Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Eino Grön – tangon kruunamaton kuningas on levyttänyt lähes 700 kappaletta

Laulaja Eino Grön kertoo elämästään ja urastaan.
Laulaja Eino Grön kertoo elämästään ja pitkästä urastaan. Laulaja Eino Grön kertoo elämästään ja urastaan. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Yle TV1,Eino Grön,Itse asiassa kuultuna: Eino Grön

TV1 perjantaina 1.1.2021 klo 20.55 - 21.55, uusinta sunnuntaina 3.1. klo 14.15, Areenassa

Tangon kruunamaton kuningas, laulaja Eino Grön on levyttänyt lähes 700 kappaletta. Ja laulu jatkuu yhä!

Porin Reposaaressa syntynyt Eino Grön on talvisodan lapsia. Vanhemmat Salli ja Lauri Grön työskentelivät höyrylaiva Jussi H:lla, jolla Salli työskenteli messissä ja Lauri ensin lämmittäjänä, myöhemmin rasvarina. Sittemmin molemmat jäivät maihin ja asettuivat Porin Reposareen, Räpsöön, josta tuli Eino Grönin kasvuympäristö.

Eino Grönin esiintymistaipumukset tulivat esiin jo lastentarhassa. Kouluaikaan hän lauloi usein Reposaaren kirkossa. Keskikoulun jälkeen hän kävi hetken kauppaopistoa, mutta se sai jäädä, kun laulu-ura poltteli mieltä.

Grön esiintyi aluksi erilaisten Porin seudun kokoonpanojen kanssa. Tärkeä käännekohta oli vuonna 1958, jolloin Grön voitti Toivo Kärjen järjestämät laulukilpailut Turussa.

Voitto johti ensilevytykseen – kappale oli Toivo Kärjen Venäläinen tango. Samana vuonna hän voitti iskelmälaulun Suomen mestaruuden – ja se avasi tien ammattilaisuuteen. Grönistä tuli Kärjen tallin levylaulaja. Kärjeltä nuori laulaja sai neuvon hankkia pikkutakin ja italialaiset kengät!

Eino Grön esiintymässä SML:n juhlakonsertissa vuonna 1968.
Eino Grön esiintymässä SML:n juhlakonsertissa vuonna 1968. Kuva: Yle Eino Grön

Noihin vuosiin liittyi myös paini, jota Grön harrasti koulupojasta alkaen, voitti piirinmestaruuksia ja SM-mitalejakin. Hän kouluttautui 60-luvun alussa liikunnanohjaajaksi, mutta ei niihin töihin ehtinyt.

1960-luvun alussa Suomeen syntyi tangobuumi, joka nosti Eino Grönin uran tähtiin: vuosina 1963 ja 64 hän voitti Iskelmä-lehden äänestyksessä Suomen suosituimman laulajan tittelin.

Vuosikymmenten saatossa Grön on levyttänyt noin 670 kappaletta – joukossa paljon muutakin kuin tangoa. Esiintymisiä on ollut ympäri maailmaa – niin Etelä- kuin Pohjois-Amerikassa. Eksoottisin keikkamaa lienee ollut Nepal. Ura on jatkunut jo yli 60 vuotta ja ääni on yhä erinomaisessa kunnossa.

Urheilu on ollut tärkeä osa Eino Grönin vapaa-aikaa. Aktiivinen golffaaminen jatkuu yhä.

Eino Grön on saanut Pro Finlandia -palkinnon vuonna 2001 ja voittanut Iskelmä-Finlandian vuonna 2007.

Laulaja Eino Gröniä Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala. Ohjelmassa Grön kertoo muun muassa lavalle nousemisen palosta ja suomalaisen musiikkielämän tulevaisuudesta kokeneen muusikon silmin.

Tuotanto: Yle, 2020.

  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.