Hyppää pääsisältöön

Herkkuja 1700-luvun tapaan – nyt ei erotella alkuruokaa, pääruokaa ja jälkiruokaa

Joulupöytä.
Joulupöytä. Kuva: Yle/Marika Lytts-Råholm Strömsö,Julebord,mansikka,Perunaruoat,Ilmakuivattu kinkku

Mausteita, jotka liitämme jouluun, käytettiin ahkerasti 1700-luvulla. Siksi sen ajan ruokalajit sopivat hyvin joulupöytäämme nykyään.

Kenny Sundqvist on kokki ja erikoistunut historialliseen ruokaan. Tässä hän tarjoaa joitakin yksinkertaisia suosikkejaan ja kertoo 1700-luvun ruokakulttuurista.

– Unohtakaa alkuruoat ja jälkiruoat. Siihen aikaan niitä ei eroteltu, vaan kaikki ruoka katettiin pöytään kerralla, niin makeat kuin suolaisetkin ruokalajit.

En manlig kock som står i ett kök och häller en sås ur en kastrull över en gryta.
Kenny Sundqvist laatii mielellään ruokalistoja historiallisista ruokalajeista. Hän haluaa antaa ruokailijoille historiallisen makumatkan. En manlig kock som står i ett kök och häller en sås ur en kastrull över en gryta. Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle perinneruoat,ruokakulttuuri,ruoanvalmistus,Strömsö

Kennyn 1700-luvun juoluiset ruoat

Kardemummaperunat
Pidätkö pullista? Silloin kardemummaperunat on ehkä sinun juttusi

Mamsellin lohi
Viinissä haudutettua lohta sekä kapriksia, neilikoita, voita ja punasipulia

Konjakilla maustetut punajuuriohukaiset
Fariinisokerilla, muskottipähkinällä ja konjakilla maustetut punajuuriletut

Sahramipiirakka
Perinteinen sahramipiirakka kera marjojen ja crème chantillyn

Valkokaalimuhennos rapealla juustokuorella
Helppotekoinen valkokaalimuhennos rapealla juustokuorella

Joulukinkku piparkakkuhunnulla
Piparkakuilla ja hunajalla kuorrutettu joulukinkku

Ruoka oli tärkeä statussymboli 1700-luvulla. Kaikki katettiin pöytään kerralla.

Vieraiden asema näkyi myös selvästi päivällispöydässä, kun parhaat ja hienoimmat ruuat sijoitettiin tärkeimpien henkilöiden eteen.

– Suola oli uskomattoman kallista, ja tärkeimmät henkilöt sijoitettiin “above the salt”, eli siis suolan viereen, Sundqvist kertoo.

Monet 1700-luvun ruokalajit ovat ihan käypiä tänäänkin. Ne ovat yksinkertaisia valmistaa, ja raaka-aineet ovat tuttuja, vaikka makuyhdistelmiä voidaan pitää joskus outoina.

Juoluruoka buffetti katettuna keittiössä
Kaikki ruoka katettiin pöytään kerralla. Juoluruoka buffetti katettuna keittiössä Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE list of Christmas dishes,ruokaohjeet,Strömsö,Julebord

Monilla ruokalajeilla on yhteys Pohjanmaalle

Kenny Sundqvist ajautui panostamaan historialliseen ruoanlaittoon sattumalta. Opiskeluaikana hän teki lopputyönsä siitä, miltä upseerien ateria näytti Pohjanmaalla 1700-luvun lopulla. Hän sai apua ruokahistorioitsija Kristina Steeniltä, joka etsi ruokaohjeita siltä ajalta.

Kun Oravaisten taistelua 1808–1809 juhlistettiin vuosina 2008–2009, Kenny Sundqvistille avautui mahdollisuus perustaa ravintola, joka on täysin keskittynyt historialliseen ruokaan.

– Olin pitkään harkinnut perustavani oman ravintolan, jonka teemana olisi historiallinen ruoka. Sellaista ei ollut missään päin Suomea, joten se sopi minulle mainiosti.

Muskottipähkinöitä ja jauhettua kardemummaa lautasella
Kardemummaa ja muskottipähkinöitä. Muskottipähkinöitä ja jauhettua kardemummaa lautasella Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE Kardemumma,ruokaohjeet,Strömsö,muskottipähkinä

Kaikki pitävät kardemummaperunoista

Leimaa antavinta 1700-luvun ruoassa on maustaminen. Kardemumma, muskotti ja neilikka olivat muotimausteita, joita käytettiin monissa ruokalajeissa.

– Peruna oli Oravaisissa todella tärkeä. Se tuli tänne varhain. Tarun mukaan sotilas Törndahl salakuljetti perunan kiväärinpiipussa Pommerin sodasta. Toisen tarun mukaan perunan toivat Oravaisiin saksalaiset sepät, Sundqvist kertoo.

–"Pullaperunat" ovat ruokalaji, jota ihmiset rakastavat, Sundqvist sanoo. Ruokalajin nimi on oikeastaan kardemummaperunat, ja sen on kehittänyt Cajsa Warg.

Kardemummaperunoissa on yksinkertaisuudessaan keitettyjä perunoita, jotka gratinoidaan uunissa kardemummalla maustetussa kermakastikkeessa.

Kypsennettyä kardemummaperunaa astiassa pöydällä
Kardemummaperunat. Kypsennettyä kardemummaperunaa astiassa pöydällä Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE Kardemumma,peruna,ruokaohjeet,Strömsö

Mamsellin lohi on avopuolison suosikki

Sanotaan, että niihin aikoihin Pohjanmaan kalavesillä oli niin paljon lohia, että lohta syötiin melkein joka päivä.

Kimo ruukilla Vöyrillä työläiset kyllästyivät loheen ja saivat läpi määräyksen, että yhtenä päivänä tarjottiin jotain muuta kuin lohta.

Silti Sundqvistille on tärkeää pitää lohiruokia ruokalistalla, ja Mamsellin lohi on yksi suosikeista. Se on yksinkertainen uunissa paistettu lohi, joka on maustettu punasipulilla, neilikalla ja kapriksilla.

Kaprista ja anjovista käytettiin usein ruoan suolaamiseen, kun suolaa oli saatavilla rajallisesti.

– Mamselli oli se, jolla oli korkein asema ruokataloushenkilöstöstä, ja nyt avopuolisoni on mamselli ravintolassani, ja tämä on hänen suosikkiruokalajinsa, Sundqvist sanoo.

Valmista lohilaatikkoa uunivuoassa pöydällä
Viinissä haudutettu, neilikalla ja kapriksilla maustettu lohi. Valmista lohilaatikkoa uunivuoassa pöydällä Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE lohi,muhennos,Strömsö,ruokaohjeet

Konjakilla maustetut punajuuriohukaiset eivät ole makeita eivätkä suolaisia

Hienoihin juomiin kuului muun muassa portviini. Konjakki ei siihen aikaan ollut kovin laadukasta, joten sitä käytettiin enimmäkseen ruoanlaittoon. Se sopii hyvin yhteen muun muassa punajuurten kanssa.

Konjakilla ja muskotilla maustetut punajuuriohukaiset ovat esimerkki ruoasta, joka ei ole suolainen eikä makea.

Paistettuja punajuuripannukakkuja lautasella
Punajuuriohukaisten kanssa maistuu nokare smetanaa. Paistettuja punajuuripannukakkuja lautasella Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE ohukaiset,Strömsö,ruokaohjeet

Sahramipiiraita, piparkakkukinkkua ja gratinoitua kaalia

Sahrami liitetään vahvasti Lucianpäivään, mutta 1700-luvulla auringonkeltainen mauste kuului häihin. Silloin tarjottiin usein sahramilla maustettua riisipuuro. Sundqvist tarjoaa itse mielellään vanhan ohjeen mukaista sahramipiiraita.

Ylimääräisenä joulubonuksena Sundqvist tarjoaa myös piparkakkukuorrutettua joulukinkkua ja juustokuorrutettua valkokaalimuhennosta.

Kaikki nämä ruokaohjeet ovat historiallisia, ja pienellä säätämisellä ne on saatu sopimaan nykypäivän keittiöön ja nykyaikaisiin ruoanvalmistusmenetelmiin.

Sahramileivoksia kera marjojen ja kermavaahdon lautasella
Sahramipiiraat ovat makeita, siksi hapokkaat marjat tai hapokas kompotti sopivat niiden kanssa tarjottavaksi. Sahramileivoksia kera marjojen ja kermavaahdon lautasella Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE Sahrami,ruokaohjeet,Strömsö,piirakat
Kinkkua piparkakku kuorrutteella uunivuoassa
Joulukinkusta piparkakkujen kera tulee mehukas, kun vuoan pohjalle kaataa hiukan lihalientä ja se toimii hyvin myös kinkunjäänteiden kanssa välipäivinä. Kinkkua piparkakku kuorrutteella uunivuoassa Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE Ilmakuivattu kinkku,Strömsö,ruokaohjeet
Valmis valkokaalipata pöydällä
Juustokuorrutetusta valkokaalimuhennoksesta tulee erityisen rapeaa, jos mukaan lisää leipäkuutioita. Valmis valkokaalipata pöydällä Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE Keräkaali,ruokaohjeet,Strömsö