Hyppää pääsisältöön

Tee kuusenoksista kestävä, kutsuva ja hyväntuoksuinen matto portaille

Joulu on jo ovella, ja siihen liittyy perinteitä. Vuosikymmeniä kuusi on yhdistetty jouluun eri tavoin, niin joulukuusen, kranssien kuin ovimattojenkin muodossa.

Kuusen tuoksu on ihana. Varsinkin jos oksia puristelee tai niiden päälle astuu. Ehkä se siksi soveltuu niin hyvin kynnysmatoksi - mitä enemmän sen päällä tömistellään, sitä paremmalta se tuoksuu.

Oksia voi hyvin vain pujotella lomittain löyhäksi matoksi, mutta jos uhraa hiukan enemmän aikaa, saa kestävän, kauniin ja kutsuvan maton, joka kestää käyttöä ja pysyy paikoillaan.

Askartelutarvikkeet.
Askartelutarvikkeet. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Lena Gillberg,Matto,kuusi (mäntykasvit),työkalu,käsityöt (tuote)

Strömsön kuisti on suuri, ja siksi teemme suuren ja karkean maton, joka sopii tyyliin. On tietysti mausta ja mieltymyksistä kiinni, miten paksun, leveän ja pitkän maton tekee.

Me onnistuimme saamaan karkeita ja tiheitä kuusenoksia myrskyn kaataman vanhan puun latvasta, mutta kaikenlaiset kuusenoksat käyvät kynnysmaton tekemiseen.

Mies ja nainen tekee risumaton.
Mies ja nainen tekee risumaton. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Lena Gillberg,Niklas Aldén,Matto,kuusi (mäntykasvit),käsityöt (tuote)

Kuudesta "kuusenoksamakkarasta" syntyy matto

Aloita asettelemalla kuusenoksia lomittain maton keskiosasta ulospäin tasaisiksi makkaroiksi. Tunnustele puristelemalla, että koko pituus tuntuu suunnilleen yhtä paksulta. Täydennä oksilla tai leikkaa niitä pois tarpeen mukaan.

Mittaa makkaroiden pituus käyttämällä esimerkiksi keppiä. Anna osan oksista harottaa ulospäin. Ne voi tarvittaessa leikata pois jälkeenpäin.

Risumaton tekeminen.
Risumaton tekeminen. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Lena Gillberg,Matto,kuusi (mäntykasvit),askartelu

Huomaa, että kuusenoksilla on ala- ja yläpuoli!

Jos haluaa neulasten näkyvän paremmin kuin ruskean rungon, pitää asetella oksat neulaspuoli ylöspäin, eli niin päin kuin ne kasvavat puussa. Kieputa makkaroiden ympärille sidontalankaa.

Tee tarvittava määrä makkaroita. Meidän mattomme koostuu kuudesta makkarasta ja on noin 8 cm korkea.

Asettele makkarat vierekkäin. Kääntele niitä, kunnes olet tyytyväinen muotoon ja ulkonäköön.

Sido makkarat toisiinsa esimerkiksi juuttinarulla. Käytä keppiä merkkaamaan, että narut tulevat suoraan.

Risumaton tekeminen.
Risumaton tekeminen. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Lena Gillberg,Matto,kuusi (mäntykasvit),askartelu

Pistele mukaan puolukanvarpuja, mustikanvarpuja ja muuta koristetta lisäpiristykseksi. Halutessaan voi tasoittaa maton reunoja oksasaksilla.

Pyydä aina maanomistajan lupa

Kuusenoksista tehty matto on sekä toimiva että kaunis. Se tuoksuu hyvältä ja on ilo silmälle. Kun olet päässyt vauhtiin, voit tehdä saman tien kaksi mattoa. Toisen itselle ja toisen maanomistajalle.

Koristettu veranta.
Koristettu veranta. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Lena Gillberg,Matto,veranda,kuistit,kuusi (mäntykasvit)