Hyppää pääsisältöön

"Kuinka suojaton voi olla ihminen, joka toivoo jotakin todella paljon" – Ryhmäteatterin Usko, toivo, huijaus Teemalla

Näyttelijä Jutta Järvinen istuu sängyllä puhelin kädessä ja katselee kaukaisuuteen näytelmässä Usko, toivo, huijaus
Usko, toivo, huijaus: Jutta Järvinen Näyttelijä Jutta Järvinen istuu sängyllä puhelin kädessä ja katselee kaukaisuuteen näytelmässä Usko, toivo, huijaus Kuva: Mitro Härkönen/Ryhmäteatteri Ryhmäteatteri,usko, toivo, huijaus

Teema tuo katsojille illan teatterissa: Ryhmäteatterin uutuusnäytelmä keväältä 2020 nähdään lauantaina 19.12. klo 20.

Taloudellisen turvansa menettäneet ihmiset ovat self-helpiä kaupittelevan huijarin riistaa näytelmässä Usko, toivo, huijaus. Nämä kolme sanaa ovat viittaus psykiatri Hannu Lauerman manipulaation ja hyväksikäytön psykologiaa käsittelevään kirjaan, jolta näytelmä lainaa nimensä.

Eikä työn ja toimeentulon menettäminen ole ainoa asia, joka tekee näytelmän henkilöistä alttiita. Sosiaalisessa mediassa ihmiset tavoittelevat aineettomia kiitoksia ventovierailta. Mainostilaa ja silmäpareja myyvät digijättiläiset ovat mukana lupaamassa meille onnea seuraavan kulman takana.

Pyjamaan pukeutunut Robin Svartström nojailee tankoon, Minna Suuronen istuu tietokoneen ääressä näytelmässä Usko, toivo, huijaus
Robin Svartström ja Minna Suuronen Pyjamaan pukeutunut Robin Svartström nojailee tankoon, Minna Suuronen istuu tietokoneen ääressä näytelmässä Usko, toivo, huijaus Kuva: Mitro Härkönen/Ryhmäteatteri Ryhmäteatteri,usko, toivo, huijaus

Veera Tyhtilän kirjoittama Usko, toivo, huijaus sai ensiesityksensä Ryhmäteatterissa alkuvuonna 2020, vähän ennen koronapandemian saapumista toden teolla Suomeen.

Pandemia on tuonut myös kirjailijalle uutta näkökulmaa teokseen.

"Keskeisenä näytelmässä on kysymys siitä, kuinka suojaton voi olla ihminen, joka toivoo jotakin todella paljon", Tyhtilä sanoo nyt. "Olen miettinyt tätä paljon tämän vuoden kulkua ja ihmisten monenlaista kaipausta katsellessa."

Juha Kukkosen ohjaaman näytelmän rooleissa ovat Minna Suuronen, Robin Svartström, Santtu Karvonen sekä teatterikorkeakoulun opiskelija Jutta Järvinen. Esitys on kuvattu toukokuussa 2020.

Usko, toivo, huijaus on katsottavana Areenassa 19.12.2020 alkaen 5 vuoden ajan.

Svenska Teatern ja DuvTeatern Areenassa ja Yle Femillä

Samana päivänä Areenassa julkaistaan Svenska Teaternin ja DuvTeaternin esitys Suuressa maisemassa – satumainen perhekronikka. Mikaela Hasánin ohjaama palkittu esitys sijoittuu satumaailmaan, jonka juuret kuitenkin ovat todellisuudessa. Kun kuningasperheeseen syntyy lapsi, joka ei ole kuten muut, esiin nousee kätkettyjä pelkoja, vääryyksiä ja valtasuhteita. Samalla saa alkunsa huima seikkailu...

Lääkäriseura Duodecimin kulttuuripalkinnon tänä vuonna saaneen DuvTeaternin ja erityisesti näyttelijä Yvonne Heinsin työtä ja elämää kuvaa uusi dokumentti, joka kertoo myös, millaista oli kasvaa kehitysvammaisena 1960-luvun Suomessa.

Suuressa maisemassa ja dokumentti Yvonne nähdään myös Yle Femillä maanantaina 21.12.

Lisäksi Areenassa on katsottavina kaksi aiemmin valmistunutta dokumenttia DuvTeaternin kahdelta vuosikymmeneltä: Hiljainen oopperalaulaja (2012) ja Nyt olet Hamlet (2002).

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa