Valkokaali on aliarvostetuimpia raaka-aineitamme. Sitä on saatavilla ympäri vuoden, se säilyy pitkään jääkaapissa ja on todella monikäyttöinen.
Tämä muhennos maustetaan neilikalla, jotta se saa jouluisen säväyksen.
Valkokaalimuhennos
Taikinareunus (ei pakollinen)
Ainekset:
- ¾ dl vettä
- 2 munankeltuaista
- 50 g voita sulatettuna
- 2 ½ dl vehnäjauhoja
Tee näin:
- Sekoita kaikki ainekset keskenään.
- Painele taikina uunivuoan reunoille, ei pohjalle.
Täyte
Ainekset:
- 800 g valkokaalia
- 3 dl vettä
- 2 rkl vasikanfondia
- 2 neilikkaa
Tee näin:
- Leikkaa valkokaali reiluiksi suikaleiksi.
- Sekoita vesi ja vasikanfondi kattilassa. Lisää joukkoon neilikat ja valkokaalisuikaleet.
- Anna kiehua melko kovalla lämmöllä, kunnes kaali on pehmeää mutta vielä hieman napakkaa ja liemi on haihtunut.
Kastike
Ainekset:
- 6 dl maitoa tai kermaa
- 1 dl vehnäjauhoja
- suolaa
- valkopippuria
Tee näin:
- Kuumenna maito tai kerma kiehuvaksi. Suurusta vehnäjauholla.
- Mausta suolalla ja ripauksella valkopippuria.
Pinnalle
- 3 viipaletta vuokaleipää
- 75 g juustoraastetta
- 50 g voita sulatettuna
Kokoaminen:
- Kumoa haudutettu kaali uunivuokaan.
- Kaada päälle kastike ja levitä se tasaisesti.
- Raasta tai murustele vuokaleipä. Sekoita leipämuru ja juustoraaste keskenään ja ripota seos kastikkeen päälle.
Vinkki! Voit korvata leipämurun leipäkuutioilla.
- Valuta pinnalle voisula.
- Paista muhennosta 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen ja rapea.
Tämä ruokalaji on osa aitoa 1700-luvun joulupöytää, jonka kokki Kenny Sundqvist kattoi Strömsöhön. Kennyn koko joulupöydän kaikkine hienouksineen ja ruokineen löydät täältä.
Lisää ohjelmasta
- Tee kuusenoksista kestävä, kutsuva ja hyväntuoksuinen matto portaille
- Lee ja Camilla tekevät lintuhäkkejä vanhoista kakkumuoteista ja metallilangasta – tästä saat vinkkejä koristeisiin, joita on helppo muunnella vuodenajan mukaan
- Herkkuja 1700-luvun tapaan – nyt ei erotella alkuruokaa, pääruokaa ja jälkiruokaa