Hyppää pääsisältöön

Justimuksen Duo pinkaisi loppuvuoden hitiksi. Lue, mikä nauratti, itketti, puhutti ja jännitti Areenassa vuonna 2020

Samu (Juho Nummela) ja Joona (Joose Kääriäinen) innostuneina tietokoneen äärellä.
Samu (Juho Nummela) ja Joona (Joose Kääriäinen) hamuavat Helsinkiin Duon kakkoskaudella. Samu (Juho Nummela) ja Joona (Joose Kääriäinen) innostuneina tietokoneen äärellä. Kuva: Solar Republic Justimus esittää: Duo

Kiitos, Areenan käyttäjät! Olette viihtyneet ennätyksellisen paljon ohjelmiemme parissa vuonna 2020. Koronavuoden aikana arkeen on haettu vaihtelua etenkin Areenan draamasarjoista. Lue, mitkä olivat vuoden hitit. Ne ovat edelleen Areenassa, suuri osa jopa pysyvästi.

Yle Areena on ollut vuonna 2020 kovemmassa käytössä kuin koskaan aiemmin. Ohjelmia on käynnistetty vuoden aikana yli miljardi kertaa. Kasvua on noin 250 miljoonaa viime vuodesta. Väkilukuun suhteutettuna voisikin laskea, että jokainen 5-vuotias ja vanhempi on käynnistänyt jonkin Areenan ohjelman 190 kertaa vuoden aikana.

Lastenohjelmat, kuten Ryhmä Hau, ovat katsotuimpia ohjelmia Areenassa. Valtaosa katsotuista ohjelmista on kuitenkin draamasarjoja. Draaman katselu lisääntyi entisestään, kun koronavirusepidemiaa alettiin hillitä rajoituksilla maaliskuun puolivälissä.

– Kevät on meille Areenassa aina hyvää aikaa, mutta tänä poikkeuskeväänä huomasimme, että katseluminuutit lähtivät nopeasti nousuun. Aikaistimme monen sarjan julkaisua, jotta saimme palveluumme entistä runsaampaa sisältöä, Yle Areenan päällikkö Tanja Iikkanen sanoo.

Suosituimmasta kymmenestä nuorten katsomasta ohjelmasta kaikki ovat kotimaisia. Joukossa ovat muun muassa dokumenttisarja Logged in, komediasarja Modernit miehet sekä Justimuksen Duon toinen kausi, jonka jättimenestys yllätti loppuvuodesta. Parissa päivässä kauden avausjaksosta tuli vuoden katsotuin ohjelma alle 30-vuotiaiden mieskatsojien joukossa.

– On uskomatonta, miten suosittu Justimus on haastavassa nuorten kohderyhmässä. Myös vanhemmat kotimaiset sarjat tuntuvat vetoavan nuoriin. Heitä ovat tänä vuonna ilahduttaneet erityisesti Uusi päivä, Pirunpelto, Taivaan tulet ja nyt joulun alla uudelleen julkaistut ja yleisön toivomat Tonttu Toljanterit.

Tusina, joka tehosi

Kaikki tässä esitellyt paljon katsellut ja kuunnellut ohjelmat ovat edelleen Areenassa, niistä suuri osa pysyvästi.

Suosituimmat sarjat on myös koottu jutun loppuun, josta pääset katsomaan tai kuuntelemaan ne suoraan Areenassa.

Miehet jaksavat naurattaa

Jarkko (Eero Milonoff) pitelee rintaansa ja lukee huolestuneen näköisenä tekstiä tietokoneen näytöltä keittiössä.
Jarkko erehtyy etsimään netistä tietoa sydänvaivoista. Jarkko (Eero Milonoff) pitelee rintaansa ja lukee huolestuneen näköisenä tekstiä tietokoneen näytöltä keittiössä. Kuva: Peter Salovaara / Moskito Television Modernit miehet

“Kaikki on nykyään jotenkin niin saatanan vaikeeta! Mitään ei uskalla sanoo.” Jarkon (Eero Milonoff) surkean lakoninen lausahdus kuvaa paineita, joissa Modernit miehet -sarjan hahmot koettavat selvitä modernissa maailmassa, kukin omalla koomisella tavallaan. Komedia oli lajissaan vuoden suosituin naurattaja.

Luottomies on puolestaan ollut luottonaurattaja jo neljä vuotta. Juhis (Kari Ketonen) ja Tommi (Antti Luusuaniemi) saavat toisensa toistuvasti pinteeseen, ja toisen tarjoama luottoapu vain kärjistää tilanteen. Katso vaikkapa, miten käy metsästysreissulla uudessa erikoisjaksossa Pelkoa ja intoa Itä-Suomessa.

Logged in herätti huomaamaan syrjään joutuneet nuoret, Yksittäistapaus näytti, mitä on seksuaalinen häirintä

Logged in -dokumenttisarjassa esiintyvä Juho pelikuulokkeet korvillaan.
Pelaaminen auttaa Juhoa purkamaan paineita. Logged in -dokumenttisarjassa esiintyvä Juho pelikuulokkeet korvillaan. Kuva: Theofanis Kavvadas / Revul Media Group Logged In

Sami Kieksin ohjaama dokkarisarja Logged in herätti alkuvuodesta huomiota tärkeällä aiheellaan: nuorten miesten syrjäytymisellä. Sarja esitteli viisi parikymppistä nuorukaista, joita yhdistää lapsuuden ja nuoruuden vaikeudet, rikkinäiset perheet ja koulukiusaaminen. Sen lisäksi pelaaminen verkossa on heille keino irrottautua arjen paineista.

Some Deep Story on Kieksin toinen sarja, jonka uusin kausi seuraa lähietäisyydeltä, mihin velkaantuminen johtaa.

Yksittäistapaus oli alkuvuoden merkkitapaus. 11 lyhytelokuvaa kuvaa naisia vallankäytön kohteena. Kokonaisuuden katsotuin oli elokuva Tyttöbileet. Ohjaaja Inari Niemen mukaan sen tärkein teema on teinityttöjen oikeus olla samalla tavalla seksuaalisia kuin pojat ovat, ilman että heitä häpäistään siitä.

Antti Holma taluttaa kuulijat oopperaan, Viki ja Köpi livauttavat aamun levottomimmat läpät

Oopperaesitykset on peruttu, mutta Antti Holma taluttaa sinut oopperaan, sen kulisseihin ja väliaikatarjoiluihin. Antille ooppera edustaa pysyvyyttä: musiikki on ja pysyy samana vuosisadasta toiseen. Myös Antti Holman oopperajuhlat on pysyvästi kuunneltavana Areenassa.

Tämän podcastin jälkeen ainakin innostuu oopperasta. Ja jos ei siitä, niin tunnelmasta, yleisöstä ja kaikesta siitä ympärillä olevasta!― Kommentti Areenan Instagram-tilillä

Mitä haittoja voi tulla tupakoinnin kieltämisestä työpaikoilla? Mitä voi tapahtua, kun pieraisee avaruudessa? Areenan audio-ohjelmista eniten aikaa vietetään YleX Aamun Vikin ja Köpin seurassa. He puristavat herkulliset mehut mistä tahansa puheenaiheesta. Mukana ovat myös suosikkiosiot Sinne-tänne-tonne-tietokilpailu, Vitsilinko ja ESSMOO (“en sano mitään, mutta outoa on”).

Normaaleja ihmisiä sekä Le bureau – rakkaustarina ja agenttidraama kuin tosielämästä

Marianne (Daisy Edgar-Jones) lepää aurinkotuolilla uima-altaan reunalla.
Mariannen hiustyyli on inspiroinut sarjan faneja leikkauttamaan itselleenkin otsatukan. Marianne (Daisy Edgar-Jones) lepää aurinkotuolilla uima-altaan reunalla. Kuva: Element Pictures Normaaleja ihmisiä

Irlantilaiskirjailijaa Sally Rooneya on kutsuttu “Snapchat-sukupolven Salingeriksi”. Salingerin kirjoittama nuoruudenkuvaus Sieppari ruispellossa on muuten edelleenkin peruskauraa koulussa. Rooneyn romaanista Normal People (2018) tehty sarja oli BBC:n vuoden striimatuin sarja.

Normaaleja ihmisiä julkaistiin Areenaan pian BBC:n perässä viime keväänä. Sarjan suomalaisfanit ovat hehkuttaneet, miten hyvin kirjan tunnelma sekä Mariannen (Daisy Edgar-Jones) ja Connellin (Paul Mescal) rakkaustarina on saatu siirretyksi sarjaan.

Hieno ja koukuttava sarja. Ihanaa kuulla ranskan kieltä ja katsoa habitukseltaan huoliteltuja ihmisiä!― Kommentti Le bureau -sarjasta Areenan Facebook-tilillä.

Massiivinen ranskalainen agenttidraama Le bureau on saanut kehuja todentuntuisuudestaan. Sarja seuraa Ranskan tiedustelupalvelun DGSE:n agenttia Guillaume Debaillya (Mathieu Kassovitz), jonka elämä monine valeidentiteetteineen käy yhä ahtaammaksi, missä päin maailmaa hän liikkuukin.

Draamassa kuljetaan muun muassa Lähi-idässä, ja taustalla vaikuttavat tosimaailman tapahtumat, kuten Syyrian sisällissota ja Iranin ydinaseohjelma. Sarjan kaikki viisi kautta ovat katsottavissa 9. helmikuuta 2021 asti.

Au pairit lähtivät Uuteen-Seelantiin, tubettajat halpavaatteiden jäljlle Myanmariin

Sini (ottaa valokuvaa), Ada, Jussi, Emel ja Jane istuvat paljussa.
"Oli siinä vähän Hugh Hefner -olo", Jussi kommentoi jälkeenpäin Queenstownin-retken rentoutumishetkeä. Sini (ottaa valokuvaa), Ada, Jussi, Emel ja Jane istuvat paljussa. Kuva: Martti Niskanen / Aito Media Au pairit

Vaikka koneet pysyvät maassa, Au pairien matkassa pääset vaikka Uuteen-Seelantiin. Uusimmalla kaudella seurattiin Adan, Emelin, Jussin ja Sinin kokemuksia ja koettelemuksia lastenhoitohommissa. Tunnelma sähköistyi, kun mukaan saatiin myös aiemmalta kaudelta tuttu Jane. Kaikki seitsemän Au pairit -kautta on pysyvästi Areenassa.

Toisessa reality-sarjassa Verta, hikeä ja T-paitoja neljä vaatteisiin intohimoisesti suhtautuvaa some-vaikuttajaa matkustaa Myanmariin halpamuodin lähteille. He näkevät paikan päällä, miten vaateteollisuus on pilannut luontoa, ja saavat kokea omin käsin, millaista työ on hikipajoissa.

Saat toisen näkökulman aiheeseen katsomalla Stacey Dooleyn dokumentin Totuus halpamuodista, jossa hän esittelee pikamuodin aiheuttamia ympäristötuhoja muun muassa Kazakstanissa.

Lähtisitkö etelänmatkalle Fuengirolaan tai Viroon?

Andres (Fran Perea) & Hilkka (Riitta Havukainen) seisovat kadulla. Seinässä graffiteja.
Paratiisi on myös kielikylpy. Sarjassa puhutaan suomea, espanjaa ja englantia. Andres (Fran Perea) & Hilkka (Riitta Havukainen) seisovat kadulla. Seinässä graffiteja. Kuva: Ana Belen Fernandez / MRP Matila Röhr Productions Paratiisi

Fuengirola on suomalaisille tuttu matkakohde Espanjassa ja myös kotimaisen Paratiisi-trillerin tapahtumapaikka, harmaiden suomalaismaisemien ohella. Rikostutkija Hilkka Mäntymäki (roolistaan kehuttu Riitta Havukainen) lähtee Fuengirolaan tutkimaan kadonneen suomalaisperheen tapausta. Hän saa aisaparikseen espanjalaispoliisin Andresin, jota näyttelee Serranon perheestä tuttu Fran Perea.

Nautinnollista tempon vaihtelua on luvassa kielenkin tasolla: Siinä missä suomalainen lausuu yhden sanan, espanjalainen ehtii vuodattaa toistakymmentä.

5 jaksoo jo katsottu. On aivan huippu sarja. Ja on niin ihqu miespääosan näyttelijä.― Kommentti Karppi-sarjasta Areenan Facebook-tilillä.

Sofia Karppi ja Sakari Nurmi, impulsiivinen rikosetsivä ja hillitty poliisi, palasivat Areenaan keväällä. Viron ja Suomen yhdistävän merenalaisen tunnelin työmailta löytyy kaksi ruumista, ja rikoksen jäljet ulottuvat politiikkaan ja huumekauppaan. Karpin molemmat kaudet ovat katsottavana Areenassa vielä yli viisi vuotta.

Areenassa muuten on katsottavaa ja kuunneltavaa ainakin 113 000 tuntia. Nukkumatta silmäystäkään sen kahlaisi läpi noin 13 vuodessa. Se on mahdotonta. Uusia ohjelmia tulee jatkuvasti lisää.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua