Hyppää pääsisältöön

Kotimainen Beethoven-kärki periodisoittimin

Suomessa korkean profiilin Beethoven-levytyksiä ei ole ilmaantunut työpöydälleni juuri lainkaan. Ondine teki Olli Mustosen konserttosarjasta kokonaispaketin, mutta siinä se. Kenties suomalaiset, levyttävät muusikot ovat olleet keskimääräistä tietoisempia Beethovenin edustaman kaanonin kyseenalaistumisesta. Onneksi nyt loppuvuonna sentään ilmestyi mainion Trio Origon levytys Beethovenin klarinettitrioista.

Beethoven Clarinet Trios / Trio Origo
Beethoven Clarinet Trios / Trio Origo Uudet levyt

Trio Origossa kaikki soittavat romantiikan ajan soittimia - Asko Heiskanen klarinettia, Jussi Seppänen selloa ja Jerry Jantunen fortepianoa. Levylle he ovat valinneet nuoren Beethovenin kaksi läpimurtoteosta, joissa silloin trendikäs klarinetti oli pääosassa: Gassenhauer-trion B-duuri sekä säveltäjän oman triosovituksen septetosta Es-duuri. Kumpainenkin on riemastuttavan suoraviivaista, kuplivaa ja ongelmatonta musiikkia, ja etenkin raikkaasti ja terävästi soinnahtavilla periodisoittimilla tulkittuna mitä parhainta vastalääkettä otsaryppyiselle, laajamuotoiselle tai filharmonisen turpeasti soitetulle juhlavuosi-Beethovenille.

Jussi Seppänen innostuu välillä prässäämään suolikielten soinnin tukkoon eikä Asko Heiskanen saa kaikkia lurituksia luistamaan täydellisen öljyisinä, mutta mokomat ovat pelkkiä kauneuspilkkuja rouheassa, hauskassa ja eteenpäin rullaavassa kokonaisuudessa. Tätä Beethoven-ohjelmistoa olisin juhlavuonna kuullut mieluusti enemmänkin, etenkin näin elävästi soitettuna.

Levyn julkaissut hollantilainen, periodimusiikkiin erikoistunut Brilliant Classics on juhlavuoden kunniaksi saattanut maailmaan muitakin mainioita Beethoven-levytyksiä. Kannattaa tarkistaa ainakin Marco Testorin ja Costantino Mastroprimianon levytys sellosonaateista sekä Van Swieten Societyn levytys pianokvartetoista.

Ludwig van Beethoven: Trio nro 4 B-duuri; Trio Es-duuri. - Trio Origo (Asko Heiskanen, klarinetti, Jussi Seppänen, sello, ja Jerry Jantunen, fortepiano). (Brilliant Classics, 96215)

Kuuntele Uudet levyt 15.12.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Tähden kirkkautta ja paimenten ihmetystä keskiajalta

  Levyarvostelu

  Joululevyvalikoiman ajallisesti etäisin uusi joululevy tuo joulun ihmeen kaikista lähimmäksi, ainakin minulle. Boston Camerata ja kokenut keskiaikatyylittelijä Anne Azema ovat rakentaneet pelkistetyistä soittimista, muinaisista lauluista ja latinankielisistä teksteistä levyn, jolla soi tähden kirkkaus, paimenten ihmetys ja vähän myös itämaiden tietäjien eksotiikka.

 • Gambojen pehmeä särinä tuo joulun 1600-luvulta

  Levyarvostelu

  1600-luvun vaihteessa kuningatar Elisabeth I:n Englannissa joulua odotettiin hartaammin kuin nykyään, eikä joulupäivästä alkanut juhlakausikaan ollut rajua riekkumista, etenkään hovissa. Tässä hengessä loistava gambayhtye Fretwork ja mezzosopraano Helen Charlston ovat koonneet uuden joululevynsä, jota kuunnellessa musiikin harras kauneus valtaa tilan kulutusjuhlalta.

 • Lauluyhtyejoulu on jo perinne

  Levyarvostelu

  Lauluyhtye Rajattoman suosittu joulutuplalevy julkaistiin liki kaksikymmentä vuotta sitten. Se on kestänyt aikaa yllättävän hyvin ja lisäksi synnyttänyt Suomeen uuden joulumusiikkiperinteen, kevyesti vahvistettujen lauluyhtyeiden kirkkokelpoisen jouluviihteen. Siitä perinteestä ammentaa myös lauluyhtye Kuvaja uudella joululevyllään Tästä alkaa joulu.

 • Miltä joulu kuulostaa nykysaameksi?

  Levyarvostelu

  Norjan saamelainen Kajsa Balto joikaa ja laulaa nykysaamelaiseen maailmanmusiikkityyliin, joka löytää varsin erikoisen sovelluksen Balton uuden joululevyn musiikista. Yhtyeensä ja välillä orkesterin kanssa Balto tyylittelee saameksi Erkki Melartinin Lapin joulun, Adolphe Adamin Joululaulun ja pari keskieurooppalaista jouluvirttä, ja kun seassa on Balton omaakin musiikkia, kokonaisuus palauttaa mieleen, että monet joulun perinteet ovat kulttuurienvälisiä sulautumia.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua