Hyppää pääsisältöön

Beethoven-elämysteollisuus vuonna 2020

Ranskalaisen Les Siecles -sinfoniaorkesterin Beethoven-juhlavuosilevy on malliesimerkki siitä, miten raikkaasti kaanonia voi juhlia, jos osaa ja uskaltaa. Nuori ja vapaa orkesteri ei ole erikoistunut periodimusiikkiin, mutta täräyttää Kohtalonsinfonian ilmoille periodisoittimilla; ja kaanonin rikastamiseksi kylkiäisenä kuullaan Francois-Joseph Gossecin sinfonia. Kapellimestari François-Xavier Rothin tulkinnoissa on äärimmäistä liikevoimaa, joka on paljon velkaa perioditulkinnoille, mutta tyydyttää ennen kaikkea modernia elämysteollisuutta.

Beethoven & Gossec / Roth & Les Siecles
Beethoven & Gossec / Roth & Les Siecles Uudet levyt

Beethovenin Kohtalonsinfonian alku tehoaa vaikka ovikellon äänenä, mutta konsertissa tai levyltä en kestä siitä enää ainuttakaan löysää, filharmonisen turpeaa perustulkintaa. Roth ja Les Siecles -orkesteri edustavat tietoisesti toista äärilaitaa, jossa äärimmäiset aksentit, rajut nostatukset ja särmikkäät vasket pitävät kuulijan hereillä, ja kaiken yllä leijuu raivokkaista jousista noussut hartsinpöly. Tulkinta ei tietenkään ole "autenttinen", tai ainakaan en usko, että Beethovenin aikana Kohtalonsinfoniaa olisi ikinä tarjoiltu näin taidokkaasti rakennetulla kiihkeydellä. Kyse on siitä, että meille moderneille musiikinkuluttajille pitää tarjota enemmän ja hurjempaa, että mikään tuntuu miltään. Siinä Roth ja Les Siecles onnistuvat hyvin, ja tulevat vieläpä siinä sivussa todistaneeksi, että Gossecistakin saa tislattua yhtä juovuttavaa musiikkia.

Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 5 c-molli. Francois-Joseph Gossec: Sinfonia F-duuri. - Les Siecles/François-Xavier Roth. (Harmonia Mundi, HMM902423)

Kuuntele Uudet levyt 15.12.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua