Hyppää pääsisältöön

Kotimainen Beethoven-kärki periodisoittimin

Suomessa korkean profiilin Beethoven-levytyksiä ei ole ilmaantunut työpöydälleni juuri lainkaan. Ondine teki Olli Mustosen konserttosarjasta kokonaispaketin, mutta siinä se. Kenties suomalaiset, levyttävät muusikot ovat olleet keskimääräistä tietoisempia Beethovenin edustaman kaanonin kyseenalaistumisesta. Onneksi nyt loppuvuonna sentään ilmestyi mainion Trio Origon levytys Beethovenin klarinettitrioista.

Beethoven Clarinet Trios / Trio Origo
Beethoven Clarinet Trios / Trio Origo Uudet levyt

Trio Origossa kaikki soittavat romantiikan ajan soittimia - Asko Heiskanen klarinettia, Jussi Seppänen selloa ja Jerry Jantunen fortepianoa. Levylle he ovat valinneet nuoren Beethovenin kaksi läpimurtoteosta, joissa silloin trendikäs klarinetti oli pääosassa: Gassenhauer-trion B-duuri sekä säveltäjän oman triosovituksen septetosta Es-duuri. Kumpainenkin on riemastuttavan suoraviivaista, kuplivaa ja ongelmatonta musiikkia, ja etenkin raikkaasti ja terävästi soinnahtavilla periodisoittimilla tulkittuna mitä parhainta vastalääkettä otsaryppyiselle, laajamuotoiselle tai filharmonisen turpeasti soitetulle juhlavuosi-Beethovenille.

Jussi Seppänen innostuu välillä prässäämään suolikielten soinnin tukkoon eikä Asko Heiskanen saa kaikkia lurituksia luistamaan täydellisen öljyisinä, mutta mokomat ovat pelkkiä kauneuspilkkuja rouheassa, hauskassa ja eteenpäin rullaavassa kokonaisuudessa. Tätä Beethoven-ohjelmistoa olisin juhlavuonna kuullut mieluusti enemmänkin, etenkin näin elävästi soitettuna.

Levyn julkaissut hollantilainen, periodimusiikkiin erikoistunut Brilliant Classics on juhlavuoden kunniaksi saattanut maailmaan muitakin mainioita Beethoven-levytyksiä. Kannattaa tarkistaa ainakin Marco Testorin ja Costantino Mastroprimianon levytys sellosonaateista sekä Van Swieten Societyn levytys pianokvartetoista.

Ludwig van Beethoven: Trio nro 4 B-duuri; Trio Es-duuri. - Trio Origo (Asko Heiskanen, klarinetti, Jussi Seppänen, sello, ja Jerry Jantunen, fortepiano). (Brilliant Classics, 96215)

Kuuntele Uudet levyt 15.12.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua