Hyppää pääsisältöön

Huippu-uran enteitä – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 16.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 16. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Kuudennessatoista luukussa laulavat vuoden 1981 Lappeenrannan laulukilpailun voittajat Karita Mattila ja Petteri Salomaa, ole hyvä!

Karita Mattilan nousu kansainväliseksi laulajaksi oli aavistettavissa jo varhain. Huhu poikkeuksellisesta lahjakkuudesta levisi jo opiskeluaikana Sibelius-Akatemiasta.

20-vuotiaan laulajalupauksen voitto Lappeenrannan laulukilpailussa 1981 merkitsi ponnahduslautaa nousevalle uralle. Voitto avasi myös oven Yleisradion musiikkistudioon, jonne nuori laulaja saapui pari vuotta myöhemmin Kuulan laulujen nuotteja mukaan.

Tuon äänitystapahtuman satoa on nuorekas ja raikas esitys Kuulan dramaattisesta laulusta Epilogi. Eino Leinon runo kertoo menneestä nuoruudesta, mutta myös valoisasta tulevaisuudenuskosta.

Karita Mattila, Lahti, 05.09.2019
Karita Mattila on tullut kuuluisaksi ahkerasta Twitterin käytöstään. Karita Mattila, Lahti, 05.09.2019 Kuva: Antti Haanpää / Yle Karita Mattila,ooppera,musiikki,laulajat,sopraanot

Nykyisin Mattila esittäisi laulun varmasti elämänkokemustensa värittämänä eri tavalla, mutta oma viehätyksensä on tällä varhaisella äänitteelläkin.

Pianistina vuoden 1983 äänitteellä on Markus Lehtinen.

Liedmusiikin ytimessä

Petteri Salomaa oli vain 19-vuotias, kun hän vuonna 1981 voitti Lappeenrannan laulukilpailun miesten sarjan. Laulajan ammattiin suuntautuminen oli hänelle luonnollinen ratkaisu Sibelius-Akatemian laulualan professorin poikana.

Laaja perehtyneisyys vokaalimusiikkiin ja laulumaailman tuntemus oli suuri etu, kun hän alkoi hoitaa myöhemmin samaa virkaa.

Omalla taiteilijaurallaan Salomaa on päässyt esiintymään kansainvälisten huippusolistien kanssa mm. Mozartin ja Purcellin oopperoiden kokonaislevytyksissä.

Oopperalaulaja Petteri Salomaa televisio-ohjelmassa Konepajan sielunmessu vuonna 2006.
Petteri Salomaa televisio-ohjelmassa Konepajan sielunmessu vuonna 2006. Oopperalaulaja Petteri Salomaa televisio-ohjelmassa Konepajan sielunmessu vuonna 2006. Kuva: Hannu Puukko / Yle Petteri Salomaa

Laulajan ohjelmiston keskiössä on aina ollut liedmusiikki. Oheisessa esityksessä hän eläytyy uuden rakkauden herättämiin juovuttaviin tuntemuksiin Beethovenin mainiossa laulussa Neue Liebe, neues Leben.

Vuonna 1991 tehdyllä äänitteellä pianistina on Tuija Hakkila.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.