Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Meksikon eläinvaellukset – flamingoyhdyskunta värjää Jukatanin niemimaan vaaleanpunaiseksi

Monet eläimet kulkevat muuttomatkoillaan Meksikon kautta.
Rio Lagartosin luonnonsuojelualueella pesii kymmeniä tuhansia karibianflamingoja. Monet eläimet kulkevat muuttomatkoillaan Meksikon kautta. Yle TV1,Avara luonto: Meksikon eläinvaellukset

TV1 lauantaina 19.12.2020 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 20.12. klo 8.05, Areenassa

Joka vuosi miljoonat eläimet matkaavat eri ilmansuunnista Meksikoon. Eri lajien suurimpana haasteena on selviytyä pitkästä ja uuvuttavasta matkasta sekä luoda edellytykset seuraavalle sukupolvelle.

Yksi pitkän matkan taittaneesta on monarkkiperhonen, joita talvehtii miljoonia Meksikon ikivanhoissa vuoristometsissä. Perhosilla on takanaan tuhansien kilometrien muuttomatka Kanadasta ja Yhdysvaltojen pohjoisosista. Kun lämpötila alkaa nousta, monarkkiperhosilla ei ole aikaa hukattavana. Valtava parvi nousee siivilleen yhtä aikaa löytääkseen parittelukumppanin.

Rio Lagartosin luonnonsuojelualue Jukatanin niemimaalla värjäytyy keväisin vaaleanpunaiseksi, kun 40 000 karibianflamingoa täyttää seudun. Ne viettävät talven eri puolilla Meksikonlahtea ja kerääntyvät suojelualueen laguuniin kerran vuodessa muodostaen yhden Amerikan mantereen suurimmista pesäyhdyskunnista.

Kaikenkokoisten eläinten virta muuttaa Meksikon monimuotoista luontoa.
Jykevä uimari, pohjanisohylje, ui Alaskasta Meksikon lämpimiin vesiin. Kaikenkokoisten eläinten virta muuttaa Meksikon monimuotoista luontoa. Yle TV1,Avara luonto: Meksikon eläinvaellukset

Kilpikonnat vaeltavat valtameren poikki muniakseen Meksikon trooppisille rannoille. Rauskut saapuvat parittelemaan ja valtavat lintuparvet kerääntyvät pesimään kosteikkoihin. Pohjanisohylkeet uivat uuvuttavat 5000 kilometriä Alaskan vesiltä päästäkseen kylmyyttä pakoon Meksikoon ja lepakot uhmaavat maan laajoja tuliperäisiä aavikoita ruokaillakseen.

Kaikenkokoisten eläinten jatkuva virta muuttaa Meksikon rikasta ja monimuotoista luontoa. Avaran luonnon dokumentissa Meksikon eläinvaellukset seurataan uskomattomia vaellustarinoita maalla, meressä ja ilmassa.

Kaikille muutto Meksikoon ei ole valinta vaan ainoa mahdollisuus selviytyä.

Migrating To Mexico. Tuotanto: Oscura Produccione/Earth Touch, Yhdysvallat, 2019. Lukijana on Valtteri Tuominen.

  • Jouluisen gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.