Hyppää pääsisältöön

Sankaribaritoni koomikkona – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 17.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 17. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Seitsemännessätoista luukussa sankaribaritoni Juha Uusitalo esittäytyy koomikkona, ole hyvä!

Bassobaritoni Juha Uusitalo on menestynyt kansainvälisillä oopperalavoilla mittavissa Wagner-tehtävissä ja muun muassa Toscan Scarpiana, joihin osiin hän sopii jo jyhkeän olemuksensakin ansiosta.

Juha Uusitalo Zürichissä vuonna 2008.
Juha Uusitalo Zürichissä vuonna 2008. Juha Uusitalo Zürichissä vuonna 2008. Kuva: Johanna Kalmari Juha Uusitalo

Koomisia rooleja hänen osalleen ei ole usein sattunut. Poikkeus on köyhtynyt paroni Don Magnifico, joka toivoo vävykseen rikasta prinssiä. Tätä Rossinin Tuhkimo-oopperan herkullista roolihenkilöä Uusitalo on esittänyt Suomen Kansallisoopperassa.

Mainiossa aariassaan Don Magnifico kertoo hullunkurisesta unestaan, jossa aasi lentää kirkontorniin.

Samalla kirkonkellot alkavat soida, minkä unennäkijä tulkitsee hääjuhlaksi kodissaan. Lopuksi hän intoutuu kuvittelemaan itsensä vaariksi suuren lastenlapsijoukon keskellä.

Radion sinfoniaorkesteria johtaa Hannu Lintu. Äänite on vuodelta 2005.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.