Hyppää pääsisältöön

Kiinnostaako elämys pakkasyössä? Mikko "Peltsi" Peltola opastaa talviretkeilyn saloihin

Aina kannattaa retkeillä ja telttailla - myös talvella! Mikko "Peltsi" Peltola kertoo, miten syödä, pukeutua ja pakata, että unelmien elämys on taattu. Nämä Peltsin vinkit on koeteltu tosiolosuhteissa Peltsin toinen luonto-sarjaa kuvatessa.

1. Valitse oikeat vehkeet

Talviretkellä on tärkeää, että mukana ovat oikeat varusteet. Se on paitsi turvallisuusseikka, se tekee reissusta myös mukavan.
Talviteltassa on muutamia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä nimenomaan sopivan pakkasella käytettäväksi. Tärkeää on hyvä tuuletus, silloin sisälle ei kerry kosteutta ja huurua. Teltassa voi olla myös liepeet. Liepeiden päälle laitettavan lumen avulla teltasta tulee tukeva.
Lämmin makuualusta estää maasta hohkaavan kylmyyden. Talvimakuupussi on erityisen lämmin ja suunniteltu pitämään kehosta tuleva lämpö pussin sisällä.

2. Kännykkä ja juomat makuupussiin

Elektronisten laitteiden akut eivät kestä kylmää. Niinpä matkapuhelimet, varavirtalähteet ja kamerat kannattaa säilyttää lämpimässä makuupussin sisällä. Näin akut säästyvät pidempään. Myös juomavesi pysyy sulana pussin sisällä säilytettynä.

3. Pidä kaula lämpimänä

Kerrospukeutuminen on talvella tärkeää. Itse suosin merinovillaa. Keliolosuhteiden mukaan kannattaa lisätä tai vähentää kerroksia.
Talviretkeilyssä käytetyt kengät saavat olla vähän isot. Silloin kenkään mahtuu enemmän sukkia ja kylmää eristävää ilmaa.
Kaulan pitäminen lämpimänä on mulle ykkösjuttu. Kun kaula ja niska ovat lämpimät, kulkee aivan ihanasti!

4. Syö suklaata (aamuin illoin)

Kylmässä, keho tarvitsee paljon energiaa pitääkseen ihmisen lämpimänä. Tämä tarkoittaa sitä, että voi syödä hyvällä omallatunnolla paljon suklaata. Talviretkellä onkin erityisen tärkeää muistaa syödä säännöllisesti. Itse käytän talvella usein kuivaruokapusseja, joihin lisätään vain kuuma vesi.

5. Mieti tarkkaan mitä otat matkaan

Listan tekeminen retken varusteista olisi suositeltavaa. Minun taktiikkani on pedata sänky ja levittää siihen kaikki mukaan lähtevät tavarat. Näin näkee helposti mikä on kenties ylimääräistä tai puuttuuko jotain.

Peltsin toinen luonto Areenassa.
edit 09/22: Chat-linkki poistettu