Hyppää pääsisältöön

Kun Endia Patterson kertoi seksuaalisesta häirinnästä julkisesti, koko työpaikan kulttuuri muuttui

Ina Mikkola ja Endia Pattersson Tilipäivän studiossa
Ina Mikkola ja Endia Pattersson Tilipäivän studiossa Kuva: Siina Leppä Tilipäivä,Ina Mikkola

Ina Mikkolan Tilipäivä -ohjelmassa eri alojen ammattilaiset hakivat tänä syksynä apua työelämänsä kipukohtiin. He saivat neuvoja, tukea ja jopa todellisia muutoksia omaan työhönsä.

Ravintoloiden järjestyksenvalvojana työskentelevä Endia Patterson kertoi Tilipäivä-lähetyksessä ja aiheesta tehdyssä uutisjutussa työssä kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä.

Sekä työkaverit että asiakkaat olivat vuosien aikana kommentoineet jatkuvasti hänen ulkonäköään, tehneet epäsopivia ehdotuksia ja jopa kosketelleet.

Pahin kokemus oli edellisestä työpaikasta, jossa Pattersonin esimies ahdisteli jollain tavalla lähes aina, kun he kohtasivat.

Seksuaalinen häirintä oli jo niin arkipäiväistä, että Patterson oli turtunut siihen ja vähän kyynistynytkin: ei tälle mitään mahda, kai tämä kuuluu asiaan. Häirintätilanteissa hän yritti yleensä paeta paikalta tai lyödä asia leikiksi.

Nyt hän kuitenkin avautui kokemuksistaan ja toivoi, että saisi keinoja vastustaa häirintää.

"Asioihin tullaan puuttumaan"

Jo pelkkä puhuminen aiheesta helpotti, mutta vaikutukset eivät jääneet siihen: Patterson sai muun muassa useita anteeksipyyntöjä miehiltä, jotka olivat vuosien varrella häirinneet sopimattomasti.

Myös nykyinen työpaikka reagoi.

– Ehdottomasti paras kommentti jonka olen saanut, on tullut oman firman johdolta. Sain heti lähetyksen jälkeen viestin, että asioihin tullaan puuttumaan, Patterson kertoo.

Mikä hienointa, viesti ei jäänyt vain lupausten tasolle.

– Jokainen kohteeni missä työskentelen, on nyt täysin ahdisteluvastainen️. Olen saanut puhumisesta ja asioiden käsittelemisestä voimaa kohdata häirintätilanteet heti kun niitä näen. Tämä pätee itseeni ja muihin kohdistuvaan häirintään.

Katso seksuaalista häirintää käsitellyt lähetys:

Ensimmäinen työtarjous tuli jo ohjelman aikana

25-vuotias Veera Suutari ei peittele innostustaan. Häpeä-jaksossa sen hetkistä työttömyttään ja ylipäätään epätietoisuuttaan tulevaisuuden suhteen hävennyt Suutari sai ensimmäisen työtarjouksen jo ohjelman aikana.

– Yrittäjänä toimiva tuttavani laittoi minulle heti viestiä ja tarjosi töitä, kun näki minut televisiossa ja kuuli ongelmastani. Kannatti osallistua, Suutari iloitsee.

Työtarjouksen lisäksi Suutari sai asiantuntijoilta erinomaisia neuvoja, joilla hän voi taklata häpeän tunnetta. Psykoterapeutti Emilia Kujala muun muassa kehotti harjoittamaan mielen mediaukutaitoa.

– Joskus mieli saattaa kertoa sinulle valeuutisia, joita ei kannata uskoa, muistutti Kujala.

Suutarin oloa helpotti myös Tilipäivän chatista saatu vertaistuki. Hän ymmärsi, että hän ei ole häpeän kanssa yksin. Häpeä on normaali tunne, ja lähes jokainen tunnistaa sen itsessään.

Katso häpeää käsitellyt lähetys:

Vertaistuen suuri merkitys

Kateuden tunnetta työelämässä avoimesti pohtinut taiteilija Sini Kallio kertoo saaneensa ohjelman jälkeen paljon yhteydenottoja kollegoiltaan.

– Olemme saaneet erittäin hyvää keskustelua aikaiseksi. Aihe resonoi ja monet kokivat, että "ulostuloni" kateuden kanssa vapautti myös heitä kertomaan omastaan.

Myös Kalliolle itselleen kateudesta avoimesti puhuminen oli paitsi jännittävä, myös puhdistava kokemus. Kun asiaa ei enää tarvitse piilotella, sitä on myös helpompi käsitellä.

Kallio aikookin kasata kollegoistaan vertaistukea antavan porukan, kuten ohjelmassa asiantuntijana toiminut lääkäri Anni Saukkola neuvoi.

Asiantuntijoiden vinkeistä Kallio nappasi myös toisen heti käyttöönsä.

– Ajatus kateuden kääntämisestä toisin päin oli minulle silmiä avaavin. On ollut hyvä ymmärtää, että myös minulle voidaan olla kateellisia!

Katso kateutta käsitellyt lähetys:

Asioista puhuminen tuo rohkeutta

– Moneen asiaan voisi auttaa se, että ihmiset puhuisivat rohkeasti asioista. Olisi vähemmän tabuja ja ajatukset eivät jäisi omaan nuppiin mätänemään, pohtii nyt huijarisyndroomaa jaksossaan käsitellyt koodari Juuso Haapanen.

Omien pelkojen ja ajatusten esille tuominen oli Haapaselle voimauttava kokemus.

– Aika pitkä matka on menty eteenpäin siitä Juusosta, jota esiintyminen on aina jännittänyt, siihen Juusoon, joka esiintyy pahemmin toilailematta suorassa tv-lähetyksessä. Ehkä voisin esiintyä enemmänkin.

Puhumisen tärkeys korostui kaikissa Tilipäivä-lähetyksissä niin asiantuntijoiden kuin chat-yhteisönkin kommenteissa. Monet keskusteluun osallistuneet totesivat saaneensa apua jo siitä, että pääsivät puhumaan aiheista muiden kanssa.

Puhumisen lisäksi Juuso Haapanen sai mukaansa arvokkaan neuvon tietokirjailija Silja Uusikankaalta. Uusikangas kehoitti Haapasta pyytämään työkavereiltaan listan vahvuuksistaan, ja opettelemaan ottamaan vastaan positiivista palautetta.

Katso huijarisyndroomaa käsitellyt lähetys:

Uupunut opettaja rohkaisi myös muita miehiä avautumaan

Opettajan työssään uupunut Simo Marttinen kertoo saaneensa rentoutta ja rohkeutta Tilipäivään osallistumisesta.

– Suhtautumiseni työhön on muuttunut entistä rennommaksi ja koen olevani rohkeampi puhumaan omista tuntemuksistani.

Marttinen vaihtoi reilu vuosi sitten pois opettajan työstä, mutta on kamppaillut liian työnteon kanssa myös nykyisessä työssään ICT-pedagogina. Nykyinen työ on myös ensimmäinen, jossa esihenkilö tietää Marttisen burnout-taustasta.

Marttinen ei ole aiemmin juuri puhunut uupumuksestaan, mutta ohjelman jälkeen hän on saanut useilta miehiltä palautetta ja avautumisia heidän omista kokemuksistaan. Se on ollut uutta ja tunteita herättävää.

– Joukkuekaveri lähetti viestin, jossa kertoi ihailevansa mun rohkeutta ja ottavansa työuupumuksen ehkäisemisen tärkeimmäksi asiaksi työurallaan. Ja tämä siis minun ansiostani, Marttinen iloitsee.

Esihenkilöiden vastuu alaistensa uupumisesta nousi asiantuntijoiden ja chattikansan kesken yhdeksi illan tärkeimmistä teemoista. Asiantuntijat painottivat, että esihenkilön pitää osata kuulostella tiimin voimavaroja ja jaksamista säännöllisesti.

Myös yksi erittäin tärkeä oppi tarttui Marttiselle Tilipäivästä: aina ei tarvitse olla täydellinen!

Katso burnoutia käsitellyt lähetys:

Identiteettiä ei tarvitse muodostaa yksin

Työidentiteettiään hakeva entinen urheilija Paula Äijänen kertoo oppineensa Tilipäivään osallistumisen ansiosta itsestään paljon uutta. Hän sai ohjelmassa olleilta asiantuntijoilta erinomaisia vinkkejä, mutta itsetutkiskelu alkoi jo ennen suoraa lähetystä.

– Jouduin syksyn aikana sanoittamaan ajatuksiani moneen kertaan. Pohdin minäkuvaani Tilipäivään liittyvässä etukäteishaastattelussa, inserttikuvauksissa ja lähetyksessä. Monia keskusteluja ystävien, perheenjäsenten ja työkavereiden kanssa unohtamatta. Opin keskusteluissa itsestäni paljon!

Äijänen oli minäkuvan muodostamisessa täysin oikealla tiellä. Asiantuntijaraati antoikin hänelle suorassa lähetyksessä kehuja hyvästä pohdinnasta.

Nuorten identiteetin muodostamista tutkinut psykologi Elina Marttinen muistutti, että identiteettiä ei tarvitse muodostaa yksin.

– Tee se yhdessä jonkun tai joidenkin ihmisten kanssa. Hae yhteisöä, jonka kanssa voit rakentaa identiteettiäsi.

Katso työidentiteettiä käsitellyt lähetys:

Toive siitä, että keskustelu ei pääty tähän

Sairaanhoitaja Taru Mela oli Tilipäivässä puhumassa työpaikan myrkyllisistä hierarkioista. Hän kertoo saaneensa runsaasti kiitosta ikiaikaisten hierarkioiden nostamisesta puheenaiheeksi.

– Sain ohjelman jälkeen pelkästään positiivista palautetta. Jopa potilas vuosien takaa oli yhteydessä ja kiitteli. Etenkin tuntemattomat ihmiset lähestyivät messengerissä.

Aihe herätti vilkasta keskustelua myös Tilipäivän chatissä, sillä terveysalan hyvästä työilmapiiristä hyötyisivät työntekijöiden lisäksi myös potilaat paremman hoidon muodossa.

– Toiveena useimmilla palautteen antaneilla oli, että jatkaisin tästä asiasta puhumista jollain foorumilla, Mela kertoo.

Katso työpaikan hierarkioita käsitellyt lähetys:

Verkostot kasvoivat

Kokki Jasmiina Saario puhui Tilipäivässä ehkä siitä kaikkein suurimmasta aiheesta eli palkasta. Hän on työskennellyt uransa aikana aivan Suomen huippuravintoloissa, mutta palkkapussia se ei ole kasvattanut.

Saario etsikin ohjelmassa neuvoja sille, miten omaa palkkaa voisi saada ylöspäin. Kokemus oli Saariolle myönteinen, vaikka juuri nyt palkankorotuksista on ravintola-alalla turha edes haaveilla. Saariokin on ollut pääosin lomautettuna keväästä lähtien.

– Ohjelmaan osallistuminen oli antoisa kokemus. Pääsin verkostoitumaan lisää ravintola-alalla ja sain uusia ideoita.

Katso palkkaa käsittelevä lähetys:

Vaikka Ina Mikkolan Tilipäivän tv-lähetykset loppuivat, puhetta työelämästä riittää silti Ylen kanavilla.

Ina Mikkolan työelämään liittyvän podcast-sarjan jaksot ilmestyvät tiistaisin.

Myös kaikki tv-lähetykset löytyvät Yle Areenasta.

Lisää työelämään liittyviä sisältöjä on tarjolla Tilipäivän IG:ssä.

Seikkaile täällä, kun haluat löytää kaikki Tilipäivän sisällöt yhdestä paikasta.

Tilipäivä-logo
Tilipäivä-logo Kuva: Ili Marttinen/Yle Tilipäivä