Hyppää pääsisältöön

Viinissä haudutettua lohta sekä kapriksia, neilikoita, voita ja punasipulia – voiko näistä aineksista tulla muuta kuin hyvää?

Uunivuoka lohilla.
Uunivuoka lohilla. Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle lohi,Kala ruokana,päivälliset,jouluruoka,ruokaohjeet,Strömsö

Jotkin ruokalajit eivät juuri kuvailuja kaipaa. Niiden maut voi maistaa jo, kun kuulee niiden ainesosat. Käytä mieluiten kotimaista kasvatettua kirjolohta, joka on kestävä valinta.

Viinissä haudutettua lohta

Ainekset, 6 annosta:

  • 1 kg lohifileetä
  • 1 iso punasipuli
  • 3 ½ dl valkoviiniä
  • 150 g voita
  • 1 rkl kapriksia
  • 6 neilikkaa
  • 1 tl suolaa
  • noin 2 maustemitallista jauhettua mustapippuria
Kaprista, mausteneilikkaa ja kardemummaa kulhoissa pöydällä
Kaprista, mausteneilikkaa ja kardemummaa kulhoissa pöydällä Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE Kapris,Mausteneilikka,Kardemumma,Strömsö

Tee näin:

  1. Poista lohifileestä nahka ja leikkaa lohi annospaloiksi.
  2. Mausta lohipalat suolalla ja mustapippurilla.
  3. Leikkaa punasipuli suikaleiksi.
  4. Kuumenna valkoviini, voi, kaprikset, neilikat, suola ja mustapippuri kiehuvaksi ja anna kiehua muutama minuutti.
  5. Lisää joukkoon punasipulisuikaleet ja anna kiehahtaa.
  6. Vinkki! Älä keitä sipulia pitkään, jotta se ei menetä kauniin punaista väriään.

  7. Laita lohipalat uunivuokaan ja kaada päälle viiniseos. Paista lohta 150-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Tämä ruokalaji on osa aitoa 1700-luvun joulupöytää, jonka kokki Kenny Sundqvist kattoi Strömsöhön. Kennyn koko joulupöydän kaikkine hienouksineen ja ruokineen löydät täältä.

Valmista lohilaatikkoa uunivuoassa pöydällä
Valmista lohilaatikkoa uunivuoassa pöydällä Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE lohi,muhennos,Strömsö,ruokaohjeet

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa