Hyppää pääsisältöön

Dingo, Kikka, Gösta ja Juice laulavat jälleen – Suomen musiikkihistoria herää uudelleenjulkaisuina henkiin Yle Areenassa

Kuvass Juice, Kikka, Nipa Neumann ja Gösta Sundkvist.
Kuvass Juice, Kikka, Nipa Neumann ja Gösta Sundkvist. Kikka,Dingo,Gösta Sundqvist,Juice Leskinen

Oletko jäänyt kaipaamaan suosittuja musiikkidraamoja? Miljoonayleisöjä keränneet audiodraamat palaavat kuultavaksi Yle Areenaan! Mistä kaikki sai alkunsa?

Joka kesä uuden musiikkidraaman julkaisun yhteydessä olemme saaneet palautetta ja muisteluita aikaisempien artistien tarinoista. Nyt meillä on tarjota joulumieltä ja hyviä uutisia, sillä kaikki suositut draamat ovat kuunneltavissa!

Joulukuun lahjapakettiin kuuluvat sarjat Kaikki huutaa Dingo!, Kikka - tarina tähdestä, Itkisitkö onnesta? Tarina Gösta Sundqvistista ja Juicen Taivaallinen Aulabaari, jotka tulevat kuunneltavaksi Areenaan. Kaikki sarjat kuullaan myös Yle Puheen ohjelmistossa joulu- ja tammikuun aikana.

Sarjoissa seurataan Suomen suosituimpien artistien vaiheita, mutta keskiössä on ihmiskohtalot suurten tarinoiden takana.

Juicen taivaallinen aulabaari
Juicen Taivaallisen Aulabaarin ensijulkaisu oli vuonna 2016. Juicen taivaallinen aulabaari Kuva: Arja Lento / Yle Juice Leskinen,Antti Heikkinen,radioteatterit

Musiikkidraamat ovat Yle Draaman tuotantoa ja ne on perinteisesti kuultu Yle Radio Suomen kesän ohjelmistossa.

– Ylen tuottamat dramatisoidut musiikkikuunnelmat ovat olleet kuunnelluinta audiota paitsi radiokanavilla myös Yle Areenassa. Ne ovat myös uusintoina toivomuslistan kärjessä. Iloksemme voimme tarjota ne nyt kuunteluun, Ylen Luovat sisällöt ja media -yksikön johtaja Ville Vilén kertoo.

Musiikkidraamasarjojen taru Yle Draamassa alkoi vuonna 2009, kun Juha-Pekka Hotinen astui vastaavan tuottajan tehtäviin ja tarkoitus oli etsiä suurten yleisöjen ohjelmistoa.

Toinen tärkeä lähtökohta oli tietysti musiikki. Hotinen kertoo, että Yle Radio Suomi tuntui parhaalta foorumilta suomalaisen populaarimusiikin vahvimpana kanavana sen laadun ja leveyden puolesta.

– Tarvitsimme draamasarjoja, joihin yhdistetään sitä samaa alkuperäistä musiikkia, jota kanavalla muutenkin soitetaan ja joiden tekijöitä ja syntymistä noissa draamasarjoissa käsitellään, Hotinen avaa.

Dingo-yhtyeen jäsenet
Dingon tarina kuultiin tuoreimpana audiodraamana kesällä 2020 ja se sai miljoonayleisön. Dingo-yhtyeen jäsenet Kuva: Kari Riipinen, Hans Weckman / Yle Dingo,Yle Radio Suomi,Kaikki huutaa Dingo!

Poikkeuksen musiikkidraamojen artistivalintaan kesällä 2020 teki se, että Dingon tarina kertoo kokonaisen bändin tarinan ja se myös toimii vielä tänäkin päivänä.

– Mielestäni on kerrassaan suurenmoista, ja jopa eräänlainen kunnianosoitus, että Dingon tarina tulee kerrottua tällä tavalla. Pitkän linjan artistina ja musiikin kuluttajana olen erittäin onnellinen, että se pääsee osaksi juuri Radio Suomen laadukasta musiikkisisältöä ja draamatuotantoa, Neumann iloitsi sarjan tiedottamisen yhteydessä.

Kesällä 2021 kuullaan jälleen uusi tarina suomalaisen populaarikulttuurin murrosvaiheesta tunnetun suomalaisen artistin näkökulmasta!

Aloita suosikistasi tai vielä kuuntelemattomasta helmestä!

Kaikki huutaa Dingo!

Neumannin ja Dingon suosio leimahti kuin taikaiskulla Levyraadin voiton jälkeen tammikuussa 1984. Mikään tai kukaan ei ole pystynyt synnyttämään Suomessa samanlaista fani-ilmiötä. Lokakuussa 1986 Nivalan Tuiskulassa Neumann ilmoitti keikan olevan Dingon viimeinen. Rakkauden hinta on nimensä veroinen, samoin maineen. Kaikki huutaa Dingo! on 20 osainen tarina viidestä porilaisnuoresta ja heidän bändistään, joka sekoitti Suomen.

Kikka - tarina tähdestä

Kikka eli Kirsi Sirén (1964-2005) oli yksi Suomen menestyneimmistä naisartisteista ja suosittu viihdyttäjä, jolta ei rohkeutta puuttunut. Ylen 20-osainen musiikkidraama vie kuuntelijan Kikan vauhdikkaaseen maailmaan, elämään ja uraan. Kuka Kikka oli? Millaisen matkan tämä taiteilija kulki? Saiko hän olla kokonainen itsensä oikeastaan koskaan?

Itkisitkö onnesta? Tarina Gösta Sundqvistista

Ei väliä onko juttu totta, kunhan se on hyvä tarina”, Gösta toteaa. Itkisitkö onnesta? Tarina Gösta Sundqvistista kertoo Leevi and the Leavings -yhtyeen dynamosta – laulaja, sanoittaja ja säveltäjä Göstasta.

Leevi and the Leavingsin tunnetut kappaleet kuljettavat musiikillista draamaa tunnelmasta toiseen, äänitysstudiosta jalkapallokentälle.

Juicen taivaallinen aulabaari

"Taiteilija Juhani Juice Leskinen on kuollut sairaalassa Tampereella 56-vuotiaana. Hän oli paitsi muusikko, myös kirjailija, pakinoitsija, keskustelija ja instituutioiden tuulettaja." Tällä uutisella alkaa Ylen Radioteatterin tuottama 20-osainen fiktiivinen tarina laulaja, lauluntekijä Juhani "Juice" Leskisestä (1950-2006).

Musiikkidraamassa Juice joutuu takaisin elämänsä hauskoihin, tunteellisiin ja katkeriin tilanteisiin. Taivaallisessa Aulabaarissa Juice tapaa itselleen tärkeitä ihmisiä, edesmenneitä maailmanhistorian merkkihenkilöitä, yllätysvieraita – eikä kiusallisiakaan kohtaamisia voi tässä baarissa välttää.

Musiikkidraamat kuullaan Yle Puheella seuraavasti:

Itkisitkö onnesta? Tarina Gösta Sundqvistista 24.12. klo 12 ja 1.1. klo 16, Kikka - tarina tähdestä 31.12. klo 18, Kaikki huutaa Dingo! 6.1. klo 11.30, Juicen taivaallinen aulabaari 6.1. n. klo 17

Keskustele