateriaalia, kun taas toisessa ääripäässä voi olla joku pieni, fysioterapiapalveluja tarjoava yritys.
MOT: Onko minkään näköistä etukäteisvalvontaa siitä esimerkiksi, että miten tän järjestelmän tietoturva tai se toiminta on järjestetty?
Härkönen: Ei ole eli järjestelmä valmistajalle tulee olla dokumentoitu itsellään, että miten tuon järjestelmän vaatimukset täytetään.
MOT: Eli käytännössä Suomessa niitä b-luokan järjestelmiä kukaan ei itse asiassa tiedä, että mitä ne pitää sisällään?
Härkönen: Käytännössä juuri näin eli kattavaa tällaista valvontaa niille ei ole tehty.

Miten järjestelmäpalapeli Suomeen sitten on syntynyt? Ja ennen kaikkea miksi?

Haen tietoa Oulusta. Professori Jarmo Reponen on terveydenhuollon tietojärjestelmien johtavia asiantuntijoita Suomessa. Hän kertoo, että Suomi on ollut potilastiedon digitalisoinnin edelläkävijä.

Jarmo Reponen, professori, Oulun yliopisto: Ensimmäinen kokonaisvaltainen potilastietojärjestelmä perusterveydenhuoltoon otettiin käyttöön vuonna 1980, eli tosi kauan sitten, neljäkymmentä vuotta sitten.

Arkistokuvaa, 1990
Juontaja arkistonauhalla: Kaiken kirjaamisen seurauksena syntyy niin paljon paperia, että arkistot pullistelevat.
Lääkäri arkistonauhalla: Jos me otetaan täältä yle-sivu. Täällä on laboratoriotiedot...

90-luvulla terveydenhuollon ammattilaiset pystyivät jo vaihtamaan potilastietoa sähköisesti tietoverkkojen välityksellä.

Kotimaan katsauksen juontaja arkistonauhalla: Potilastietoja kerätään sairaaloissa ja terveyskeskuksissa niin paljon, ettei sitä kyetä hallitsemaan, eikä käyttämään potilaan hyväksi.

Reposen mukaan jo 2000-luvun alussa olisi ollut mahdollista rakentaa laajoja alueita kattavia yhteisiä sähköisiä tietojärjestelmiä. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan järjestelmät pirstoutuivat satoihin osiin. Syynä oli lainsäädäntö.

Reponen: Suomessa tulkittiin tilannetta siten, että jokaisella rekisterinpitäjällä tulee olla oma tietojärjestelmä. Eli kun meillä on erikoissairaanhoidossa Suomessa 21 sairaanhoitopiiriä, ni heille tulee oma tietojärjestelmä ja sitte siinä vaiheessa, milleniumin vaihteessa Suomessa oli satakuusikymmentä perusterveydenhuollon toimijaa, ni jokaiselle tuli oma tietojärjestelmä. Ja sitten vielä yksityiset lisäksi.

Myöhempi lakiuudistus mahdollisti potilastiedon arkistoinnin yhteisiin alueellisiin rekistereihin. Tämä tapahtui kuitenkin kymmenkunta vuotta myöhässä.

Reponen: Mikäli olisi aikanaan ollut visiota nähdä tulevaisuuteen, oltais tiedon integraatiossa päästy alkuvaiheessa pitemmälle.

Koska visiota ei ollut, tieto ei vieläkään aina kulje sujuvasti järjestelmästä ja järjestelmän osasta toiseen.

Alkuvuodesta Antti Lehtisen sairaalavisiitti pitkittyy ja pitkittyy.

Lehtinen on tehnyt uransa seppänä täällä, Pyhäjärven pajalla. Sairauden edetessä työlle piti löytää nopeasti jatkaja. Helmikuun loppupuolella Lehtisen vointi heikkenee nopeasti. Hän ei enää palaa kotiin.

Minkälaisia mahdollisuuksia valvojilla on puuttua asiaan, jos tietojärjestelmä osoittautuu esimerkiksi hengenvaaralliseksi? Valvira voisi äärimmäisessä tilanteessa määrätä sulkemaan järjestelmän. Näin ei ole Suomessa koskaan tehty.
MOT: Onko tällaista keskustelua ikinä käyty minkään järjestelmän osalta?
Antti Härkönen: Keskustelua on käyty.
MOT: Minkä järjestelmän osalta?
Härkönen: Vuonna 2018 LifeCare-järjestelmän ongelmien kohdalla käytiin näitäkin vaihtoehtoja läpi.

Päijät-Hämeen keskussairaala, Lahti

Härkösen mainitsema Lifecare on käytetyimpiä A-luokan potilastietojärjestelmiä Suomessa. Joillakin mittareilla se on markkinajohtaja. Lifecaren käyttöönotto meni aikanaan katastrofaalisesti pieleen Päijät-Hämeessä. Haluan tietää tarkemmin, mitä tapahtui. En kuitenkaan hae vastauksia täältä Lahdesta, vaan Tampereelta.

Kun Lifecare vuodenvaihteessa 2018 otettiin käyttöön Lahdessa, Juhani Sand oli alueen terveydenhuollon kuntayhtymän johtajia. Nykyään hän on johtajaylilääkäri Pirkanmaalla.

Juhani Sand: No siinä aika nopeasti alkoi ilmenemään sellaisia yksittäisiä ongelmia. Erilaisia viestejä tuli, että tää ja tää asia nyt ei ihan toimi.

Kun Lifecare otettiin käyttöön, siinä oli runsaasti ohjelmistovirheitä, ja se kaatui jatkuvasti.

MOT: Mitkä ne kaikkein isoimmat puutteet olivat?
Sand: Tuli outoja tapahtumia potilaskirjauksiinkin, joihinkin lääkeasioihin. Toisaalta sitten aika keskeinen asia oli se, että tämmöiset hoitojen päättämistiedot, raportointitiedot ei mennyt maaliin asti, vaan jäi erilaisille virhelistoille.

Kotihoidossa ollut ihminen kuoli, kun Lifecaren lääkitystiedot eivät siirtyneet järjestelmästä toiseen, ja hän jäi ilman verenohennuslääkettä.

Grafiikka: “Asiakas ei useampaan päivään saanut ko. lääkettä...Potilas halvaantui ja menehtyi" Lähde: Avin asiakirjat

Lääkelistat puolestaan olivat niin sekavia, että potilaat olivat riskissä saada kymmenkertaisia lääkeannoksia.

Grafiikka: “Jakotaulukko näyttää väärin annostukset, joita ei oteta viikon jokaisena päivänä” Lähde: Avin asiakirjat

Lifecare saattoi hukata lääkärin koko päivän aikana tallentamat potilastiedot.

Grafiikka: “Potilas oli tippunut pois rintasyövän seurantajonosta” Lähde: Avin asiakirjat

Ongelmat jatkuivat pitkään.

Juhani Sand: Sehän oli hyvin raskasta aikaa. Eli jollei olisi sellaista ammattitaitoista hyvää henkilöstöä, niin tilannehan olisi ollut ehkä ihan mahdoton

Vielä vuoden päästä käyttöönotosta aluehallintovirasto katsoi, että potilasturvallisuus oli vaarassa Lifecaren vuoksi.

Antti Lehtinen kuoli koronakevään kynnyksellä.

Pirkkala, Maaliskuu 2020

Anja: No niin, kultaseni. Mennään.

Anja: Onko sulla ne sukat?
Sanni: Joo.
Anja: Mennään. Mä laitan valon pois.

Anja ja Sanni lähtevät kotoa ja tulevat terveyskeskuksen kappeliin hyvästelemään Antin.

Anja: Antti, voi rakkaani. Voi rakkaani kun sinulla on niin kylmät jalat.
Sanni: Isä on niin kovin pieni.
Anja: Hyvää yötä Antti.

Lehtisten kotitalo. Syyskuu 2020

Antti Lehtisen kuolemasta on kulunut puoli vuotta. Se on ollut perheelle raskasta aikaa. Lehtisen harrastehuoneen raivaaminen on saanut odottaa.

Anja: Täällä on tosiaan semmoista tavaraa, että mä en oikeestaan tiedä näistä mitään.
Sanni (pitää kitaraa kädessä): Mää ruuvasin leegopalikoita tonne noin kielien väliin.
Anja: Sitten Antin huuliharpulla tää kaverinsa kanssa puhalteli saippuakuplia tonne…
Sanni: Eiku sadevesisaavista. Me katottiin että kuinka pitkälle siitä lentää vesi ku puhaltaa oikeen lujaa (naurua).

Anja: Täällä on tämmönen vieno piipun tuoksu kun tota…
Sanni: Isä poltti piippua.
Anja: Isä poltti piippua. Antti poltti piippua.

Antti Lehtinen kuoli virtsarakon syöpään. Toipumisennuste on hyvä, jos se todetaan ajoissa.

Anja Lehtinen: Tää oli aivan turha kuolema. Koska mää soitin syöpäyhdistyksen Pirkanmaan piirin toimistoon tässä reilu kuukausi sitten. Sieltäkin sain kuulla, kun virkailija kysyi mikä syöpä mun miehellä oli, ja mä sanoin että rakkosyöpä, niin hän sanoi että se on näitä helposti hoidettavia syöpiä, jos se todetaan niinkun ajoissa.

Anja: Sitten kun päästiin hoitoon, niin sitten oli jo liian myöhäistä. Tää mua vaivaa. Tää vaivaa varmaan mun lopun elämän, että näin ei olisi tarvinnut käydä.

Anja Lehtinen kokee, että ei ole saanut riittävää selitystä tapahtuneesta.

Anja: Että mun mielestäni se että on jäänyt huomaamatta, ni mun mielestäni se ei oikeen riitä. Mun mielestäni se ei oikeen riitä. Et jos ihmiseltä lähtee henki.

Lehtistä hoidettiin Johanneksen Klinikka -nimisellä pirkanmaalaisella lääkäriasemalla. Sovimme tapaamisen klinikalle, mutta hiukan ennen haastattelua paikka vaihtuukin paikalliseen viinikellariin.

MOT: Miten se pääsi tapahtumaan, että se tieto ei löytänyt ikinä lääkärille?
Jukka Heinijoki: Tää tieto, paitsi, että se oli laitettu tietojärjestelmään skannattuna, niin se oli myöskin paperina, paperisena versiona, joka piti toimittaa lääkärille, mutta jostain syystä tää paperinen versio ei koskaan lääkäriä saavuttanut. Se, että miksi näin on, en osaa sanoa.
MOT: Ja paperi katosi?
Heinijoki: Paperi ei välttämättä ole kadonnut, mutta se löytyi sitten vasta pitkän ajan kuluttua jostain laatikon pohjalta.
MOT: Miksi se tieto oli paperilla? Miksei se ollut siellä sähköisesti?
Heinijoki: Nää tulokset periaatteessa voidaan lähettää sähköisessä muodossa, mutta aina, kun järjestelmään tulee joku sähköinen viesti, niin siinä pitää olla yhteys sinne lähettävään tahoon eli tutkimuspaikkaan. Niitten pitää keskustella keskenään. Tässä tilanteessa meillä ei vielä semmoista yhteyttä ollut.
MOT: Eli tässä oli kaksi eri järjestelmää, jotka eivät keskustelleet keskenään?
Jukka Heinijoki: Joo, näin oli.

Heinijoen mukaan myös Johanneksen klinikan käyttämä potilastietojärjestelmä kuuluu A-luokkaan. Siihen olisi ollut mahdollista kytkeä hälytinjärjestelmä, joka olisi varoittanut lääkäriä lukemattomasta lausunnosta. Hälytintä ei kuitenkaan vielä tuolloin ollut.

Jukka Heinijoki: Se ei ollut vielä siinä vaiheessa käytössä.
MOT: Miksi ei?
Heinijoki: Siinä oli varmaan tämmöinen viive, koska oli otettu justiinsa se uusi tietojärjestelmä käyttöön, ja se, että saatiin Kanta-yhteensopivaksi, niin siinä oli aikamoinen työ pienelle lääkäriasemalle. Tää oli sitten vasta seuraavana vaiheena, että näitä hälytysjärjestelmiä laitettiin pystyyn.
MOT: Onko näitä vastaavia tapauksia sattunut useampia?
Heinijoki: Meidän klinikalla ei ole tapahtunut mun tietääkseni muita, mutta sen sijaan tämmöisiä erilaisia tutkimustuloksien huomaamattomuuksia, niitä tapahtuu ihan julkisella sekä yksityisellä puolella.

Jukka Heinijoki on oikeassa. Vaaratilanteita syntyy. Mutta kuinka paljon?

Antti Härkönen: Se määrä on ollut vuosittain tietojärjestelmien osalta yhteensä noin 200 ilmoitusta per vuosi. Määrä on varmaan todellisuudessa suurempikin, kaikkea ei ilmoiteta tai huomata ilmoittaa
MOT: No mikä on teidän arvio on siitä, että kuinka paljon näitä tällaisia jää ilmoittamatta?
Härkönen: No sitä on vaikea sanoa yleisellä tasolla, että minkä verran vaaratilannetapahtumia jää ilmoittamatta tai näitä poikkeamia, mutta oletus on, että varmasti merkittävä määrä.

Valvojille tehdään vuosittain joitakin ilmoituksia vakavista vaaratilanteista, jotka liittyvät tietojärjestelmäongelmiin. Ilmoitukset paljastavat, että Lifecaren ongelmat eivät rajoitu Päijät-Hämeeseen. Niitä on ollut myös monilla muilla paikkakunnilla. Otetaan muutama esimerkki.

Kainuussa järjestelmässä todettiin virhe, jonka vuoksi merkintöjä elvytyskiellosta näkyi väärissä paikoissa.

Sitaattiteksti:
“Riskitieto näkyy edelleen Lifecare -"laatalla"...Potilaita voi jäädä tämän vuoksi jopa elvyttämättä...”
Vaaratilanneilmoitus 16.5.2018

Kanta-Hämeen keskussairaalassa Lifecare lakkasi kokonaan toimimasta parin tunnin ajaksi. Valviralle tehdyn ilmoituksen mukaan tämä myötävaikutti potilaan kuolemaan.

Helsingissä Lifecare otettiin käyttöön alkuvuonna 2018 suun terveydenhuollossa. Ongelmat olivat samankaltaisia kuin Päijät-Hämeessä. Potilastiedot eivät tallentuneet ja riskipotilaiden kutsuja saattoi jäädä lähettämättä.

Lifecaren on kehittänyt pörssiyhtiö Tieto, nykyisin TietoEVRY.

Apulaispormestari Sanna Vesikansa on palaveerannut ohjelmistovirheistä yhtiön ylintä johtoa myöten, mutta ongelmia ei vieläkään ole saatu korjattua.

Sanna Vesikansa: valitettavasti edelleenkin järjestelmässä on monia monia toiminnallisuuksia, että se ei yksinkertaisesti toimi sillä tavalla kun kun olemme sen tilanneet.
MOT: Kun näiden ongelmien korjaamisessa on mennyt aikaa jo yli 2,5 vuotta. Se on todella pitkä aika. Miten tässä on voinut kestää näin kauan?
Vesikansa: No ennen kaikkea tässä on on tietenkin vastuu sillä järjestelmäntoimittajalla. Miten on voitu laittaa markkinoille toimimaton tuote, joka vielä on on nimenomaan näin tärkeässä kriittisissä toiminnoissa kun kun terveydenhuollossa.

Vesikansa kertoo, että Helsinki aikoo vaatia hyvitystä.

MOT: Mikä on se hyvityksen kokoluokka, mistä tässä puhutaan?
Vesikansa: No se on vielä selvityksen alla

Haluaisin kysyä monia asioita. Muun muassa sitä, miten on mahdollista, että yhtiö päästää puolivalmiin potilastietojärjestelmän käsistään? Vastauksia ei kuitenkaan tipu. TietoEVRY kieltäytyy kommentoimasta, koska sen mielestä kysymys on yhtiön asiakkaiden asioista.

Antti Lehtisen tarina ei ole ainoa laatuaan. Syöpätapauksia alkaa paljastua lisää. Vaasassa potilaan syöpähoito viivästyi vuodella, kun tietoa katosi kahden järjestelmän välille. Myös Tampereen keskussairaalassa syöpähoidot ovat viivästyneet tietokatkon vuoksi. Juhani Sand kertoo, että taustalla oli toimintatapamuutos, jossa tiedot syöpälöydöksistä siirrettiin sähköiseen tietojärjestelmään.

Juhani Sand: Tämä ei mennyt sitten yhdessä, yhdessä yksikössä kaikkien, kaikkien tietoon. Siellä pääsi tämmöinen käymään, että tietyt koepalavastaukset jäivät tarkastamatta.
MOT: Miten pitkiä viiveitä tästä syntyi?
Sand: No siellä puhutaan ehkä vuoden, kahden viiveistä jopa.
MOT: Minkälaisia seurauksia sillä oli?
Sand: No onneksi tässä tapauksessa sitten, kun nämä kaikki käytiin läpi ja hoidettiin sen jälkeen asianmukaisesti, niin yhdenkään potilaan kohdalla ei todettu, että siitä olisi tullut mitään pysyviä vahinkoja.
MOT: Kuinka monta näitä tapauksia oli?
Juhani Sand: Niitä oli joitain kymmeniä.

Sand kertoo, että tilanne pääsi syntymään, koska kukaan tai mikään ei varmistanut, että koepalavastaukset varmasti käytäisiin läpi. Nyt toimintatapaa on muutettu.

On käynyt selväksi, että sähköisissä tietojärjestelmissä voi olla virheitä. Ne voivat kadottaa tietoa ja vaarantaa potilasturvallisuuden. Usein vikaa on kuitenkin myös järjestelmän käyttäjässä. Ja vaikka ongelmia on, Jarmo Reponen muistuttaa, että ennen asiat eivät olleet paremmin.

Reponen: Missään nimessä ei pidä mennä taaksepäin. Sillon ku me toimittiin vielä paperilla tai kun kuvat oli filmillä niin ne saattoivat olla vain yhdessä paikassa kerrallaan. Nyt meillä on sellainen tilanne, että se tieto voi olla monessa paikassa saatavilla yhtä aikaa kunhan yhteydet on järjestetty ja järjestelmät on avattu.

Tässä ohjelmassa esitetyt esimerkit liittyvät erityisesti A-luokan tietojärjestelmien aiheuttamiin vaaratilanteisiin. Asiantuntijan mukaan pulmia muhii etenkin pirstaleisessa B-ryhmässä. Näiden järjestelmien turvallisuudesta ei ole tarkkaa tietoa.

Reponen: Olisi ehkä hyvä tehdä uudelleenarviointi siitä, tarvitaanko tätä B-kategoriaa enää ja pitäisikö sitä luokituksen jakoa muuttaa. Suurempi osa niistä järjestelmistä, jotka ovat nyt muuttuneet sähköisiksi, tulisivat sen tarkemman auditoinnin ja sertifioinnin piiriin.

Antti Lehtisen tapaus on parhaillaan Valviran käsiteltävänä epäiltynä kuolemaan johtaneena hoitovirheenä.

Vettä ehtii kuitenkin virrata Tammerkoskessa runsaasti ennen kuin virasto antaa päätöksensä.

Antti Lehtisen kädenjälki näkyy ympäri Tamperetta. Seppä oli takomassa muun muassa Tammerkosken kaiteita.

Sanni Lehtinen: Mä oon aina ollu aivan valtavan ylpeä siitä, että miten ne on niin kauniita, ne on niin kestäviä. Ne on osa Tamperetta.

Anja Lehtinen: Antti tyhjästä kaiken rakensi. Se ei vaan katoo. Se ei vaan häviä.

Lopputekstit.