Hyppää pääsisältöön

Sankaribaritoni koomikkona – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 17.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 17. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Seitsemännessätoista luukussa sankaribaritoni Juha Uusitalo esittäytyy koomikkona, ole hyvä!

Bassobaritoni Juha Uusitalo on menestynyt kansainvälisillä oopperalavoilla mittavissa Wagner-tehtävissä ja muun muassa Toscan Scarpiana, joihin osiin hän sopii jo jyhkeän olemuksensakin ansiosta.

Juha Uusitalo Zürichissä vuonna 2008.
Juha Uusitalo Zürichissä vuonna 2008. Juha Uusitalo Zürichissä vuonna 2008. Kuva: Johanna Kalmari Juha Uusitalo

Koomisia rooleja hänen osalleen ei ole usein sattunut. Poikkeus on köyhtynyt paroni Don Magnifico, joka toivoo vävykseen rikasta prinssiä. Tätä Rossinin Tuhkimo-oopperan herkullista roolihenkilöä Uusitalo on esittänyt Suomen Kansallisoopperassa.

Mainiossa aariassaan Don Magnifico kertoo hullunkurisesta unestaan, jossa aasi lentää kirkontorniin.

Samalla kirkonkellot alkavat soida, minkä unennäkijä tulkitsee hääjuhlaksi kodissaan. Lopuksi hän intoutuu kuvittelemaan itsensä vaariksi suuren lastenlapsijoukon keskellä.

Radion sinfoniaorkesteria johtaa Hannu Lintu. Äänite on vuodelta 2005.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.