Hyppää pääsisältöön

Kansakunnan kohtalon tulkki – Väinö Linnan syntymästä on 20.12. kulunut 100 vuotta

Kirjailija Väinö Linna kotonaan.
Väinö Linna kirjoitti mestariteoksensa Tuntematon sotilas vain hieman päälle kolmekymppisenä sotaveteraanina. Kirjailija Väinö Linna kotonaan. Kuva: Kalle Kultala 101kirjaa,Väinö Linna,kirjailijat

Satavuotismerkkipäivän kunniaksi Ylen kanavilla ja Areenassa selvitetään, millainen mies oli Väinö Linna, ja eletään romaaneista tehtyjen sovitusten kautta uudestaan kansakunnan kohtalon hetkiä.

Kirjailija Väinö Linnan rakastetut klassikot Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla ovat oman aikansa hittikirjoja, jotka kantavat kansallista perintöä yhä uusille sukupolville.

Ylen joulu–tammikuun ohjelmakattaus marssittaa ruutuun sekä klassiset ohjaukset että uudemmat sovitukset Linnan romaaneista. Lisäksi keskustellaan Linnan teosten merkityksestä suomalaisille ja tutustutaan herkkään, kunnianhimoiseen ja kiihkeään kirjailijamieheen työroolin takana.

Vaikka Linnan kirjoittamat tarinat jatkosodasta ja suomalaisten lähihistoriasta 1800-luvun lopusta aina 1950-luvulle asti on omaksuttu lähes kansallisiksi totuuksiksi tapahtuneesta, mutkitta kirjailijan tie klassikon asemaan ei kulkenut. Jopa Linnan kolmannen romaanin, Tuntemattoman sotilaan, julkaisusta väännettiin kustantamossa kättä. Ristiriitaisesta vastaanotosta huolimatta Tuntematon sotilas oli Linnalle todellinen läpimurto – hänestä tuli kertaheitolla kuuluisa, ja kirjasta yksi Suomen luetuimmista.

Tuntematon sotilas – suomalaisten sotamuistomerkki

Väinö Linnan kirjoittama Tuntematon sotilas ilmestyi joulukuussa 1954, ja romaanin pohjalta tehty elokuva sai ensi-iltansa vain vuotta myöhemmin. Edvin Laineen ohjaaman Tuntemattoman sotilaan on nähnyt elokuvateatterissa yli 2 800 000 suomalaista, ja sitä pidetään katsotuimpana suomalaisena elokuvana. Itsenäisyyspäivän perinteeksi elokuvan esittäminen televisiossa muodostui 2000-luvulla – ja perinteestä ei ole tingitty tänäkään vuonna!

Uudet elokuvasovitukset jalkaväkiosaston tiestä Suomen jatkosodassa on tehty noin 30 vuoden välein: vuonna 1985 ilmestyi Rauni Mollbergin ohjaama Tuntematon sotilas, vuoden 2017 elokuvan ohjauksesta vastasi Aku Louhimies.

TUNTEMATON SOTILAS (2017)
Aku Louhimiehen ohjaus Tuntemattomasta sotilaasta on visuaalisesti näyttävä, ja se keräsi elokuvateattereissa miljoonayleisön. 2010-luvun versiossa kotirintaman ja naisten merkitys sekä sotilaiden tunteet saavat aikaisempia versioita enemmän tilaa. Pääosissa nähdään muun muassa Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen ja Aku Hirviniemi.

KINO SUOMI: TUNTEMATON SOTILAS (1985)
Yle Teema ti 15.12. klo 21.45, nähtävissä myös Areenassa
Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas kohahdutti vuonna 1985, ja se palkittiin kolmella Jussilla. Edeltäjäänsä karumpi ja käsivaralta kuvattu elokuva toi elokuvaan nuoren miehen näkökulmaa ja korosti sodan päättömyyttä. Päärooleissa nähdään muun muassa Risto Tuorila, Pirkka-Pekka Petelius, Paavo Liski, Pertti Koivula ja Kari Väänänen.

TUNTEMATON SOTILAS – VUOROPUHELU LINNAN ROMAANIN KANSSA
Kuusiosainen radiodramatisointi Väinö Linnan romaanista käy vuoropuhelua Linnan alkuperäisen tekstin kanssa naiskertojien ja päähenkilöille omassa ajassamme kirjoitettujen haastattelujen kautta. Jokainen jakso on tyyliltään vähän erilainen, ja jaksojen keskiössä ovat eri henkilöt ja erilaiset teemat. Dramatisoinnista ja käsikirjoituksesta on vastannut Jussi Moila, ohjauksesta Juhana von Bagh. Kuuntele jaksot Areenassa!

TARUA JA TOTTA TOISESTA MAAILMANSODASTA: TUNTEMATON SOTILAS – SUOMALAISTEN OMA ITSENÄISYYSSATU?
Yle Radio 1 torstaina 7.1. klo 17.10, kuultavissa myös Areenassa 7.1. alkaen

Edvin Laineen ohjaamasta Tuntematon sotilas -elokuvasta tuli nopeasti tärkeä osa suomalaista kulttuuria. Miksi hävitystä sodasta kertova tarina kelpaa niin hyvin osaksi suomalaista omakuvaa? Toimittaja Jukka Kuosmasen kanssa aiheesta keskustelee historiantutkija Oula Silvennoinen.

Täällä Pohjantähden alla – sukupolvien kuvaus Suomen historiallisista hetkistä

Tuntematon sotilas ei ole Väinö Linnan ainoa kirjallinen saavutus, joka on piirtänyt jälkensä suomalaisten sydämiin ja muokannut kokonaisen kansakunnan itsetuntemusta. Kolmannen romaanin menestys takasi Linnalle mahdollisuuden siirtyä vapaaksi kirjailijaksi, ja muutamaa vuotta myöhemmin Linnalta ilmestyi romaanitrilogian Täällä Pohjantähden alla ensimmäinen osa.

Väkevän aikakausikuvauksen tarjoilevassa kirjasarjassa seurataan yhden suvun historiaa Suomen yhteiskunnallisissa kuohuissa 1880-luvulta 1950-luvulle – noustaan työväenliikkeen mukana, eletään nationalismin ajoista ensimmäiseen maailmansotaan ja Suomen itsenäistymisen ja sisällissodan läpi sekä koetaan vankileiri, lapualaisvuodet ja lopulta niin talvi- kuin jatkosotakin.

Täällä Pohjantähden alla -sarja on inspiroinut vuosien varrella lukuisia elokuva- ja kuunnelmasovituksia. Yle TV2:ssa nähdään Timo Koivusalon uudet sovitukset, Yle Teema tarjoilee merkkivuoden kunniaksi myös klassikkosovitukset romaanitrilogiasta.

TÄÄLLÄ POHJANTÄHDEN ALLA (2008)
Yle TV2 perjantaina 8. ja 15.1. klo 21, nähtävissä myös Areenassa 8.1. alkaen

Timo Koivusalon elokuvat herättävät realistisen koskettavasti henkiin ihmiskohtalot historian pyörteissä. Täällä Pohjantähden alla kertoo riipaisevasti myös niistä suunnattomista uhrauksista, joita tavalliset ihmiset joutuvat tekemään. Päärooleissa nähdään näyttävä joukko suomalaisia näyttelijöitä kuten muun muassa Ilkka Koivula, Vera Kiiskinen, Risto Tuorila, Ritva Jalonen, Hannu-Pekka Björkman ja Mikko Nousiainen ja Seela Sella.

TÄÄLLÄ POHJANTÄHDEN ALLA (1968)
Yle Teema torstaina 31.12. klo 12, nähtävänä myös Areenassa
Edvin Laineen ohjaama klassikkoversio kattaa romaanitrilogian kaksi ensimmäistä osaa. Elokuvan pääpareja ovat torppari Jussi Koskela (Risto Taulo) ja hänen vaimonsa Alma (Anja Pohjola), joiden elämää seurataan 1900-vaihteen yli, sekä poika Akseli Koskela (Aarno Sulkanen) ja hänen vaimonsa Elina (Titta Karakorpi). Torppareiden elämälle vastapainoa antavat varsin erilaista elämää viettävät kartanonherra ja pappilanväki. Usealla Jussi-palkinnolla palkittu elokuva teki tunnetuksi myös Heikki Aaltoilan säveltämän Akselin ja Elinan häävalssin.

KINO SUOMI: AKSELI JA ELINA (1970)
Yle Teema torstaina 31.12. klo 15, nähtävänä myös Areenassa
Edvin Laineen vuonna 1970 ohjaama Akseli ja Elina jatkaa pentinkulmalaisten tarinaa, kun Akseli palaa vankileiriltä takaisin kotiin. Tarina etenee 1920-luvulta sotavuosiin asti. Akselin ja Elinan rooleissa nähdään Aarno Sulkanen ja Ulla Eklund.

POHJANTÄHTI
Edvin Laineen ohjaus vuodelta 1973 yhdistää elokuvat Täällä Pohjantähden alla ja Akseli ja Elina kertoen yhden suvun tarinan 1900-luvun vaihteen molemmin puolin. Katso elokuva Areenassa!

RADIODRAMATISOINTI: TÄÄLLÄ POHJANTÄHDEN ALLA
Kuuntele klassikko kotona tai kulkiessasi! Radioteatterin 21-osainen sarja on kaikkien aikojen ensimmäinen dramatisointi, joka kattaa koko Väinö Linnan Pohjantähti-trilogian alusta loppuun. Radioteatterille ensimmäisen osan on dramatisoinut kirjailija Leena Lander, toisen Juha Seppälä ja kolmannen Hannu Raittila. Kuuntele jaksot Areenassa

LUKUPIIRI: VÄINÖ LINNA 100 V. – TÄÄLLÄ POHJANTÄHDEN ALLA
Mitä Täällä Pohjantähden alla -romaani merkitsee sinulle? Radio1:n Lukupiiri juhlisti joulukuun alussa Linnan syntymän satavuotisjuhlaa omistamalla ohjelman klassikolle. Ohjelmassa näyttelijä Vera Kiiskinen, kirjallisuudentutkija Toni Lahtinen sekä toimittaja Kaisa Pulakka keskustelevat Koskelan suvun ja muiden pentinkulmalaisten vaiheista kuulijoiden kanssa. Kuutele ohjelma Areenassa!

Kirjailija Väinö Linna ja Akselia esittävä Aarno Sulkanen (1968).
Kirjailija Väinö Linna ja Akselia esittävä Aarno Sulkanen kuvauksissa vuonna 1968. Kirjailija Väinö Linna ja Akselia esittävä Aarno Sulkanen (1968). Kuva: Fennada-Filmi Oy. Täällä Pohjantähden alla

Millainen mies kirjailija Väinö Linna itse oli?

AAMUN KIRJA
Yhden näkökulman kysymykseen tarjoaa Yle TV1:n Aamun kirja -ohjelmassa vieraileva kirjailija Karo Hämäläinen, jonka tuore romaani Kansalliskirjailija kertoo faktaa ja fiktiota sekoittaen Väinö Linnan elämäntarinan. Kaipasiko Linna mainetta ja rahaa vai ajoiko häntä halu tulla kuuluisaksi? Onko romaanissa totuus tärkein arvo? Karo Hämäläisen mukaan ketään toista suomalaista kirjailijaa ei ole luettu niin totena kuin Linnaa. Kiistely siitä, ovatko Linnan fiktioon perustuvat romaanit totta, jatkuu yhä tänä päivänä. Katso koko ohjelma Areenassa!

KULTTUURIYKKÖNEN
Yle Radio 1:n Kulttuuriykkösessä puolestaan haastatellaan kirjailija ja tutkija Panu Rajalaa, joka avaa Väinö Linnan tarinaa tämän omien sanojen kautta. Kiihkeän, itseoppineen kirjailijan vuosikausiksi unohdetut haastattelunauhat antavat aivan uusia aineksia keskusteluun ja avaavat myös Linnan henkilökohtaista historiaa.

Mitä mieltä Linna oli romaaneistaan ja mistä hän sai ainekset suomalaisille jo eläviksi muuttuneisiin henkilöhahmoihinsa? Entä millainen poliittinen agenda Linnalla oli, kun hän kirjoitti Täällä Pohjantähden alla -sarjassa auki punaisten kokemuksia sisällissodasta? Rajala on toimittanut Linnan haastattelunauhoista tuoreen muistelmateoksen Päivä on tehnyt kierroksensa. Kuuntele koko ohjelma Areenassa!

”Väinö Linnassa oli vähintään kaksi puolta.”― Panu Rajala

Myös Yle Teemalla nähdään 17.12. alkaen valikoima Elävän arkiston dokumenttielokuvia ja henkilökuvia, jotka valottavat kukin omasta näkökulmastaan sekä Linnan persoonaa että hänen työnsä merkitystä. Näihin arkistojen helmiin lukeutuvat muun muassa ”Tuntemattoman sotilaan” tekijä, Väinö Linna vuodelta 1955, Väinö Linna lähikuvassa vuodelta 1963 ja Täällä Pentinkulmalla vuodelta 1983.

VÄINÖ LINNA ARJESSA JA JALUSTALLA
Yle Teema 17.12.2020 klo 23.46, Areenassa 14.12. alkaen

Dokumenttielokuvassa vuodelta 1978 Linnan työstä puhuvat muun muassa näyttelijä Veikko Sinisalo ja ohjaaja Kalle Holmberg. Lisäksi vieraillaan Linnan kotona ja kuullaan kirjailijan itsensä ajatuksia työstä, lamasta ja itsetunnon kriiseistä.

VÄINÖ LINNA, PALOAUKEALTA PENTINKULMALLE
Yle Teema 18.12.2020 klo 14.15, Areenassa 14.12. alkaen

Jouko Tyyrin käsikirjoittama ja Osmo Harkimon ohjaama henkilökuva Väinö Linnasta vuodelta 1970 valaisee Linnan kirjailijan uran alkuaikoja, hänen kulkemiaan polkuja sekä maisemia, joissa hänen romaaninsa tapahtuvat.

Henkilökuvien kautta piirtyy esiin monitahoinen yhteiskunnallinen vaikuttaja, totuudenkaipuinen realisti, kunnianhimoinen taiteilija ja itseoppinut kirjailija. Aika velikulta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua