Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Lumen eläimet – talvisen luonnon selviytyjät uhmaavat jäätä ja pakkasta

Talvisen luonnon selviytyjät uhmaavat jäätä ja pakkasta.
Himalajan rinteillä elää vaikuttava kissaeläin, lumileopardi. Talvisen luonnon selviytyjät uhmaavat jäätä ja pakkasta. Kuva: Shutterstock / Abeselom Zerit BBC Studios Distribution Limited Yle TV1,lumileopardi,Avara luonto: Lumen eläimet

TV1 perjantaina 25.12.2020 klo 18.10 - 19.00, uusinta sunnuntaina 27.12. klo 10.00, Areenassa

Joka vuosi talvi mullistaa maailman. Kuura, lumi ja jää muuttavat maisemaa. Ihmisten mielissä talvi voi olla taianomainen ja jäisen kaunis vuodenaika.

Talven pakkaset, pimeys ja ruoan niukkuus ovat eläimille vuoden haastavinta aikaa. Eri puolilla maailmaa eläinten on selviydyttävä päivästä toiseen hyisissä olosuhteissa.

Ravintoa on tarjolla vähemmän, kun useimmat kasvit ovat lakastuneet. Paksun lumen ja jään keskellä myös saalistus vaikeutuu.

Onneksi luonto on kehittänyt eläimille ovelia keinoja selviytyä vaativista talvikuukausista. Ja kun talvi päättyy uusi lumen keskelle syntynyt sukupolvi alkaa ottaa ensiaskeleitaan.

Talvisen luonnon selviytyjät uhmaavat jäätä ja pakkasta.
Naalin paksu turkki pitää pakkasen loitolla. Talvisen luonnon selviytyjät uhmaavat jäätä ja pakkasta. Kuva: Intesarh7 / BBC Studios Distribution Limited Yle TV1,Avara luonto: Lumen eläimet

Jotkut hamstraavat ravintoa talven varalle ja toiset etsivät kovankin pakkasen keskellä lämpöä lajitovereistaan. Korkeiden kinosten keskeltä voi löytyä syötävää.

Naali menestyy pohjoisen pakkasissa paksun, valkoisen turkkinsa ansiosta. Se on taitava saalistaja, joka syö lähinnä sopuleita ja myyriä. Riittävän ravinnon löytäminen vaatii naaliltakin jatkuvaa ponnistelua.

Alaskassa naalille on tarjoutunut uusia mahdollisuuksia. Yksi maailman syrjäisimmistä asutuskeskuksista Deadhorse sijaitsee yli 300 kilometriä napapiirin pohjoispuolella. Naali tietää hyvin, että asutuksen läheltä voi löytyä ruoantähteitä. Ympäristö vaatii naalilta erityistä valppautta!

Talvisen luonnon selviytyjät uhmaavat jäätä ja pakkasta.
Punailveksen hyvä kuulo auttaa löytämään saalista lumen alta. Talvisen luonnon selviytyjät uhmaavat jäätä ja pakkasta. Kuva: Shutterstock / Josef Svoboda BBC Studios Distribution Limited Yle TV1,Avara luonto: Lumen eläimet

Pohjois-Amerikan Kalliovuorilla lunta kertyy talvella suuriksi kinoksiksi. Jylhässä vuoristossa elää harvoin nähty kissaeläin: ilvesten sukuun kuuluva punailves eli amerikanilves. Hengissä pysyäkseen ilveksen on esittävä jatkuvasti seuraavaa mahdollista ateriaa.

Eläimen kuulo on hyvin tarkka, ja sen korvat voivat kääntyä eri suuntiin toisistaan riippumatta. Siten se voi paikantaa heikoimmatkin saaliista lähtevät äänet. Ilvekselle tyypillisten korvatupsujen uskotaan tarkentavan kuuloa.

Talveen varustautuminen pitää aloittaa ajoissa! Siperianmaaoravat tunkevat poskipusseihinsa ruokaa, jota ne varastoivat omiin koloihinsa. Karibut vaeltavat paremmille laidunalueille hyvissä ajoin ennen säätilan muutoksia.

Talvisen luonnon selviytyjät uhmaavat jäätä ja pakkasta.
Jääkarhuemo on aina valmiina auttamaan pentujaan. Talvisen luonnon selviytyjät uhmaavat jäätä ja pakkasta. Kuva: Shutterstock / Sergey Uryadnikov BBC Studios Distribution Limited Yle TV1,Avara luonto: Lumen eläimet

Himalajan rinteillä elää vaikuttava kissaeläin, jonka näkeminen on hyvin harvinaista. Lumileopardi viihtyy korkealla vuoristossa. Sen elinalue voi olla jopa tuhannen neliökilometrin laajuinen.

Uhanalaisia lumileopardeja on jäljellä luonnossa arvoilta enää 4000. Parin löytäminen talvisessa vuoristossa on lajille erityisen vaikeaa. Lumileopardilla on kuitenkin omat keinonsa selvitä tilanteesta.

Urosleopardi partioi reviirillään lakkaamatta ja kiertää tuttuja polkuja yhä uudestaan. On mahdollista, että samalla alueella liikkuu myös naaras.

BBC:n luontodokumentissa Lumen eläimet seurataan eri lajien selviytymistä ankarimman vuodenajan ylitse. Osa lajeista on sopeutunut selviytymään kaikesta, mitä talvi tuo tullessaan.

Snow Animals. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia, 2019. Lukijana on Anna Keränen.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.