Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Martin Saarikangas – Iso-Masa on ollut monessa mukana

Martin Saarikangas kertoo elämästään ja urastaan.
Vuorineuvos Martin Saarikangas kertoo elämästään ja urastaan. Martin Saarikangas kertoo elämästään ja urastaan. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Yle TV1,Martin Saarikangas,Itse asiassa kuultuna: Martin Saarikangas

TV1 perjantaina 8.1.2021 klo 21.05 - 22.00, uusinta sunnuntaina 10.1. klo 14.15, Areenassa

Laivanrakentaja, telakan pelastaja, urheilujohtaja, poliitikko. Vuorineuvos Martin Saarikangas on ollut monessa mukana.

Martin Saarikangas syntyi Bertel ja Maria Saarikankaan kaksikieliseen perheeseen Helsingissä. Osa lapsista puhui äidinkielenään suomea, osa ruotsia kuten perheen kuopus Martin. Ruotsinkielentaito oli epäilemättä suuri apu vuosina, jotka Martin Saarikangas vietti sotalapsena Ruotsissa.

Isokokoinen Martin oli jo lapsuus- ja nuoruusvuosina johtajatyyppiä. Kansakoulua Saarikangas kävi kuusi vuotta, mutta vuodet kirittiin kiinni keskikouluvaiheessa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti vuonna 1956.

Saarikangas hakeutui Teknilliseen korkeakouluun, alkuun sen lentokoneenrakennuslinjalle. Jo vuonna 1959 hän pestautui osa-aikaisesti Wärtsilän Helsingin telakalle töihin – hänestä tuli laivanrakentaja.

Työura alkoi suunnittelijana Wärtsilän Hietalahden telakalla. Tutuksi miehelle tulivat paitsi erilaiset laivanrakennuksen vaiheet, myös se miten laivoja myytiin. Saarikankaalla oli roolinsa idänkaupassa Neuvostoliitoon sekä länsiviennissä.

Erilaisten vaiheiden jälkeen Martin Saarikangas nousi ensimmäisen kerran telakanjohtajaksi vuonna 1981. Kun Wärtsilän telakat pantiin yhteen Valmetin kanssa Saarikankaan vastuksesta huolimatta, hän siirtyi uuden Wärtsilä Meriteollisuuden varatoimitusjohtajaksi vastaamaan Amerikan markkinoista Yhdysvaltoihin.

Vuorineuvos Martin Saarikangas kertoo elämästään.
Vuorineuvos Martin Saarikangas kertoo elämästään. Kuva: Arja Lento / Yle Martin Saarikangas,Yle TV1,Itse asiassa kuultuna: Martin Saarikangas

Kun Wärtsilä Meriteollisuus ajautui konkurssiin lokakuussa 1989, Saarikangas kutsuttiin pikavauhtia Suomeen pelastamaan, mitä pelastettavissa on.

Vaikeiden neuvottelujen jälkeen syntyi laivoja tilanneiden yhtiöiden, Suomen Yhdyspankin ja valtion omistama Masa-Yards – ja Martin Saarikankaan sankarimaine sai alkunsa. Hänestä tuli suomalaisen telakkatoiminnan pelastanut sankari.

Masa-Yardsin omistajat vaihtuivat pitkin 90-lukua, mutta Saarikangas jatkoi yhtiön johdossa aina vuoteen 2001 saakka, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Saarikangasta kosiskeltiin politiikkaan jo 1990-luvulla, mutta vasta eläkepäivinä hän asettui kansanedustajaehdokkaaksi ja tuli valituksi eduskuntaan vuonna 2003. Seuraavissa vaaleissa hän kuitenkin putosi.

Urheilutaustainen Saarikangas oli 1970-luvulla perustamassa espoolaista juniorikiekkoa. Kiekko-Espoon perustaja toimi SM-liigan puheenjohtajana vuosikymmenen ajan vuodesta 1992 alkaen. Hän toimi myös Suomen Liikunta- ja Urheilun SLU:n puheenjohtajana vuosina 1993-97.

Saarikangas on palkittu monilla kunnianosoituksilla. Vuorineuvoksen arvon hän sai vuonna 1997.

Teollisuusneuvos Martin Saarikangasta Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala. Saarikangas arvioi muun muassa suomalaisen telakkateollisuuden tilaa ja puhuu johtamisesta sekä johtajuudesta.

Tuotanto: Yle, 2020.

  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.