Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Seela Sella – elämää näyttämöllä seitsemällä vuosikymmenellä

Näyttelijä Seela Sella kertoo elämästään ja urastaan.
Näyttelijä Seela Sella kertoo elämästään ja urastaan. Näyttelijä Seela Sella kertoo elämästään ja urastaan. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Yle TV1,Seela Sella,Itse asiassa kuultuna: Seela Sella

TV1 perjantaina 25.12.2020 klo klo 20.45 - 21.45, uusinta sunnuntaina 27.12. klo 13.05, Areenassa

Unohtumattomia rooleja, elämää näyttämöllä seitsemällä vuosikymmenellä. Näyttelijä Seela Sella on elävä legenda, joka on hurmannut yleisönsä laajalla, tarkalla ja vivahteikkaalla roolityöllään.

Tampereella syntynyt Seela Sella, omaa sukua Virtanen; aloitti esiintymiset jo pikkutyttönä. Hän oli mukana niin Pelastusarmeijan kuin Tampereen teatterin tilaisuuksissa sekä koulujen ja yritysten juhlissa. 11-vuotiaana hän kirjoitti Opintie-kirjaansa, että ”aion mennä teatterikouluun”. Nuori neiti Virtanen nähtiinkin taajaan tamperelaisessa teatteriyleisössä.

Seela Virtanen pääsi teatterikouluun ensi yrittämällä heti ylioppilaskeväänään vuonna 1957, ja niin oli edessä muutto Helsinkiin. Opiskelijaelämä oli niukkaa, vaikka äiti määrävälein toikin ruokaa tyttärelleen Tampereelta.

Näyttelijä Seela Sella Tamminiemen pihalla
Seela Sella näytteli Sylvi Kekkosta akateemikko Paavo Haavikon kirjoittamassa tv-draamassa Sylvin kamari. Vuonna 2000 esitetty draama perustuu Marja-Liisa Vartion ja Sylvi Kekkosen väliseen kirjeenvaihtoon. Näyttelijä Seela Sella Tamminiemen pihalla Kuva: Miska Reimaluoto/Yle Seela Sella

Ensimmäisen kiinnityksensä Seela Virtanen sai Hämeenlinnan kaupunginteatteriin vuonna 1959. Sieltä matka jatkui Turun kaupunginteatteriin. Turun vuosina hän kohtasi operettisankari Elis Sellan. Avioliitto solmittiin vuonna 1962, Seela Virtasesta tuli Seela Sella.

Turun vuosia seurasi kiinnitys Intiimiteatteriin Helsinkiin vuonna 1965, sen jälkeen vuorossa oli Yleisradion Radioteatteri. Sieltä hän jäi vuonna 1975 tuohon aikaan harvinaisella tavalla free lanceriksi: hän esiintyi niin teatterin lavalla, elokuvissa kuin tv-näytelmissäkin. Yhdessä miehensä kanssa hän esitti monilla kiertueilla juutalaisten ghettolauluja.

Kansallisteatteriin Seela Sella kiinnitettiin vuonna 1990. Vuosituhannen vaihteessa hän toimi taiteilijaprofessorina. Virallisesti Sella jäi Kansallisteatterista eläkkeelle vuonna 2003, mutta työt jatkuvat. Kiertuekeikkoja riittää, ja viimeisin iso rooli Seela Sellalla on ollut Tampereen työväenteatterin ja Kansallisteatterin yhteisproduktiossa Adolf Hitler.

Seela Sella Hitler ja Blondi
Juutalainen Seela Sella eläytyy Hitlerin rooliin Tampereen Työväen Teatterin näytelmässä Hitler ja Blondi. Seela Sella Hitler ja Blondi Kuva: Jani Aarnio / Yle Seela Sella,Tampereen Työväen Teatteri,Hitler ja blondi

Teatterin lavaa Seela Sella kuvaa kodiksi, jossa hän ei jännitä, pelkää tai hermostu. Sellan mukaan hänen ikäpolvensa näyttelijät on koulutettu siten, että ”show must go on", tapahtuipa mitä tahansa – esitystä ei peruta kuin haudasta ja kuolemastakin on syytä ilmoittaa kolme päivää etukäteen.

Seela Sella on palkittu monin tavoin: Pro Finlandian hän sai vuonna 1993, useammankin Jussi-patsaan ja Venla-palkinnon hän on saanut myös pitkällä urallaan. Vuonna 2009 Seela Sella sai näyttämötaiteen valtionpalkinnon. Teatteritaiteen kunniatohtoriksi hänet vihittiin vuonna 2019.

Näyttelijä Seela Sellaa Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala. Haastattelussa Seela Sella kertoo muun muassa näyttelemisen lumosta ja roolin rakentamisesta. Rakastettu näyttelijä puhuu myös harrastuksestaan, ihmisten tarkkailusta.

Tuotanto: Yle, 2020.

  • Jouluisen gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.