Sahramipiirakka crème chantillyllä
Tee mieleisesi perinteinen piirakkapohja. Sen ei tarvitse olla kovin makea, koska täytteessä on makeutta. Oheinen täyte riittää yhteen halkaisijaltaan 18 cm:n piirakkaan tai 12 pieneen piirakkaan, jotka on paistettu isoissa muffinivuoissa.
Ainekset täytelle:
- 8 dl kermaa
- 12 munankeltuaista
- 2 pkt sahramia
- 2 dl sokeria
Tee näin:
- Painele piirakkataikina piirakkavuokaan tai jaa se noin 12 isoon muffinivuokaan uunipellille.
- Esipaista piirakkapohjaa 175-asteisen uunin keskitasolla, kunnes se saa hieman väriä.
- Sekoita kaikki täytteen ainekset hyvin keskenään.
- Kaada täyte esipaistettuun piirakkapohjaan.
- Paista isoa piirakkaa 15–20 minuuttia tai pieniä piirakoita 10–12 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja täyte on hyytynyt.
Piirakka on valmis, kun täyte ei tutise vuokaa ravistettaessa.
Crème chantilly
Vatkaa 1–2 dl kermaa vaahdoksi. Sekoita kermavaahtoon ½ vaniljatangosta raaputetut siemenet ja 1 tl sokeria.
Laita nokare kermavaahtoa kullekin pikkupiirakalle tai tarjoa kermavaahto kulhosta, jos piirakka on iso.
Koristele tuoreilla marjoilla.
Tämä ruokalaji on osa aitoa 1700-luvun joulupöytää, jonka kokki Kenny Sundqvist kattoi Strömsöhön. Kennyn koko joulupöydän kaikkine hienouksineen ja ruokineen löydät täältä.
Lisää ohjelmasta
- Tee kuusenoksista kestävä, kutsuva ja hyväntuoksuinen matto portaille
- Lee ja Camilla tekevät lintuhäkkejä vanhoista kakkumuoteista ja metallilangasta – tästä saat vinkkejä koristeisiin, joita on helppo muunnella vuodenajan mukaan
- Viinissä haudutettua lohta sekä kapriksia, neilikoita, voita ja punasipulia – voiko näistä aineksista tulla muuta kuin hyvää?
- ”On huomattavasti helpompaa olla diabeetikko, jos pitää ruoanlaitosta” – vaasalainen Ebba Håkans valmistaa makunystyrät räjäyttävää grilliruokaa kasviksista
- Maksimoi perunasato – Strömsö testasi neljä eri menetelmää ja yksinkertaisin voitti
- Pissaa puutarhaan ja muita luonnollisia tapoja lannoittaa viljelyksiä