Hyppää pääsisältöön

Helppotekoinen valkokaalimuhennos rapealla juustokuorella – edullista arkiruokaa pikku twistillä

Valmis valkokaalipata pöydällä
Valmis valkokaalipata pöydällä Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE Keräkaali,ruokaohjeet,Strömsö

Valkokaali on aliarvostetuimpia raaka-aineitamme. Sitä on saatavilla ympäri vuoden, se säilyy pitkään jääkaapissa ja on todella monikäyttöinen.

Tämä muhennos maustetaan neilikalla, jotta se saa jouluisen säväyksen.

Valkokaalimuhennos

Taikinareunus (ei pakollinen)

Ainekset:

  • ¾ dl vettä
  • 2 munankeltuaista
  • 50 g voita sulatettuna
  • 2 ½ dl vehnäjauhoja

Tee näin:

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
  2. Painele taikina uunivuoan reunoille, ei pohjalle.

Täyte

Ainekset:

  • 800 g valkokaalia
  • 3 dl vettä
  • 2 rkl vasikanfondia
  • 2 neilikkaa

Tee näin:

  1. Leikkaa valkokaali reiluiksi suikaleiksi.
  2. Sekoita vesi ja vasikanfondi kattilassa. Lisää joukkoon neilikat ja valkokaalisuikaleet.
  3. Anna kiehua melko kovalla lämmöllä, kunnes kaali on pehmeää mutta vielä hieman napakkaa ja liemi on haihtunut.

Kastike

Ainekset:

  • 6 dl maitoa tai kermaa
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • suolaa
  • valkopippuria

Tee näin:

  1. Kuumenna maito tai kerma kiehuvaksi. Suurusta vehnäjauholla.
  2. Mausta suolalla ja ripauksella valkopippuria.

Pinnalle

  • 3 viipaletta vuokaleipää
  • 75 g juustoraastetta
  • 50 g voita sulatettuna

Kokoaminen:

  1. Kumoa haudutettu kaali uunivuokaan.
  2. Kaada päälle kastike ja levitä se tasaisesti.
  3. Raasta tai murustele vuokaleipä. Sekoita leipämuru ja juustoraaste keskenään ja ripota seos kastikkeen päälle.
  4. Vinkki! Voit korvata leipämurun leipäkuutioilla.

  5. Valuta pinnalle voisula.
  6. Paista muhennosta 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen ja rapea.

Tämä ruokalaji on osa aitoa 1700-luvun joulupöytää, jonka kokki Kenny Sundqvist kattoi Strömsöhön. Kennyn koko joulupöydän kaikkine hienouksineen ja ruokineen löydät täältä.

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa