Hyppää pääsisältöön

Tuntematon sotilas – Mollbergin pidempi versio televisiolle

Tuntematon sotilas (1985).
Tuntematon sotilas (1985). Kuva: Yle Tuntematon sotilas (1985 elokuva),Rauni Mollberg

Samoista lähtökohdista voi syntyä useita hyvin erilaisia, ansiokkaita teoksia. Mollbergin Tuntemattoman sotilaan elokuvasta nähdään Teemalla ohjaajan televisiolle leikkaama, pidempi versio.

Väinö Linnan romaani Tuntematon sotilas ilmestyi joulukuussa 1954. Jälkikäteen on vaikea kuvitella, että siitä otettiin aluksi vain vähän yli neljäntuhannen kappaleen painos. Tämä kirja oli kuitenkin selvästi juuri se sotamuistomerkki, jota Suomen kansa oli odottanut.

Ensimmäinen romaanista tehty elokuvasovitus valmistui alle vuodessa. Kun romaani ilmestyi joulukuussa 1954, elokuvasopimus tehtiin jo loppiaisena ja kuvaukset alkoivat Edvin Laineen johdolla vielä saman talven lumilla. Ennätyssuuri tuotanto kohtasi suuria vaikeuksia, mutta tekijät tiesivät varmasti, ettei työn alla ollut mikä tahansa elokuva. Elokuva sai ensi-iltansa joulun alla 1955, ja sen jälkeen 2 800 000 suomalaista on nähnyt sen elokuvateatterissa. Jo heti ensi-illan jälkeen oli selvää, että Edvin Laineen nuorista sotilaista oli tullut suomalaisten uusia ”ikuisia matkatovereita”, niin kuin Hufvudstadsbladetin kriitikko sen sanoi.

Laineen elokuvan unohtumattomia jermuja esittävät muun muassa Kosti Klemelä Koskelana, Heikki Savolainen Hietasena, Reino Tolvanen Rokkana, Veikko Sinisalo Lahtisena, Åke Lindman Lehtona, Jussi Jurkka Lammiona ja Pentti Siimes Määttänä. Näyttelijäkaarti on piirtynyt useamman ikäluokan verkkokalvoille lukuisina elokuvan tv-uusintoina ja valokuvia.

Tuntematon sotilas (1955)
Tuntematon sotilas (1955) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1955 elokuva),Edvin Laine
Tuntematon sotilas (1955)
Tuntematon sotilas (1955) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1955 elokuva),Edvin Laine
Tuntematon sotilas (1955)
Tuntematon sotilas (1955) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1955 elokuva),Edvin Laine

Kapteeni Kariluotoa esittävä Matti Ranin muisteli Ilta-Sanomissa vuonna 2012, että koekuvauksissa olisivat käyneet aikoinaan myös Pertti "Spede" Pasanen, Lasse Pöysti ja Heimo Lepistö.

Televisiossa Yle esitti Tuntemattoman ensi kerran vuonna 1967, jolloin se sai 2 280 000 katsojaa. Television katsojaennätys on vuodelta 1979, jolloin Tuntematonta katsoi melkein 2,6 miljoonaa suomalaista, yli puolet kansasta. Katsojaluvut kertovat, että mahdollisesti jokainen suomalainen on jossain vaiheessa nähnyt Laineen Tuntemattoman.

Ihmisillä elää vahvana mielikuvana se, että Laineen Tuntematon olisi "aina" esitetty televisiossa itsenäisyyspäivänä. Kyseessä on kuitenkin melkoisen tuore traditio. Kansallisfilmografian mukaan elokuva esitettiin ylipäätään televisiossa 1970-luvulla vain kahdesti ja 1980-luvulla ainoastaan kerran, tammikuussa 1985. Ensi kerran itsenäisyyspäivänä elokuva esitettiin vuonna 1995. Sitten seurasi taas taukoa, ja vasta vuodesta 2000 alkaen esitysajankohdaksi vakiintui itsenäisyyspäivä.

Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas oli valmistuessaan vuonna 1985 myös kaikkien aikojen kallein siihen mennessä tehty suomalainen elokuva. 30 vuotta aiemmin valmistuneen vanhan Tuntemattoman uusintaversiona se ei muutenkaan ollut mikä tahansa filmi vaan herätti paljon keskustelua.

Ajatus uudesta elokuvaversiosta oli herännyt jo 60-luvulla, jolloin Jörn Donner osti elokuvaoikeudet kirjaan. Matti Kassila oli eräässä vaiheessa mukana hankkeessa, mutta lopulta ohjaajaksi tuli Mollberg, jota Väinö Linnakin piti sopivan rohkeana taiteilijana. Myös Jouko Turkan teatteriversio vuonna 1979 oli tehnyt Linnaan suuren vaikutuksen. Uutta Tuntematonta kirjoitettaessa Linna oli mukana neuvonantajana yleisellä tasolla, mutta suurimman käsikirjoitustyön teki Veikko Aaltonen.

Mollberg miehitti elokuvaansa uusilla, nuorilla kasvoilla, jotka toivat uudenlaista realistista ilmaisua sotakuviin. Pertti Koivula, Tero Niva, Hannu Kivioja, Mika Mäkelä ja kumppanit olivat parikymppisiä elokuvaa tehdessään, Pirkka-Pekka Petelius ja Kari Väänänen hiukan vanhempia. Risto Tuorila ja Paavo Liski, jotka esittivät Koskelaa ja Rokkaa, olivat peräti kaksi kertaa iäkkäämpiä kuin nuorin ketju.

Tuntematon sotilas (1985)
Tuntematon sotilas (1985) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1985 elokuva),Rauni Mollberg
Tuntematon sotilas (1985)
Tuntematon sotilas (1985) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1985 elokuva),Rauni Mollberg

Elokuvan valmistuttua ja jo sitä ennen käytiin poleemista keskustelua: häpäiseekö entistä sodanvastaisempi tulkinta kansallisen puolustustaistelun monumentin; heiluuko käsivarakamera liikaa? Oliko väriversio verinen ja väkivaltainen? Julisteeseenkin oli valittu kauhuissaan oleva Riitaoja, Linnan hahmoista surkein ja murheellisin.

Katsojamenestys oli kuitenkin suuri ja Jussi-gaalassa palkittiin ohjaaja Mollberg sekä näyttelijöistä Risto Tuorila ja Paavo Liski. Joka tapauksessa Mollbergin elokuva on kestänyt aikaa, ja nuoret näyttelijät tekevät omannäköisensä roolisuoritukset yrittämättä suotta jäljitellä kansakunnan muistiin syöpyneitä mustavalkoisia jermuja, sankareita ja veitikoita.

Mollbergin Tuntemattomasta on vuosikymmenten kuluessa tullut Laineen version tavoin arvostettu elokuvaklassikko. Molemmille tulkinnoille on tilaa, mistä voi nyt vahvistua katsomalla uuden ja vanhan rinnakkain. Eikä kahta ilman kolmatta: uusin Tuntematon on Aku Louhimiehen versio vuodelta 2017.

Mollbergin elokuvasta esitetään Teemalla ohjaajan televisiolle leikkaama, teatteriversiota pidempi elokuva HD-remasterointina. Televisiolle leikatun version kuvasuhteen Mollberg on rajannut leikkaamossa kuvaajan kanssa 1980-luvulla vastaamaan aikakauden television mittasuhteita.

Laineen Tuntemattoman jermuja.Mollbergin Tuntematon sotilas 1985
Tuntemattomia ajassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Kahdet Tuntemattomat

Kosti Klemelä Luutnantti Vilho Koskela Risto Tuorila
Heikki Savolainen kersantti Urho Hietanen Pirkka-Pekka Petelius
Reino Tolvanen Alikersantti Antero Rokka Paavo Liski
Veikko Sinisalo Alikersantti Yrjö Lahtinen Pertti Koivula
Åke Lindman Alikersantti Lehto Pauli Poranen
Pentti Siimes Korpraali Määttä Ossi-Ensio Korvuo
Leo Riuttu Sotamies Vanhala Tero Niva
Kaarlo Halttunen Sotamies Oskari Rahikainen Mika Mäkelä
Matti Ranin Kapteeni Jorma Kariluoto Pekka Ketonen
Jussi Jurkka Luutnantti Lammio Kari Väänänen
Tauno Palo Majuri Sarastie Matti Nurminen
Pentti Irjala Kapteeni Kaarna Veikko Tiitinen
Vilho Siivola Talousalikersantti Mäkilä Jaakko Kuusisaari
Martti Romppanen Sotamies Sihvonen Juha Riihimäki
Tapio Hämäläinen Sotamies Salo Mikko Niskanen
Olavi Ahonen Sotamies Riitaoja Hannu Kivioja
Tarmo Manni Sotamies Aarne Honkajoki Timo Virkki
Veli-Matti Kaitala Sotamies Hauhia Vesa Ala-Seppälä
Kale Teuronen Sotamies Susi, ”Suentassu” Seppo Juusonen
Helena Vinkka Vera Eeva Kankaanpää

  • Tuntematon sotilas (1985) Ohjaus: Rauni Mollberg. Käsikirjoitus: Väinö Linna, Veikko Aaltonen. Kuvaus: Esa Vuorinen. Leikkaus: Olli Soinio. Näyttelijät: Risto Tuorila, Pirkka-Pekka Petelius, Paavo Liski, Mika Mäkelä, Pertti Koivula, Tero Niva, Ossi-Ensio Korvuo, Pauli Poranen, Hannu Kivioja. Tuotanto Arctic-Filmi Oy.
Tuntematon sotilas (1955)
Tuntematon sotilas (1955) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1955 elokuva),Edvin Laine
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa