Hyppää pääsisältöön

Joulustressin sijaan aivot tarvitsevat lepoa − Aivotutkijan aineettomat lahjavinkit rennompaan jouluun

Punainen lahjapaketti, jossa valkoinen nauha, on naisen käsissä.
Punainen lahjapaketti, jossa valkoinen nauha, on naisen käsissä. Kuva: Shutterstock Lahja,joululahjat,Akuutti

Raskaan vuoden päätteeksi moni stressaa ja kiirehtii myös jouluvalmistelujen kanssa, vaikka tärkeintä olisi höllätä ja levätä. Nappaa aivotutkija Minna Huotilaisen viisi aivojen terveydelle tärkeää lahjavinkkiä ja vietä tämä joulu edes vähän rennommin.

Työ- ja opiskelukiireet, arjen rumba ja siihen päälle vielä koronan tuomat haasteet. Mieltä ovat tänä vuonna kuormittaneet monet asiat. Rasittuneena myös joulun valmisteluista saattaa tulla pakkopullaa ja pinna kiristyy.

Aivot kuormittuvat jatkuvasta kiireestä ja informaatiotulvasta. Siksi niille on tärkeää antaa säännöllisiä lepotaukoja, liikuntaa, hyvää ruokaa ja unta. Voisiko juhlapyhiin tänä vuonna valmistautua stressaamisen sijaan kevyemmin, aivotutkija Minna Huotilainen kysyy. Joulutunnelma ja hyvä fiilis syntyvät aika varmasti vähemmälläkin.

Viisi joululahjaa, joista aivot tykkää

1. Uni on aivojen joululahjoista tärkein

Uni on aivojen hyvinvoinnille ehdottoman tärkeää, mutta joulukiireillä ja -stressillä on unen laatuun aivan päinvastaiset vaikutukset.

Uni pakenee kiirettä ja sen laatu heikkenee helposti, jos päivät ovat suorittamista aamusta iltaan. Siksi kannattaakin miettiä, mitä asioita voisi jättää tekemättä, Minna Huotilainen kannustaa.

− Aktiivinen päivä ulkoiluineen ja rauhallinen iltahetki kynttilän valossa ovat tärkeämpiä kuin komeroiden siivous.

Anna hyvät yöunet itsellesi tai läheiselle lahjaksi, jos suinkin voit. Väsynyt kumppani ilahtuu varmasti vähän pidemmistä yöunista. Tai vie ystäväperheen lapset ulos ja anna vanhempien nukkua.

2. Ulkoile joulustressi pois

Liikkuminen ja ulkoilu ovat juuri nyt tärkeitä, eikä päivän ainoita valoisia hetkiä kannata nyhjätä sisällä keinovalossa. Piipahda ulkona vaikka vain lyhyesti, jos muita ulkoilumahdollisuuksia ei päiväsaikaan ole.

Myöskään himourheilijaksi ei tarvitse ryhtyä kertarysäyksellä. Tärkeämpää on löytää itselle mieluinen ja mukava tapa liikkua.

− Tammikuun pakonomaisen liikkumisrääkin sijaan liikkeelle voi lähteä pehmeämmin jo nyt. Samalla joulustressi helpottuu, Huotilainen sanoo.

Muista myös musiikin ja ystävyyden voima: hyvä musa tai ystävän seura piristävät iltakävelyjä.

3. Helli muistiasi, äläkä vaadi siltä liikaa

Muisti pätkii, kun muistettavia asioita on liikaa. Siksi muistilaput, kalenterimerkinnät tai tehtävälistasovellukset kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön.

Älä stressaa muistiasi, älä luota siihen, vaan ulkoista se, Huotilainen neuvoo.

− Kun tiedät, että asiat on merkattu ylös ja muistutukset viritetty, saat hieman lisää kognitiivista kapasiteettia tehdä jotain muuta kuin koko ajan yrittää pitää palloja ilmassa.

Tehtävälistojen kanssa kannattaa käyttää myös värikoodeja:

punainen = unohda nämä tai delegoi
keltainen = nämä vasta ensi vuonna
vihreä = keskityn nyt näihin

Varmista, ettei vihreitä merkintöjä ole muistilistoillasi liikaa.

4. Herkuttele jouluruualla

Herkuttelu on tärkeää, ja moni perinteinen jouluruoka on myös aivoystävällistä. Kalat sisältävät terveellistä rasvaa, kun taas laatikot, rosollit ja joululimput hellivät suolistoa.

− Jätä väliin vain paksuimmat rasvat ja kermaisimmat herkut: kokeile seitankinkkua, tee sienisalaatti kaurakermaan, valitse laadukas torttutaikina, jossa ei ole kovaa rasvaa, Huotilainen kannustaa.

5. Anna itsellesi aikaa innostua oppimisesta

Oppiminen on aivojen suuri rakkaus. Vapaalla kannattaakin opetella sellaisia asioita, jotka eivät stressaa ja liity työhön tai opintoihin.

Anna itsellesi aikaa innostua uudesta ja unohda tekemättömien asioiden lista edes hetkeksi. Yhteinen kurssi on ihana aineeton joululahja itselle tai läheiselle.

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!