Hyppää pääsisältöön

Baritoni kuin Aleksis Kivi – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 18.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 18. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Kahdeksannessatoista luukussa esittäytyvät kansallisbaritoniksi kutsuttu Jorma Hynninen sekä pianotaiteilija Eero Heinonen, ole hyvä!

Nimitys 'kansallisbaritoni' kuvastaa hyvin Jorma Hynnisen asemaa suomalaisessa musiikkielämässä. Hän on laulanut lähes kaiken äänityypilleen sopivan kotimaisen esittämisen arvoisen laulukirjallisuuden.

Oma lukunsa on Hynnistä varten sävelletty laulumusiikki sekä suuret oopperaroolit, joista yksi on nimiosa Einojuhani Rautavaaran säveltämässä ja Aleksis Kivestä kertovassa oopperassa. Teoksen syntyyn Hynnisellä oli omakin panoksensa.

Jorma Hynninen
Baritoni Jorma Hynninen. Jorma Hynninen Jorma Hynninen, baritoni,jorma hynninen

Rautavaaran tuotannon parhaimmistoon lukeutuva ooppera päättyy koskettavalla tavalla. Säveltäjä rohkeni käyttää Kiven tunnetuimpiin runoihin kuluvaa Sydämeni laulua, joka tunnetaan myös Sibeliuksen hienona kuoroteoksena.

Viimemainitun kanssa kilpailee tasavertaisesti Rautavaaran oopperan loppuaaria. Pianistina vuoden 2000 äänitteellä on Ilkka Paananen.

Punnittua Sibeliusta

Eero Heinosta arvostetaan suomalaisten pianistien joukossa musiikin perusarvoja kunnioittavana ja syvällisenä taiteilijapersoonana. Itseään korostamattomana taiteilijana hänelle on tärkeää musiikin sisäinen maailma ja sen välittäminen yleisölle.

Uransa aikana Heinonen ei ole kaihtanut suuriakaan haasteita, kuten Mozartin koko pianokonserttotuotannon esittämistä Okko Kamun johtaman Helsingin kamariorkesterin kanssa.

Toinen suururakka on ollut Sibeliuksen pianomusiikin kokonaislevytys, joka on saanut paljon kansainvälistäkin huomiota.

Pianotaiteilija Eero Heinonen.
Pianotaiteilija Eero Heinonen. Pianotaiteilija Eero Heinonen. Kuva: Kaapo Kamu Eero Heinonen (pianisti)

1890-luvun alussa syntynyt kokonaisuus Kuusi impromptua edustaa Sibeliuksen varhaista pianotuotantoa.

Sarjan eloisa ja mukaansatempaava Impromptu h-molli lukeutuu säveltäjän suosituimpiin pianoteoksiin. Äänite on vuodelta 1996.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.