Hyppää pääsisältöön

Korrekti kaanon sisältää Beethovenia ilman Beethovenia

Beethoven-juhlinnan kiihkeyttä on laimentanut kasvava tietoisuus siitä, että taidemusiikin kaanon ei tarvitse vahvistamista vaan uudistumista. Poliittisesti korrekteimman ratkaisun tähän juhlavuosiristiriitaan tarjoaa Sony Classical. Sarjassa "Beethoven's World" periodiguru Reinhard Goebelin johtama Kölnin radio-orkesteri esittää Beethovenin aikalaisten musiikkia. Beethoven-kuvaa siis täydennetään soittamatta Beethovenia, mikä lienee kaikkia tyydyttävä ratkaisu.

Beethoven's World / Salieri, Hummel, Vorisek
Beethoven's World / Salieri, Hummel, Vorisek Uudet levyt

Sarjassa on tänä vuonna ilmestynyt neljä levyä, säveltäjäniminä Clement, Eberl, Dussek, Reicha ja Romberg, teoksina sekä konserttoja että sinfonioita. Sarjan viimeisin levy sisältää Antonio Salierin Folia-muunnelmat, Hummelin kaksoiskonserton ja Vorisekin sinfonian. Usein tällainen ykkösdivarissa pelailu on omiaan kohottamaan Beethovenin ja muiden liigatähtien arvostusta, mutta Goebel on löytänyt sarjaan riittävän hyviä teoksia, ja esittää ne loisteliaasti.

Salierin harmonisesti ja sävellysteknisesti yksivakaiset Folia-muunnelmat kohoavat ihme kyllä kuin uljaana siltana barokin ja romantiikan väliin, Hummelin kaksoiskonserton eleganssi tempaa mukaansa ja Vorisekin sinfoniassa on jykevää painoa.

Ilman Beethovenin juhlavuotta ja hänen nimensä kaikua nämä löydöt eivät mitenkään olisi päässeet kuuluviin, ainakaan näin mehevinä tulkintoina.

"Beethoven's World". Antonio Salieri: Muunnelmia La Folliasta. Johann Nepomuk Hummel: Kaksoiskonsertto viululle ja pianolle G-duuri. Jan Vorisek: Sinfonia D-duuri. - WDR Sinfonieorchester/Reinhard Goebel, sekä Herbert Schuch, piano, ja Mirijam Contzen, viulu. (Sony Classical, 19075929602)

Kuuntele Uudet levyt 15.12.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua