Hyppää pääsisältöön

Kotimainen Beethoven-kärki periodisoittimin

Suomessa korkean profiilin Beethoven-levytyksiä ei ole ilmaantunut työpöydälleni juuri lainkaan. Ondine teki Olli Mustosen konserttosarjasta kokonaispaketin, mutta siinä se. Kenties suomalaiset, levyttävät muusikot ovat olleet keskimääräistä tietoisempia Beethovenin edustaman kaanonin kyseenalaistumisesta. Onneksi nyt loppuvuonna sentään ilmestyi mainion Trio Origon levytys Beethovenin klarinettitrioista.

Beethoven Clarinet Trios / Trio Origo
Beethoven Clarinet Trios / Trio Origo Uudet levyt

Trio Origossa kaikki soittavat romantiikan ajan soittimia - Asko Heiskanen klarinettia, Jussi Seppänen selloa ja Jerry Jantunen fortepianoa. Levylle he ovat valinneet nuoren Beethovenin kaksi läpimurtoteosta, joissa silloin trendikäs klarinetti oli pääosassa: Gassenhauer-trion B-duuri sekä säveltäjän oman triosovituksen septetosta Es-duuri. Kumpainenkin on riemastuttavan suoraviivaista, kuplivaa ja ongelmatonta musiikkia, ja etenkin raikkaasti ja terävästi soinnahtavilla periodisoittimilla tulkittuna mitä parhainta vastalääkettä otsaryppyiselle, laajamuotoiselle tai filharmonisen turpeasti soitetulle juhlavuosi-Beethovenille.

Jussi Seppänen innostuu välillä prässäämään suolikielten soinnin tukkoon eikä Asko Heiskanen saa kaikkia lurituksia luistamaan täydellisen öljyisinä, mutta mokomat ovat pelkkiä kauneuspilkkuja rouheassa, hauskassa ja eteenpäin rullaavassa kokonaisuudessa. Tätä Beethoven-ohjelmistoa olisin juhlavuonna kuullut mieluusti enemmänkin, etenkin näin elävästi soitettuna.

Levyn julkaissut hollantilainen, periodimusiikkiin erikoistunut Brilliant Classics on juhlavuoden kunniaksi saattanut maailmaan muitakin mainioita Beethoven-levytyksiä. Kannattaa tarkistaa ainakin Marco Testorin ja Costantino Mastroprimianon levytys sellosonaateista sekä Van Swieten Societyn levytys pianokvartetoista.

Ludwig van Beethoven: Trio nro 4 B-duuri; Trio Es-duuri. - Trio Origo (Asko Heiskanen, klarinetti, Jussi Seppänen, sello, ja Jerry Jantunen, fortepiano). (Brilliant Classics, 96215)

Kuuntele Uudet levyt 15.12.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Maa oli Pietari Brahen luutunsoittoon sangen tyytyväinen

  Levyarvostelu

  1600-luvulla elänyt Pietari Brahe tunnetaan Suomen kuvernöörinä, joka laittoi hallintoa, kulttuuria ja arkielämää kuntoon sivistyneellä otteella ja siksi päätyi kansallisuusaatteen monumentiksi. Nykyajan musiikki-ihmisenä haluan ajatella, että Pietari Brahen suosio poliitikkona johtui siitä, että hän harrasti musiikkia. Brahen taidoista luutunsoittajana on jäänyt todisteeksi nuottikirja, johon hän kopioi suosikkikappaleensa opiskeluaikanaan Saksassa, ja Mikko Ikäheimon uutuuslevyn myötä pääsemme eläytymään nuoren Brahen musiikkimakuun.

 • Valoisa perusvigilia Latvian-tehtaalta

  Levyarvostelu

  Kaikki tietävät että Latvian radiokuoro on taitava, ja kaikki tietävät, että silloin tällöin se levyttää ortodoksista kirkkomusiikkia, jota Ondine innolla julkaisee. Siksi uusien levyjen tulvasta voisi perustellusti poimia jotain aivan muuta. Mutta toisaalta Latvian kuorotehtaan uusin valmiste, Aleksandr Gretshaninovin vigilia, on valonhohtoista, täyteläistä ja yksinkertaista kuoroherkkua, joka mainiosti sopii marraskuun lohtumusiikiksi.

 • Sibeliuksen pientä pianomusiikkia niin hyvin kuin se antaa myöten

  Levyarvostelu

  Suomalaisen kansallisromantiikan pienistä pianokappaleista on joskus vaikea ammentaa musiikkia, mutta pianisti Janne Mertanen on siinä onnistunut. Esimerkiksi Mertasen hiljattainen suursaavutus, viiden levyn Sibelius-boksi, on tyylikkäin, tasapainoisin ja musikaalisin katsaus Sibeliuksen opusnumeroituun eli varsinaiseen pianomusiikkiin. Nyt Mertanen on jatkanut projektia kaapimalla laarinpohjalta mukaan myös Sibeliuksen opusnumeroimattomia pianokappaleita. Mokomaa silppua ei Mertasen taikakosketuskaan muuta kullaksi, mutta musiikkia hän kaivaa esiin niin paljon kuin se on mahdollista.

 • Pehmeän luutun syleilyyn

  Levyarvostelu

  Ruotsalaissyntyinen luuttuguru Jakob Lindberg on saanut käsiinsä harvinaisen, ikivanhan luutun, jonka pehmeää, henkevää sointia olen aiemminkin ylistänyt Uudet levyt -ohjelmassa. Nyt Lindberg luuttuineen on tarttunut Bachin musiikkiin, mikä vaatii näkemyksellistä sovitustyötä. Lindbergin kokemus ja hänen luuttunsa erityinen sointi kuuluvat BISin julkaisemalla levyllä, mutta omassa levyhyllyssäni kilpailu on kovaa tälläkin erikoisalalla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua