Hyppää pääsisältöön

Etelämaista tunteen paloa – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 15.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 15. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Viidennessätoista luukussa laulaa merkkitapauksiltaan ylittämätön tenori Pekka Nuotio, ole hyvä!

Pekka Nuotion uran merkkitapauksia ei kukaan muu suomalaistenori ole vielä ylittänyt.

Oopperatenori Pekka Nuotio vuonna 1975.
Pekka Nuotio vuonna 1975. Oopperatenori Pekka Nuotio vuonna 1975. Kuva: Leif Öster / Yle Pekka Nuotio

Metropolitanin vanhan oopperatalon viimeisessä näytöksessä 1966 Pekka Nuotio lauloi Tannhäuserin nimiosan ja seuraavana vuonna Metin uudessa talossa Tristanin osan Isoldenaan itse Birgit Nilsson. Tannhäuserina Nuotio esiintyi myös Sydneyn uuden oopperatalon avajaisnäytöksessä 1973.

Wagnerin musiikki oli Nuotiolle mieluista laulettavaa, mutta sitä olivat myös italialaisten oopperoiden tenoriroolit.

Francesco Cilean Arlesitar on oopperaharvinaisuus, joka on kadonnut ohjelmistosta. Siitä tunnetaan nykyisin vain tenoreiden suosikkiaarioihin kuuluva Federicon valitus.

Sen vaikuttavassa tulkinnassa vuodelta 1973 Pekka Nuotion ääni soi uljaimmillaan. Radion sinfoniaorkesteria johtaa Kari Tikka.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.