Hyppää pääsisältöön

Jyrki ja Neponen joulusijaisina Pikku Kakkosessa tiistai-iltaisin

Jyrki ja Neponen
Jyrki ja Neponen Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen

Pikku Kakkosen postin joulutauon ajan Pikku Kakkosen juonnoissa askarrellaan Jyrkin ja Neposen kanssa.

Jyrki ja Neponen tekevät ensimmäisenä tonttuoven ja lisäksi pahvipiparkakut, joita voi vaikka viskellä lattialle tonttuja houkuttelemaan, kuten Neponen tahtoo, tai käyttää kuusenkoristeina tai pakettikortteina, kuten Jyrki ehdottaa.

Jouluviikolla tehdään punanuttuinen tonttu vessapaperirullasta ja servetistä. Se on siitä mainio tyyppi, että se suostuu olemaan aina näkyvissä - toisin kuin tonttuoven takana piileskelevä Pikku Kakkosen salaperäinen tonttu. Jouluviikon ohjelmassa luvassa on myös lahjojen avaamista - mutta paketista ei paljastukaan mitään uutta, eikä rahallisesti arvokasta. Silti merkityksellisempiä lahjoja kuin Jyrkin lahja Neposelle, tai Neposen lahja Jyrkille on kaksikon vaikea edes kuvitella.

Uudenvuoden paukkeen ja räiskeen vaihtoehdoksi askarrellaan 29.12. hiljainen, välkkyvä kala ja pisaranauha karkkipapereista. Niiden välkettä voi ihastella vaikka kotosalla taskulampun valossa, jos ilotulitteiden pauke on liikaa pienille korville.

Loppiaisaattona valmistuu pikkuinen lipasto tulitikkuaskeista. Sitä voi käyttää vaikka nukkekodin kalusteena, tai leikkiautokorjaamon työkalulokerikkona. Tai sitten sen voi lahjoittaa tontulle salaisten aarteiden säilyttämistä varten, kuten Neponen ja Jyrki tekevät.

Viimeisellä juontokerralla 12.1. Jyrki ja Neponen pistävät pystyyn kisan, jota varten askarrellaan mäkihyppääjäpaperinuket kartongista. Neponen selostuskoppiin, Jyrki mäkimonttuun, ja kisa on valmis alkamaan!

Alla ohjeet kaikkiin askarteluihin:

Tonttuovi

Askartelutarvikkeita tonttuovea vartenPahvinen tonttuovi
Kuva: Yle / Pikku Kakkonen

Tarvikkeet:
 • ruskeaa pahvia
 • erivärisiä papereita
 • valkoinen tussi
 • rei’itin
 • sakset
 • liimaa

Piirrä pahviin ovi. Leikkaa ovi ääriviivoja pitkin niin, että osa ovesta jää vielä kiinni toisesta reunasta. Leikkaa erivärisistä papereista koristeita tai käytä rei’itintä tehdäksesi pieniä palloja. Liimaa koristeet oveen. Voit myös piirtää koristeita oveen.Pahvipiparkakut

Askartelutarvikkeita piparikoristeita vartenPahvista tehtyjä joulukoristeita
Kuva: Yle / Pikku Kakkonen

Tarvikkeet:
 • ruskeaa pahvia
 • muutama piparkakkumuotti
 • valkoinen peittävä tussi tai valkoinen vahaväriliitu
 • rei’itin
 • sakset
 • erivärisiä paperia
 • narua

Piirrä pahviin eri muotoisia pipareita tai käytä apuna piparimuotteja. Leikkaa piparit irti pahvista. Leikkaa erivärisistä papereista koristeita tai käytä rei’itintä tehdäksesi pieniä palloja. Liimaa koristeet kiinni pipareihin. Piirrä pahviin tussilla lisää koristeita. Voit tehdä piparin reunaan reiän ja pujottaa narua reiästä. Tee narunpäihin solmu.

Punanuttuinen tonttu

Askarreltu joulutonttu ja tarvikkeet
Askarreltu joulutonttu ja tarvikkeet Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen

Tarvikkeet:
 • vessapaperirulla
 • valkoista paperia
 • punaisia servettejä tai kreppipaperia
 • paperia (esim. vaaleanruskeaa paperia)
 • sakset
 • askarteluliimaa
 • kyniä

Avaa servettiä yhden taitoksen verran. Levitä liimaa paperirullaan. Päällystä paperirulla servetillä. Pyöritä servetin yläosaa tonttulakin muotoon. Leikkaa vaaleanruskeasta paperista pieni pala ja piirrä siihen silmät. Leikkaa valkoisesta paperista pieni kolmio ja tee saksilla kahteen reunaan hapsuja. Liimaa paperista tehty parta kiinni kasvojen muotoiseen palaan. Voit värittää tontulle punaiset posket ja piirtää suun. Liimaa sitten kasvojen muotoinen pala kiinni paperirullaan.

Hopeakala Välkky ja pisaranauhat

Askartelutarvikkeita kalakoristetta vartenAskartelutarvikkeet kalakoristetta varten ja valmis koriste
Kuva: Yle / Pikku Kakkonen

Tarvikkeet:
 • kertakäyttölautanen
 • kiiltäviä, värikkäitä karkkipapereita
 • hopeataustaisia karkkipaperita
 • isot askartelusilmät
 • nitoja
 • sakset
 • askarteluliimaa
 • narua

Leikkaa kertakäyttölautasen reunasta kolmion muotoinen pala pois. Nido leikattu pala lautasen toiseen reunaan kalan pyrstöksi. Leikkaa karkkipapereista suomuja. Voit taittaa karkkipaperin keskeltä ja leikata paperin haluamaasi malliin, jolloin saat kaksi suomua kerralla. Liimaa suomut kiinni pahvilautaseen. Liimaa askartelusilmä suomujen päälle.

Taita karkkipaperi keskeltä ja leikkaa pisaranmalliseksi. Näin saat kaksi samankokoista pisaraa kerralla. Leikkaa niin monta pisaraa kuin haluat. Leikkaa pätkä narua. Levitä liimaa pisaranmuotoiselle karkkipaperille. Laita naru pisaran keskelle ja liimaa toinen pisaranmallinen karkkipaperi toisen päälle.

Lipasto tontulle

Askartelutarvikkeita tontun lipastoa vartenAskarreltu tontun lipasto
Kuva: Kuva: Yle / Pikku Kakkonen

Tarvikkeet:
 • kolme tyhjää tulitikkuaskia
 • askarteluliimaa
 • pala paperia, esim. lahjapaperia
 • haaranastoja

Tee jokaiseen tulitikkuaskiin yksi reikä. Laita haaranastat reikiin. Liimaa tulitikkuaskit kiinni toisiinsa päällekkäin. Levitä liimaa tulitikkuaskien reunoille ja liimaa lahjapaperi kiinni tulitikkuaskeihin.

Mäkihyppääjäpaperinuket

Askartelutarvikkeita mäkihyppynukkeja vartenAskarrelut mäkihyppääjäpahvinuket
Kuva: Yle / Pikku Kakkonen

Tarvikkeet:
 • kartonkia
 • sakset
 • värikynät
 • askarteluliimaa

Piirrä kartonkiin mäkihyppääjänuket ja sukset. Piirrä ja väritä nukeille kasvot ja vaatteet. Väritä sukset. Leikkaa nuket ja sukset ääriviivoja pitkin. Taita nuken jalkoja alhaalta. Levitä liimaa taitettuun osaan ja liimaa kiinni suksiin.
Voit myös askarrella mäkihyppääjille mitalit. Piirrä kartonkiin kolme ympyrää. Leikkaa ympyrät irti. Väritä ne tai liimaa niihin eriväristä paperia. Nido kumilenkit tai narunpätkät kiinni mitaleihin.